Isäntä jahtasi karanneita sonneja kopterikameralla – kaksi taitavaa piiloutujaa lymyilee vielä Pieksämäen metsiköissä

Sonnilauma ehti olla neljä päivää karkuteillä. Suurin osa 19 sonnin laumasta napattiin 9 kilometrin päässä niiden kotipihasta.

nautaeläimet
Sonneja metsässä
Ylämaankarjan sonnit ovat taitavia piiloutujia. Ne hakeutuvat tiheään metsään suojaan ja pysyttelevät hiljaa paikoillaan. Matti Kauhanen

19 ylämaankarjan sonnia karkasi aitauksestaan lauantaina Pieksämäen Jäppilässä. Luonteeltaan säyseät ja kesyt sonnit ovat lähteneet karkureissulle ilmeisesti säikähtäneen laumanjohtajansa vetämänä.

Matti Kauhanen Honkalan tilalta kertoo, että laumanjohtajana on muita isokokoisempi siitossonni, joka on osoittaunut araksi porukan vetäjäksi.

– Hän on nyt yks kaks porukan pomo, ja hänen pitäisi sitten pitää porukkaa silmällä. Vastuu ilmeisesti painaa. Yleensä nämä eivät pienistä hätkähdä, Kauhanen sanoo.

"Yleensä nämä eivät pienistä hätkähdä."

Kauhanen kertoo, että lähistöltä on tehty karhuhavaintoja, mutta varmuutta sonnien säikähdyksen syystä tuskin saadaan. Vauhkoontumisen vakavuudesta kertoo, että sonnit etenivät nopeasti pitkän matkan päähän. Ensimmäinen näköhavainto karkulaisista tuli jo vartin kuluttua karkureissun alkamisesta – peräti kuuden kilometrin päästä.

Karanneet sonnit riistakamerassa
Karkulaiset tallentuivat riistakameraan.Matti Kauhanen

Kauhasella on käytössään kopterikamera, josta oli apua lauman löytämisessä. Myös riistakameraan tarttui otoksia karkulaisista.

Ylämaankarjan sonnit ovat taitavia piiloutujia ja säikähdyksissään ne pysyvät piilossaan hiljaa, jos niitä yrittää kävellen etsiä.

– Ne hakeutuvat tiheään kuusikkoon, että olisivat mahdollisimman hyvin suojassa. Siitä voi kävellä kolmen metrin päästä ohi, eivätkä ne liikahda yhtään mihinkään. Etsiminen on odottamista, kiertämistä ja kyttäämistä.

Matti Kauhanen
Matti Kauhanen käyttää kopterikameraa.Matti Kauhanen

Maastoon pystytettiinkin käsittelyaita, johon levitettiin heinää syötiksi. Sonnit saivat totutella uuteen aitaan pikku hiljaa, ja lopulta aita saatiin suljettua lauman ympäriltä tiistaina aamupäivällä.

– Tässä ei etsijäporukan määrä ratkaise. Me kolmen tilan porukalla näitä etsimme. Lähistöltä tuli myös puhelinsoittoja ja videokuvaakin, josta oli apua, kun piti selvittää, mihin lauma meni, kertoo Kauhanen.

Yhdeksän kilometrin päässä kotipihasta aitaan napatut karkulaiset saavat tänään kyydin kotiin. Vielä kaksi sonnia on omilla teillään.

– Ne pärjäävät kyllä, kun metsässä on kulottunutta heinää. Säikähtäneet eläimet syövät muutenkin vähemmän. Toivottavasti kuitenkin löydämme ne mahdollisimman pian.