Uusnatsien mielenosoitus ja vastamielenosoitukset työllistävät poliisia Tampereella viikonloppuna

Tampereella järjestetään lauantaina kolme eri mielenosoitusta. Yli sata poliisia eri puolilta Suomea tulee töihin.

mielenosoitukset
Poliisit keskustelevat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajan kanssa.
Poliisit keskustelevat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajan kanssa 6. joulukuuta 2016.Jyrki Lyytikkä / Yle

Poliisi varautuu Tampereelle suunniteltuihin mielenosoituksiin. Uusnatsistinen yhdistys Pohjoismainen vastarintaliike on ilmoittanut pitävänsä mielenosoituksen lauantaina. Sille on myös ainakin kaksi vastamielenosoitusta.

Poliisi on saanut ilmoituksen kaikista kolmesta mielenosoituksesta. Aiemmin poliisi kertoi, että Vastarintaliike ei olisi ilmoitusta tehnyt, mutta todellisuudessa poliisin oma tietoturva oli estänyt ilmoitusviestin perille tulon.

Vastamielenosoituksista ilmoituksen ovat tehneet "Tampere ilman natseja" ja "Antifasistinen mielenosoitus pohjoismaista vastarintaliikettä vastaan" -ryhmät. Kokoontumislain mukaan ilmoitus on tehtävä poliisille viimeistään kuusi tuntia ennen tapahtumaa.

Poliisi varautuu irrottamaan yli 100 poliisia ympäri Suomen Tampereelle. Määrä voi kasvaa lähemmäs 200:ta.

– Tavoitteena on pitää eri mieltä olevien ryhmien välillä kunnon välimatka eli etteivät ole huuto- tai heittoetäisyydellä, sanoo ylikomisario Harri Nojonen.

Fasismin vastainen mielenosoitus kutsu
Fasisimin vastaisesta vastamielensoituksesta kertovia mainoksia on liimattu mm. roskakoreihin Tampereella. Marko Melto / Yle

Poliisi seuraa nettikeskustelua

Poliisilla on mahdollisuus mellakkavarustukseen. Vielä tässä vaiheessa varustuksen käyttö on Nojosen mukaan teoreettista, sillä suunnitelmat tarkentuvat viikon aikana.

Poliisi on tänään käynnistänyt keskustelut eri järjestäjien kanssa. Poliisin mukaan mielenosoitusten ajat ja paikat tarkentuvat keskustelujen myötä.

Poliisihallitus on hakenut vastarintaliikkeen lakkautusta. Vastarintaliike ajaa kansallissosialistista valtiota Pohjoismaihin. Se on avoimen rasistinen. Oikeudenkäynti on ensi viikolla.

Syyskuun lopussa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen Ruotsin Göteborgissa osallistui arviolta noin 500 ihmistä. Vastamielenosoitukseen osallistui tuhansia. Göteborgin kaduilla oli yhteenottojen välttämiseksi tuhannen poliisin lisävahvistus.

Juttua on päivitetty kello 17.17. Vastarintaliike on tehnyt poliisille ilmoituksen mielenosoituksesta. Aiemmin jutussa sanottiin, että "Poliisille asti Vastarintaliike ei ole ilmoitusta tehnyt, mutta esimerkiksi nettisivuillaan yhdistys on mainostanut mielenosoitustaan. "Koko Tampere natseja vastaan" on se sijaan tehnyt ilmoituksen poliisille. Toinen vastamielenosoitus on fasismia vastaan." Juttuun on myös lisätty tieto siitä, että keskustelut mielenosoitusten järjestäjien kanssa on jo aloitettu. Lisäksi on tarkennettu vastamielenosoituksista ilmoittaneiden ryhmien nimiä.