Hyppää sisältöön

Popedan 40 vuotta mahtuu 600 sivuun – "Jos joku tulisi takahuoneeseen ennen keikkaa, varmaan yllättyisi"

Popedasta tietokirjan kirjoittanut Vesa Kontiainen näki Popedan ensimmäistä kertaa keikalla vuonna 1978. Ikimuistoisen kokemuksen jälkeen mies on seurannut yhtyettä neljä vuosikymmentä.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Popeda nelkytä vuotta -kirja julki
Yle Uutiset Pirkanmaa: Popeda nelkytä vuotta -kirja julki

Vesa Kontiainen uskoo Popedaan. Herätys tuli Juvan Kaarihallilla 9. joulukuuta vuonna 1978.

– Näin Popedan silloin livenä ensimmäistä kertaa. Kokemus oli maata ravistava. Lavalla oli hirveän hyvä meininki. Lopuksi Mustajärvi ja bändin jätkät nostivat vielä porukkaa lavalle joraamaan. Ajattelin, että oho, nyt tuli nähtyä jotain sellaista, mitä en ikimaailmassa olisi uskonut.

Vesa Kontiainen tunnetaan keikka- ja huvitilaisuuksien järjestäjänä Savossa ja Keski-Suomessa. Hän on kirjoittanut seitsemän kirjaa, joista kolme Popedasta.

– Tällä tiellä sitä ollaan yhä. Olen nähnyt kaikki Popedan kokoonpanot, kaikkiaan 600 keikkaa, joista itse olen ollut järjestämässä 75.

Yhtye esiintyy edelleen tasaiseen tahtiin. Popedan nykyisessä kokoonpanossa alkuperäisistä muusikoista on jäljellä vain Pauli "Pate" Mustajärvi, joka perusti yhtyeen Ilari Ainialan kanssa Tampereella vuonna 1977.

Uusi kirja juhlistaa Popedan 40-vuotista taivalta.

– Tein vuonna 2015 digikirjan, mutta fanit halusivat ihan oikean kirjan. Tämä on tietokirjanomainen.

Popeda esiintyi vuonna 1978 Tampereen Särkänniemessä. Samana vuonna ilmestyneen esikoislevyn tekstit käsittelivät työttömyyttä, nuorisoryhmien ristiriitoja, turhautumista ym. uuden aallon yhtyeiden suosimia aiheita.

Edelleen paras bändi

Popedan historia mahtuu 600 sivuun. Haastattelujen lisäksi kirjassa on perusteellista tietoa bändin vaiheista, kuten luettelo sen kaikista keikoista.

– Paitsi vuosilta 1978–1979 puuttuu tietoja. Popeda teki niinä vuosina 74 keikkaa, mutta 29 paikan osalta päivämääriä en saanut selvitettyä, Vesa Kontiainen mainitsee kirjan ”puutteena”.

Vuodet eivät ole viilentäneet Vesa Kontiaisen Popeda-kiinnostusta.

– Se on edelleenkin se paras bändi, kunnon bailumusiikkia ja hyviä biisejä. Ukot vanhenee, mutta bändi tiukkenee entistä hurjemmaksi, Kontiainen suitsuttaa.

Mikä on mielestäsi parhaan bändin parasta musiikkia?

– Paras albumi on Raswaa koneeseen. Täydelliset miehetkin siitä löytyy.

”Suksee” Gorilla-klubilla

Popeda – nelkytä vuotta -kirja julkistettiin Tampereen Tullikamarin Klubilla "lähiomaisten läsnä ollessa" maanantaina. Paikalle oli kutsuttu eri kokoonpanoissa soittaneita yhtyeen jäseniä ja muita mukana pyörineitä.

Ari "Jatsi" Puukka oli Popedan kitaristina vuosina 1977–1981. Hän muistaa ensimmäisen keikan helmikuussa 1978.

– Gorilla-klubi oli tuossa Hatanpäällä aivan täynnä. Siellä oli hurja meininki. Keikka meni mielestäni aika hyvin, että "suksee" oli mukava.

Pauli on Pauli. Ei se miksikään ole muuttunut.

Ari Puukka ja Kari Holm

Popedan musiikkia on yritetty tunkea useampaan musiikkigenreen.

– Siinä määrittelyssä on ollut kriitikoillakin ongelmia, koska Popeda on ollut oma genrensä. Soittamistapa oli uutta aaltoa, mutta vanha blues ja rock and roll ovat aina olleet taustalla. Mikään punk-bändi Popeda ei koskaan ole ollut. Se oli muitten meihin liittämä juttu, Puukka sanoo.

Ari Puukka huolehti alkuvuosina siitä, että bändi saa palkkionsa.

– Siihen aikaa se oli hiukan hankalaa, maksettiin paljon käteisellä ja kaikennäköisiä Vilunki-Villejä oli 1970-luvulla vielä markkinoilla. Niitä sai vahtia aina välillä, että kaikki hoitui niin kuin piti.

Näin Popeda esiintyi Kaivorockissa vuonna 1984.

Kari "Hohdin" Holm tuli yhtyeen rumpaliksi vuonna 1983 tuuraamaan pikkuveljeään. Siinä menikin sitten 17 vuotta – kosteita ja myrskyisiä vuosia varmaan?

– Minusta siinä on vähän liioittelua, kun puhutaan kosteista vuosista. Toki, kun keikka oli ohi, niin olihan siinä meininkiä. Yleisön edessä piti olla tolkuissaan, kun veti sellaisia biisejä.

 Ari Puukalla ja Kari Holmilla on yhteinen mielipide Pauli Mustajärvestä.

– Paulin kanssa oli hienoa olla lavalla, se on erinomainen ja energinen. Pauli on Pauli. Ei se miksikään ole muuttunut.

Kuuma kesä -esitys on taltioitu suomalais-neuvostoliittolaisessa ystävyysrockkonsertissa Porissa vuonna 1986.

Takahuoneessa on harrasta

Popedan keikkatahti ei ole juuri hyytynyt. Vuosi sitten 60 vuotta täyttänyt yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen, Pauli Mustajärvi sanoo jäävänsä kesälomalle joulukuun puolivälissä.

– Kuutta keikkaa viikossa meni parhaimmillaan heinäkuussa. Kyllä se tämän ikäisille jätkille on ihan jees. Nyt syksy tasoitellaan kahdesta kolmeen keikkaa viikossa. Seuraavan kerran lähdetään taas, kun festarit alkavat ensi kesänä.

Ukot vanhenee, mutta bändi tiukkenee entistä hurjemmaksi.

Vesa Kontiainen

Mustajärvi sanoo, että tunnelma takahuoneessa ennen keikkaa on varsin seesteinen. 

– Jos joku tulisi Popedan takahuoneeseen puolta tuntia ennen keikkaa, niin varmaan yllättyisi. Siellä on aika harras meininki. Se on niin kuin sonni, jota pidetään pimeässä navetassa ja se odottaa pääsevänsä laitumelle.

Lavalla 40 vuotta viihtynyt laulaja ei väsy keikkailuun.

– Kun me päästään lavalle, niin sitten me ollaan taas ikuisia pikkupoikia.

Miten Popeda syntyi ja mistä baarista lähdettiin aina keikalle? Elävästä arkistosta löytyy bändin jäsenten ja taustajoukkojen haastatteluja.
.
.