1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuortane

Viitasammakko kaatoi Kuortaneen puutarhakylähankkeen

Kuortane ei saa rakentaa puutarhakylää suunnittelemalleen paikalle Kuortaneenjärven rantaan Etelä-Pohjanmaalla. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että viitasammakon lisääntymisalueen suojelu on tärkeämpää.

Kuortane
Kuortaneen Puutarhakylä
Kuortaneen PuutarhakyläYLE / Kuortaneen kunta

Korkein hallinto-oikeus on tänään ratkaissut vuosien kiistan Kuortaneella. Se totesi viitasammakon lisääntymispaikan olevan tärkeämpi kuin kunnan suunnitelmat vapaa-ajan asuntoalueesta, puutarhakylästä. KHO:n päätös poikkesi Ely-keskuksen arviosta ja Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä.

Kuortaneen kunta suunnitteli puutarhakylän rakentamista omistamalleen tontille Kuortaneenjärven eteläpäässä Pennalanlahteen. Asian vei Korkeimpaan hallinto-oikeuteen Suomenselän luonnonystävät ry.

Kuortaneen kunnanhallituksen puheenjohtaja Annu Ridanpää-Taittonen on pettynyt ratkaisuun. Hän ei ole kuitenkaan valmis vielä luopumaan puutarhakyläideasta.

– Tämä pitkä jatkokertomus tuli päätökseensä. Se on sinänsä hyvä, mutta kyllä me toivoimme, että tämä hyvä idea olisi toteutunut. Puutarhakylä sopisi Kuortaneen imagoon, ideaan ja ympäristöön loistavasti. On se pettymys. Toisaalta, onko sitä mahdollista laittaa jonnekin muualle. Ei me hylätä eikä unohdeta tätä ideaa, Annu Ridanpää-Taittonen toteaa.

– Kaikkien ryhmien ja puolueiden täytyy nyt Kuortaneella pohtia, onko puutarhakylälle toista paikkaa. Täytyy aloittaa keskustelu välittömästi.

Annu Ridanpää-Taittonen ymmärtää Suomenselän luonnonystävien huolen Pennalanlahden luontoarvoista.

– Oli meillä toki ajatus siitä, että viitasammakoita on järven ympärillä muuallakin. Ei Pennalanlahti ole ainut viitasammakoiden paikka. Ymmärrän ihmisiä, jotka puolustavat tärkeänä pitämäänsä asiaa. Ratkaisu on hieno homma heille, mutta kunnan vireyden ja elinkeinopolitiikan kannalta ratkaisu oli huono. Emme menetä kuitenkaan toivoa siitä, etteikö puutarhakylä vielä toteutuisi Kuortaneella.

Paljon uhanalaisia lajeja – viitasammakko ratkaisi

Suomenselän luonnonystävien sihteeri Terttu Rajala Kuortaneelta on huojentunut.

– Olo tuntuu tosi hyvältä ja keveältä. Vuodesta 2010 tästä on kannettu huolta, ja nyt on oikeus päättänyt oikeudenmukaisesti, Terttu Rajala toteaa.

Terttu Rajalan mukaan Pennalanlahden pelasti nimenomaan viitasammakko, vaikka alueella elää muitakin uhanalaisia lajeja.

– Pennalanlahden luontoarvot ovat niin suuret, että yhdistyksen tehtävä oli puolustaa aluetta. Aluksi keskeisiä olivat alueen linnut, mutta viitasammakko oli se löytö, jonka perusteella pystyimme puolustamaan paikkaa oikeusasteissa.

– Millään muulla alueen lajilla ei ole niin tiukkaa suojeluastetta kuin viitasammakolla. Toki siellä elää alli, pilkkasiipi, punasotka ja mustakurkku-uikku, jotka ovat maailmanlaajuisesti uhanalaisia, mutta ne eivät olisi painaneet tarpeeksi oikeusasteissa. Viitasammakko tämän ratkaisi.

Puutarhakylä saa tulla

Terttu Rajalalla ei ole mitään itse puutarhakylää vastaan.

– Puutarhakylä on todella hyvä ja kannatettava, mutta se pitää tehdä sellaiseen paikkaan, jossa luontoarvot eivät kärsi niin paljon kuin Pennalanlahdella olisi käynyt. Jotta Pennalanlahdelle olisi voinut rakentaa jotain, siellä olisi pitänyt ruoppauksin ja maankorotuksin tuhota ne luontoarvot, joita siellä nyt on, Terttu Rajala perustelee.

Artikkeliin on lisätty Annu Ridanpää-Taittosen ja Terttu Rajalan kommentit 17.10.2017 klo 18.03.

Lue seuraavaksi