Sateet pieksävät Pirkanmaan teitä kohti kelirikkoa

Syyssateet koettelevat Pirkanmaan sorateitä. Esimerkiksi Nokialla, Sastamalassa ja Lempäälässä sivutiet ovat menneet pahasti kuralle.

tiet
Punaiset saappaat Sorvantien lillingissä.
Nokian Sorvantie on erityisen huonossa kunnossa. Syynä on vääränlainen pinnoite.Antti Eintola / Yle

Syksyn sateet ovat painottuneet eteläiselle ja läntiselle Pirkanmaalle, vaikka muuallakin vettä on tullut. Kun jo kesällä satoi vähän väliä, jälki alkaa näkyä ainakin sorateillä.

Painorajoituksia ei vielä ole, mutta niitäkin saatetaan nähdä ennen talvea, ellei sää kuivu. Oma kysymyksensä on tulevan kevään kelirikko. Millaista tilannetta tiestölle pohjustaa tämä syksy? Kunnossapitovastaava Antti Piirainen Pirkanmaan Ely-keskuksesta arvioi, että asia ratkeaa pikapuoliin:

– Jos sää jatkuu tällaisena vielä kotvan aikaa, niin saattaa tulla todella hankala kelirikko sorateille. Seuraavan kahden viikon kuluessa täytyy tulla kuivempia ilmoja, että tilanne paranisi, Piirainen toteaa.

Luonnostaan syntyneet tiet ovat herkkiä

Esimerkiksi viime aikoina puheena ollut Nokian Sorvantie kuuluu siihen pirkanmaalaisten teiden joukkoon, jota ei koskaan ole oikeastaan rakennettu. Entisten kinttupolkujen päälle on vuosikymmenten mittaan vain tuotu lisää ja lisää soraa.

– Tuolla alla olevat kerrokset eivät ole kunnollisia. Toisaalta maaston geometria on hankala: nousua, laskua, välillä peltoa, välillä metsäosuuksia, Antti Piirainen huomauttaa.

Tienpitäjän ja maanviljelijän huolet ovat samansuuntaiset. Molemmilla velloo sama sadevesi, toisella pellolla ja toisella tienpohjassa.