1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Rovaniemellä suunnitellaan uutta paikkaa saamenkieliselle päiväkodille

Monet saamelaislasten vanhemmat ovat ottaneet lapsensa pois Rovaniemen saamenkielisestä päivähoidosta, koska se siirrettiin keskustasta syrjemmälle.

päivähoito
Aslak Uula Länsman
Vesa Toppari / Yle Sápmi

Rovaniemen saamenkielisten lasten päiväkodin lapsimäärä väheni sen jälkeen, kun päiväkoti siirrettiin keväällä kaupungin keskustasta syrjemmäksi – noin viiden kilometrin päähän Korkalovaaraan.

Pidentyneen matkan takia monet vanhemmat ovat ottaneet lapsensa pois saamenkielisestä päiväkodista. Sen lisäksi vanhemmat ovat olleet myös huolissaan uusien tilojen sisäilmasta. Rovaniemen kaupunki on elokuussa ilmoittanut olevansa valmis selvittämään sisäilman tilanteen, jos sille tulee tarve.

Pitkä matka vaikeuttaa lasten kuljetettamista päiväkotiin

Aslak Uula Länsmanin 5-vuotias Livli-tytär ei mennytkään enää saamenkieliseen päiväkotiin tänä syksynä. Livli-tytär on nyt suomenkielisessä päivähoidossa Rovaniemellä ja syynä siihen oli pitkä matka uuteen hoitopaikkaan.

– Sinne ei pääse suoraan, pitäisi aika ison mutkan kautta mennä, selittää isä Aslak-Uula Länsman päätöksensä taustoja.

Livlin lisäksi kuusi muuta lasta ovat myös lopettaneet saamenkielisessä päiväkodissa samankaltaisten syiden vuoksi. Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen aluepalvelupäällikkö Tarja Kuoksan mukaan lapset ja henkilökunta ovat viihtyneet hyvin uudessa paikassa.

– Nämä lapset ja heidän perheensä ovat tyytyväisiä tähän uuteen paikkaan ja sen ympäristöön. He ovat myös tyytyväisiä siihen, miten varhaiskasvatus toteutuu, etenkin saamelaiskulttuurin osalta, kertoo Kuoksa.

Rovaniemen saamelaispäiväkoti saa uuden paikan – valmistuu vasta vuosien päästä

Rovaniemen kaupunki on suunnittelemassa uutta pysyvää paikkaa saamenkieliselle päiväkodille, mutta esimerkiksi Livli on jo kerennyt kouluun siihen mennessä.

Rovaniemen kaupunki on valmis miettimään, olisiko pysyvä tilaratkaisu kaupungin keskustassa. Menee kuitenkin vuosia ennen kuin uusi päiväkoti on valmis.

Tarja Kuoksa kuitenkin lupaa suunnitteluprosessin aikana kuunnella vanhempia, ja kiinnittää muutenkin huomiota saamelaiskulttuuriin.

– Henkilökunnan ja myös vanhempien kanssa mietitään, että mitä suunnittelu vaatisi siltä, että me pystytään miettimään saamelaisen kulttuurin edistämistä, ja saamelaisen varhaiskasvatuksen toteuttamista.

Tarja Kuoksa
Kaupungin varhaiskasvatuksen aluepalvelupäällikkö Tarja Kuoksa kertoo, että Rovaniemi aikoo järjestää uuden, pysyvän hoitopaikan saamenkielisille lapsille. Vesa Toppari / Yle Sápmi

– Henkilökunnan ja vanhempien pitää miettiä, mitä pihalta vaaditaan ja millaista oppimisympäristöltä halutaan, sanoo Kuoksa.

"Heidän pitäisi kiinnittää huomiota myös saamelaiseen ajantajuun"

Aslak Uula Länsmanin mielestä on hyvä, että saamelaisuus otetaan huomioon päiväkodin suunnittelussa. Kun uusi paikka aloittaa toimintansa, pitäisi ottaa huomion myös saamelaisten elintapa, jossa on erillainen ymmärrys ajan kulumisesta, tuumaa saamelaisisä.

– Kello on se tärkein asia arjessa, ja se tuntuu olevan jo siellä suomenkielisten kolme vuotiaiden ryhmässä niin. Kellon tuijottaminen aiheuttaa stressiä hoitajille, vanhemmille ja tietenkin myös lapsille, sanoo Länsman.

Lue seuraavaksi