1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea uhkasi ydinsodan alkavan "milloin tahansa" – Yhdysvallat valmis suoriin neuvotteluihin

Pohjois-Korean mukaan se ei uhkaa maita, jotka eivät tee sotilasyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

Kuva: KCNA / EPA

Yhdysvallat ei sulje pois suoria neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa aikanaan, sanoo varaulkoministeri John J. Sullivan. Hänen mukaansa Yhdysvallat haluaa ratkaista tilanteen diplomatialla, mutta on varautunut tarvittaessa suojelemaan Japania ja Etelä-Koreaa.

Sullivan antoi sovittelevan lausuntonsa tiistaina Japanissa tavattuaan maan ulkoministerin. Vain muutamaa tuntia aiemmin Pohjois-Korean varalähettiläs YK:ssa oli varoittanut välittömän ydinsodan uhkasta.

– Tilanne Korean niemimaalla, johon koko maailman huomio on kiinnittynyt, on räjähdysaltis, ja ydinsota voi puhjeta milloin tahansa, varalähettiläs Kim In Ryong sanoi.

Varalähettiläs Kim sanoi myös, että Pohjois-Korea ei uhkaa ydinaseilla niitä maita, jotka eivät tee sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

Etenkin Kiina on kannustanut Pohjois-Koreaa ja Yhdysvaltoja kahdenvälisiin neuvotteluihin. Toistaiseksi Yhdysvallat ei ole niihin suostunut. Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson on kuitenkin sanonut, että mailla on suoria keskusteluyhteyksiä.

Jännitteet Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä ovat kasvaneet tänä vuonna, kun Pohjois-Korea on kokeillut mannertenvälisiä ohjuksia ja tehnyt ydinkokeen. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ovat käyneet kuumaa sanasotaa.