Koskenkorvan valmistaja Altiasta pörssiyhtiö? Valtio pohtii omistustensa myyntiä

Valtio aikoo omistaa Altiasta edelleen vähintään kolmanneksen, jos listautuminen toteutuu.

Altia
Altian Koskenkorvan tehdas.
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Suomen valtio selvittää mahdollisuutta listata alkoholijuomayhtiö Altia Oyj Helsingin pörssiin. Tavoitteena on laajentaa yhtiön kotimaista omistajapohjaa ja laskea valtion omistusosuutta nykyisestä. Altia on nyt valtion täysin omistama yhtiö.

Listautumisen toteutuessa valtio jää yhtiöön vähintään kolmanneksen omistajaksi.

– Valtio-omistajan pitää tarjota omistamilleen yhtiöille luonnollisia kehityspolkuja yritysten kasvun tukemiseksi. Eduskunta on antanut suostumuksensa valtion omistusosuuden laskemiseen Altiassa. On tärkeää, että yhtiölle muodostuu mahdollisimman laaja kotimainen omistajapohja, toteaa valtion omistajaohjaksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotteessa.

Selvitys Altian mahdollisuudesta listautua valmistuu 2018 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Selvityksen toteuttamisesta vastaa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto, joka vastaa myös Altian omistajaohjauksesta.

Altia toimii seitsemässä maassa. Se valmistaa ja tuo maahan väkeviä alkoholijuomia ja viinejä. Altialla on myös vientiä noin 30:en maahan. Yhtiö kertoo, että uusimpana vientimarkkinana on Yhdysvallat, jonne viedään Koskenkorva Vodkaa.

Yhtiö odottaa laajempaa avoimuutta

Yhtiö kertoo omassa tiedotteessaan, että sen tunnetuimmat omat tuotteet ovat Koskenkorva Vodka, Blossa-glögit, O.P. Anderson-akvaviitti, Chill Out -viinit, Xanté sekä Larsen- ja Renault-konjakit.

Yhtiön kiertotalouteen perustuva tuotantolaitos ja oma biovoimalaitos sijaitsevat Koskenkorvalla ja alkoholijuomatehdas Rajamäellä.

– Mahdollinen listautuminen tarkoittaisi entistä laajempaa avoimuutta ja nostaisi vahvemmin esille hyvää vastuullisuustyötämme. Mahdollisista omistusjärjestelyistä riipumatta jatkamme uudistumista, brändiemme kehittämistä sekä uusien tuoteinnovaatioiden markkinoille tuomista, toteaa Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä tiedotteessa.

Altian mahdollinen myynti esillä aiemminkin

Valtion omistuksen vähenemistä juuri Altiassa on pidetty mahdollisena aiemminkin. Kun Yle listasi syyskuussa kuusi valtionyhtiötä, jotka voisivat olla myyntilistalla, oli Altia mukana joukossa.

– Pitääkö valtion esimerkiksi valmistaa alkoholia? Altia olisi tosi kiinnostava tulokas pörssilistalla. Helsingin pörssissä on hyvin vähän kulutustavarayhtiöitä, kommentoi pääanalyytikko Sauli Vilén Inderes-analyysiyhtiöstä tuolloin Ylelle.

Altian liikevaihto oli viime vuonna 356,6 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos oli 34,6 miljoonaa euroa.

*Lue myös *

Viekö valtio pian yhtiöitään pörssiin? Asiantuntijoiden mielestä ainakaan monopoleja ei kannata myydä (22.9.2017)

Koskenkorvaa aletaan myydä Yhdysvalloissa (8.8.2017)