Hyppää sisältöön

Kirurgit: Valinnanvapauslaki ja siihen liittyvä asiakassetelin laajentaminen uhkaa romahduttaa päivystysjärjestelmän

Suunniteltu asiakasseteli murentaa erikoissairaanhoitoa ja vaarantaa kustannusten hillinnän.

Pohjois-Karjalan kunnissa on vuosia herättänyt tyytymättömyyttä se, että niiden on ollut vaikea varautua, minkä kokoisen sote-laskun kunta saa. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen Kirurgiyhdistys ottaa tänään voimakkaasti kantaa valmisteilla olevaan valinnanvapauslain asiakasseteliin. Kirurgit sanovat, että valinnanvapauslaki ja siihen liittyvä asiakassetelin laajentaminen erikoissairaanhoitoon sisältää huomattavia riskejä ja uhkaa estää ennalta suunnitellun kirurgisten leikkausten  keskittämisen toteutumisen sekä romahduttaa päivystysjärjestelmän.

Suomalainen erikoissairaanhoito on jo tällä hetkellä arvioitu maailmanlaajuisesti erittäin laadukkaaksi ja potilasturvalliseksi. Nyt ei pitäisi romuttaa sitä, sanoo kirurgiyhdistyksen puheenjohtaja, gastrokirurgi Paulina Salminen.

Päivystyksen vaarantuminen on suurin riski

Kirurgit muistuttavat siitä, että laadukkaan kirurgisen päivystysjärjestelmän ylläpitäminen on mahdollista ainoastaan julkisessa erikoissairaanhoidossa ja kuuluu perustuslain kansalaisille takaamiin yhdenvertaisiin palveluihin osana perusturvallisuutta.

Jotta päivystys toimii kunnolla, se vaatii riittävän määrän myös virka-aikaan työskenteleviä kirurgeja ja hoitohenkilökuntaa.

Kirurgiyhdistys ja kirurgiylilääkärit sanovat tänään lähettämässään tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että mikäli asiakasseteli laajentuisi erikoissairaanhoitoon viime viikon suunnitelman mukaan, ajauduttaisiin tilanteeseen, jossa erityisosaajat kaikkoaisivat julkisesta erikoissairaanhoidosta romahduttaen julkisen erikoissairaanhoidon päivystysjärjestelmän.

Myös vakavien leikkauskomplikaatioiden hoito edellyttää kattavaa sairaalapäivystystä, jonka ainoastaan julkinen erikoissairaanhoito pystyy tarjoamaan, eikä tätä kateta asiakassetelillä. Vakavien komplikaatioiden hoidon kustannukset tulevat siten joka tapauksessa julkisen terveydenhuollon maksettavaksi, mikä vääristää todellista hintavertailua ja kilpailuasetelmaa, sanovat kirurgit.

Kustannusten hillintä ja tuottavuuden parantaminen vaarantuu

Hallituksen alkuperäisen linjauksen mukaan asiakkaan valinnanvapauden oli tarkoitus pääasiallisesti kohdentua perusterveydenhuoltoon, ja vain soveltuvin osin erikoissairaanhoitoon.

Kirurgit kantavat huolta siitä, että viime viikkoisen hallituksen valinnanvapauslakiluonnoksen mukaan asiakasseteli pirstoisi leikkaukset useisiin vähän leikkaaviin yksiköihin ja heikentäisi samalla merkittävästi erikoislääkärikoulutusta ja kliinistä tutkimusta. Hallituksen kaavailema asiakasseteli saattaisi kirurgien mukaan myös johtaa siihen, että leikkauksia tehtäisiin eri paikoissa eri kriteereillä.

Kirurgiyhdistys kantaa myös huolta kustannuksista. Kannanotossaan he sanovat, että laaja valinnanvapaus johtaisi suurella todennäköisyydellä erikoissairaanhoidon päällekkäisiin toimintoihin. Vaaraan joutuisivat tuottavuuden parantaminen, kustannusten kasvun hillintä ja korkealaatuisen hoidon kehittäminen.

Hallituksen on tarkoitus julkaista uusi valinnanvapauslakiluonnos torstaina.

Lue myös: