1. yle.fi
  2. Uutiset

Oletko yksi heistä, jotka eivät luovuta potilastietojaan Kanta.fi-palvelussa? Kerro syy valintaasi

Terveydenhuollon Kanta.fi-palvelussa voi antaa luvan omien potilastietojen katsomiseen kaikille terveysviranomaisille. Kaikki eivät kuitenkaan halua kyseistä lupaa antaa.

yksityisyys
Lääkäri käyttää näppäimistöä.
Mitä tietoja lääkäri näkee sinusta Kanta-palvelussa?Eeva Kuivas / Yle

Kanta-palvelussa potilastiedot näkyvät lähtökohtaisesti vain oman kotipaikkakunnan terveydenhuollon ammattilaisille. Noin puolet suomalaisista on antanut luvan, että kyseiset tiedot näkyvät myös muiden paikkakuntien terveysviranomaisille. Noin puolelta lupa kuitenkin syystä tai toisesta puuttuu.

Lisäksi palvelussa voi myös kieltää omien potilastietojen näkymisen osittain tai kokonaan. Noin 59 000 henkilöä on tehnyt jonkinlaisia tietokieltoja palvelussa.

Kerroimme asiasta aiemmin lokakuussa, ja se kirvoitti paljon yleisöpalautetta. Moni ei luota viranomaisten kykyyn pitää potilastietoja salassa. Toisia huolettaa se, että lääkäri tekee diagnoosia tehdessään johtopäätöksiä vanhojen tietojen perusteella.

Oletko antanut suostumuksen Kanta-palvelussa? Miksi annoit sen tai miksi et halua antaa tietojasi kaikkien terveysviranomaisten nähtäville?

Teemme aiheesta juttua. Yleisön kommentteja voidaan käyttää jutun yhteydessä.

Päivitys 18.10.2017 klo 14.57: Kysely on suljettu, kiitos vastauksistanne! Koostamme niistä juttua, joka julkaistaan myöhemmin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi