Oululaisnaisen tuomio viiden lapsensa taposta jää voimaan

Hovioikeuden kesäkuussa 2016 antama tuomio jäi siis pysyväksi. Hovioikeus katsoi naisen syyllistyneen viiteen tappoon, mutta hylkäsi syytteet viidestä hautarauhan rikkomisesta.

korkein oikeus
Vauvasurmien oikeudenkäynti Oulussa.
Vauvasurmien oikeudenkäynti Oulussa kesäkuussa 2015.Tiina-Leena Kurki / Yle

Korkein oikeus on tiistaina 17.10. hylännyt Oulun vauvasurmia koskevaan asiaan liittyneet valituslupahakemukset. Hakemuksen olivat tehneet niin syyttäjä kuin oikeusjutussa vastaajana ollut Kaisa Emilia Vornanen-Karaduman.

Hakemukset koskivat Rovaniemen hovioikeuden tuomiota, jolla Vornanen-Karaduman tuomittiin viidestä synnyttämänsä vauvan taposta 13 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hovioikeuden kesäkuussa 2016 antama tuomio jäi siis pysyväksi.

Käräjäoikeus oli aikaisemmin tuominnut Vornanen-Karadumanin viidestä murhasta ja viidestä hautarauhanrikkomisesta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio lieveni hovissa

Hovioikeus katsoi naisen syyllistyneen viiteen tappoon, mutta hylkäsi syytteet viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Hovioikeus katsoi tuomiossaan käräjäoikeuden tavoin, että kukin teko oli tehty erityisen julmalla tavalla, koska ne olivat kohdistuneet naisen omiin lapsiin. Käräjäoikeuden tuomiosta poiketen hovioikeus katsoi, että tekoja ei ollut tehty vakaasti harkiten eikä erityisen raa'alla tavalla. Hovioikeuden mukaan mikään teko ei yksittäin arvioiden ollut murhan tunnusmerkistön tarkoittamalla tavalla kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Vornanen-Karaduman synnytti vuosien 2005–2013 välisenä aikana viisi vauvaa, jotka hän oikeuden mukaan tappoi. Hän kätki ruumiit ja kuljetti niitä mukanaan muuttaessaan asunnosta toiseen.