Tutkijat: Yhden jääpingviiniyhteisön poikaskatastrofi Etelämantereella johtui luonnollisesta vaihtelusta

Kokonaisuudessaan lajilla menee hyvin, sanoo WWF:n napa-alueiden tutkija.

Jääpingviinit hoivasivat tutkijoiden antamaa pingviininpoikasen näköistä pehmolelua Etelämantereella vuonna 2012. Kuva: Dean Lewins / EPA

Maailman luonnonsäätiö WWF kertoi perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että tuhannet jääpingviinin poikaset kuolivat tänä vuonna nälkään Etelämantereella ja osa munista ei kuoriutunut lainkaan.

Pesintäkatastrofi tapahtui itäisellä Etelämantereella Adélienrannikon Petrelin saarella, jossa elää WWF:n mukaan yksi jääpingviinien (Pygoscelis adeliae) yhdyskunnista. Siihen kuuluu yli 36 000 lintua.

Syynä poikaskuolemiin oli se, että meren jääkerros oli tavallista laajempi jääpingviinien kannalta kriittisimmällä hetkellä juuri pesimäkauden lopulla.

– Aikuiset jääpingviinit joutuivat hylkäämään poikasensa, kun ne lähtivät tavallista kauemmas merelle etsimään syötäväksi katkaravun kaltaisia äyriäisiä, krillejä, Britannian WWF:n napa-alueiden ohjelmajohtaja Ron Downie kertoo.

Jääpingviini vaatii sopivia jääolosuhteita menestyäkseen. Downien mukaan sekä liian paljon että liian vähän jäätä on huono asia lajille.

Laji menestyy koko alueella hyvin

Lauantaina julkaistu uutisemme antoi puutteellisen kuvan jääpingviinien kohtalosta. Uutisesta saattoi saada käsityksen, että poikaskato koskisi kaikkia Etelämantereen jääpingviinejä. Koko Etelämantereen rannikkoalueilla on noin 250 jääpingviinipopulaatiota, ja Petrelin saarella elää niistä yksi.

Jääpingviinit ovat pieniä mustavalkoisia lintuja. Etelämantereella elää jääpingviinien lisäksi toinenkin pingviinilaji, keisaripingviinit. Kuva: Peter Layt/ Australian Antarctic Division / EPA

Tutkijaryhmän vuonna 2014 tekemän satelliittilaskennan (siirryt toiseen palveluun) mukaan jääpingviinejä on hieman alle 4 miljoonaa pesivää paria eli yhteensä vajaat 8 miljoonaa. Viime maaliskuussa tutkijat käyttivät uutta laskentatekniikkaa (siirryt toiseen palveluun) ja arvioivat jääpingviinien kokonaismääräksi jopa 14–16 miljoonaa.

Läntisellä Antarktiksen niemimaalla jääpingviinien populaatiot ovat Downien mukaan heikentyneet. Etelämantereen itäosassa jääpingviinien määrä on sen sijaan kasvussa.

– Kokonaisuudessaan jääpingviineillä menee hyvin, Downie kertoo.

Lisäksi poikaskadon kärsineen jääpingviinipopulaation aikuiset linnut palaavat hyvin todennäköisesti saarelle ensi vuonna ja lisääntyvät uudelleen.

Ilmastonmuutoksen vaikutusta vaikea arvioida

Jääpingviinipopulaation kohtalon taustalla on luonnollinen jääpeitteen vaihtelu, joka ei ole Downien mukaan yleinen mutta ei kovin harvinainenkaan ilmiö. Tämän vuoden poikaskuolemilla ei ole myöskään vahvistettua yhteyttä ilmastonmuutokseen.

Läntisellä Antarktiksen niemimaalla, jossa jääpingviinien määrä on vähentynyt, lämpötila nousi voimakkaasti 1900-luvun jälkipuoliskolla (siirryt toiseen palveluun). Lämpeneminen on Downien mukaan nyt hidastunut. Yksi lämpenemiseen ja jääpeitteen ohenemiseen vaikuttava tekijä on ilmastonmuutos, mutta siihen vaikuttaa myös esimerkiksi El Niño-ilmiö (siirryt toiseen palveluun).

Jääpingviinejä lähellä Commonwealth Baytä Etelämantereella. Kuva: Dean Lewins / EPA

– On vaikeaa arvioida ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutusta pingviinipopulaatioihin, ja tarvitsemme siitä lisätietoa pidemmältä ajalta, tutkimusjohtaja Keith Reid Etelämantereen meren elollisten luonnonvarojen säilyttämiskomissiosta CCAMLR:sta kertoo Ylelle.

Edellinen poikaskato neljä vuotta sitten

Edellisen kerran sama jääpingviinipopulaatio koki pahan poikaskadon WWF:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) neljä vuotta sitten. Tuolloin yksikään poikanen ei jäänyt henkiin, koska jääpeite oli tavallista laajempi ja harvinaisen nopean lämpötilan nousun takia alueella satoi vettä.

– Poikasten höyhenpeite kastui, ja monet niistä jäätyivät, Downie kertoo.

CCAMLR on 25:stä maailman maasta ja Euroopan unionista koostuva tieteellinen komissio. Se kokoustaa parhaillaan Australian Tasmaniassa. Kokous pyrkii pääsemään sopuun uuden suojelualueen perustamisesta itäisen Etelämantereen merialueille eliölajien, mukaan lukien jääpingviinien suojelemiseksi.