Nyt puhuu Kittilän kunnanjohtajan tehtävistä vetäytyvä Timo Kurula: "Tämä on kunnan etu"

Virkarikoksista syytettyjen valtuutettujen asemaa Kurula puolustaa muistuttamalla kansanvallan tärkeydestä.

kuntapolitiikka
Timo Kurula Kittilän valtuustossa
Timo Kurula Kittilän valtuustossa 29. elokuuta 2016Perttu Ruokangas / Yle

Kunnanjohtajan viransijaisena toiminut Timo Kurula vetäytyy tehtävästä loppuvuoden ajaksi. Kurula jää ensin sairauslomalle ja sitten vuosilomalle ja virkavapaalle. Viransijaisuus päättyy vuodenvaihteessa.

– Olen perustellut omaa vetäytymistä hyvällä hallintotavalla, toisaalta haluan itse suojata omaa työnantajaani. Katson, että näin toimiessani toteutuu kunnan etu, Kurula sanoo.

Olisiko pitänyt erota jo aiemmin?

– Ei tietenkään.

Kurulaa vastaan nostettiin perjantaina syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä liittyen kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen. Syytteet virka-aseman väärinkäytöstä liittyvät kunnanhallituksen 2013 tekemään päätökseen peruuttaa kunnan omistaman hissiyhtiön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta tehty tutkintapyyntö.

Monimutkainen jupakka sai alkunsa Levi Ski Resortin hissihankinnan epäselvyyksistä.

– Täytyy sanoa, että liian raskaasti lähdettiin liikkeelle suhteessa asiaan, Kurula kommentoi saamiaan syytteitä. Hän sanoo, että Mäkelän irtisanomisasiassa kyse oli menettelytapavirheestä, eikä toiminta ollut tarkoituksellista.

Syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä nostettiin 27:ä nykyistä ja entistä kuntapäättäjää vastaan. Heistä yksitoista istuu nykyisessä valtuustossa.

– He ovat kuntalaisten valitsemia ja kyllä sen legitimiteetin pitäisi olla sen verran pyhä asia, että sitä pitäisi kunnioittaa. Kun vaalikausikin on vielä vaihtunut, niin näen sen kansanvallan kunnioituksen tässä isona asiana.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen on vaatinut syytettyjen kuntapäättäjien vetäytymistä, mutta esimerkiksi keskustan lappilaiskansanedustaja Eeva-Maria Maijala on sitä mieltä, että riittää kun syytetyt jääväävät itsensä päätöksistä, jotka koskevat tutkinnassa olevia asioita.

Lue myös:

Törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä syytetty Kittilän vt. kunnanjohtaja Timo Kurula jää sairauslomalle

Kittilän kunnan puheenjohtajisto koolle kriisikokoukseen

Kittilän päättäjille kymmeniä syytteitä virkarikoksista