1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Punainen aurinko hämmästyttää Etelä-Suomen taivaalla: Syynä Saharan tomu ja Portugalin metsäpalot – Katso lukijoiden kuvat ja lähetä omasi!

Punertava väri johtuu Suomen ilmakehään kulkeutuneista pienhiukkasista.

Uutisvideot: Tältä näytti punainen aurinko Helsingissä
Uutisvideot: Tältä näytti punainen aurinko Helsingissä

Moni saattoi hieraista aamupäivällä silmiään katsoessaan taivaalle. Auringon väri oli nimittäin vaihtunut yön aikana keltaisesta punaiseksi.

Ylen meteorologi Toni Hellinen kertoo, että aurinko näyttää nyt punaiselta, koska ilmassa on pienhiukkasia, joita on kulkeutunut Suomeen Portugalin metsäpaloista. Mukana on myös Saharan aavikolta tullutta tomua.

Aurinko hehkui punertavana Helsingin keskustassa tiistaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomeen asti hiukkaset on puhaltanut Irlannin rannikolla eilen ja tänään pyörinyt Ophelia-hurrikaani.

– Kun aurinko paistaa sellaisen ilman läpi missä on hiukkasia, sininen väri siroaa pois ja saa auringon näyttämään punaisen sävyiseltä, Hellinen selittää.

Sääkartta siitä, miten Portugalin metsäpalot ja Saharan hiekka kulkeutuvat Suomen ilmakehään.
Ophelia-hurrikaanin rippeet ovat pyöräyttäneet Brittein saarten yli Etelä-Suomeen saakka Saharan pölyä ja Portugalin metsäpaloista peräisin olevia hiukkasia.

Koska pilviä on nyt vähän, punertavan auringon saattaa bongata varmimmin eteläisessä Suomessa. Ainostaan Pohjois-Karjalasta Pohjois-Lappiin yltävällä alueella on niin pilvistä, että aurinko ei siellä näyttäydy. Muutenkin kun mitä pohjoisemmaksi mennään, auringon punaisuutta lisääviä hiukkasia on vähemmän ilmassa.

Hellinen kertoo, että auringon näkyminen punaisena on Suomessa melko epätavallista.

– Ei nyt ainakaan joka vuosi. Tuskin joka vuosikymmenkään.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Jos punainen aurinko ihastuttaa, siitä kannattaa nauttia juuri nyt. Huomenna aurinko tuskin enää hehkuu punaisena. Etelä-Suomeen on tulossa vielä tämän päivän aikana sateita, jotka puhdistavat ilman hiukkasista.

Auringon punertavaa hehkua meren pinnassa Espoossa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Lähetä meille kuvasi punaisesta auringosta! Lue Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt ensin täältä.

**Lue myös: ** Harvinainen punertava aurinko hullaannutti suomalaiset – Katso lukijoiden upeimmat kuvat

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.