Sadevesi veti seinät kuprulle Jätkäsaaressa – jälleen rakennusvirhe upouudessa vuokratalossa Pitsitalon naapurissa

Sadevesi pääsi sisään rappukäytävän lasiseinän yläreunasta noin kuukauden asuttuna olleessa talossa. Talo sijaitsee aivan kosteusvaurioista kuuluisan Pitsitalon naapurissa.

Asukkaat muuttivat Atlantinkatu seitsemään vain reilu kuukausi sitten. Viime viikolla sadevesi valui uuden talon porrashuoneistoon. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Viime viikon rankkasateet näkyivät yllättäen myös seinillä Jätkäsaaressa. Noin kuukauden asuttuna olleen kerrostalon sisäseiniin ilmaantui kupruja porrashuoneeseen sekä kahteen vieressä olleeseen asuntoon.

Atlantinkatu 7:ssä sijaitsevan upouuden talon omistaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja rakentajana on toiminut NCC Building. Talossa on yhteensä 122 opiskelijoille tarkoitettua vuokra-asuntoa.

– Vettä oli tullut porrashuoneeseen ja valunut siitä sitten alaspäin. Tämä on täysin korjattavissa oleva ongelma, johon urakoitsija suhtautui heti vakavasti ja oli yhteydessä asukkaisiin, sanoo kohteen kiinteistöpäällikkönä toimiva Esa Markkanen.

NCC:n mukaan kyse oli rakennusvirheestä rappukäytävän lasiseinän yläreunassa olevissa peltitöissä. Urakoitsija kävi paikalla tiedon saatuaan ja teki taloon jo perjantaina väliaikaisen korjauksen.

– Kyseinen pelti oli väärin asennettu ja sitä kautta vesi pääsi sisälle rakennukseen. Tämä on työvirhe, joka on ehdottomasti meidän vastuullamme. Korjaamme asian lopullisesti ensi viikolla, kun uudet pellit saapuvat, sanoo maajohtaja Mika Soini NCC Buildingista.

Toistuvatko Pitsitalon ongelmat?

AYY:n omistama talo sijaitsee vain kiven heiton päässä Pitsitalosta, joka vuosi sitten kärsi kosteusongelmista NCC:n vastuulla olleen rakennusvirheen vuoksi. Pitsitalossa vesi valui asuntoihin kattoterassin alla olleesta saumasta, jonka päältä puuttui kokonaan suunnitelmien mukainen pelti.

Maallikon korviin nyt ilmennyt tapaus Atlantinkadulla kuulostaa hyvinkin samankaltaiselta tapaukselta. NCC:n maajohtaja Mika Soini, miten on mahdollista, että Jätkäsaaressa ollaan taas tällaisen ongelman edessä?

– Sanoisin, että kysymys on sattumasta, että talot sijaitsevat vierekkäin juuri Jätkäsaaressa. Toki alueella rakennetaan nyt paljon ja siellä on myös erittäin kunnianhimoinen arkkitehtuuri. Valitettavasti sinne on nyt sattunut useampi tällainen virhe ja tietysti pahoittelemme tätä asukkaille ja omistajille.

Atlantinkadun vieressä sijaitseva Pitsitalo kärsi kosteusongelmista vuosi sitten. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Soinin mukaan vettä ei tietenkään saisi tulla sisään rakennukseen lainkaan riippumatta siitä, millaisissa sääoloissa rakennus sijaitsee. NCC:n kokoiselle yritykselle vastaavanlaisia reklamointeja tulee tällä hetkellä kuitenkin vastaan parikymmentä joka vuosi.

– Me rakennetaan noin 2000 asuntoa vuodessa ja me saadaan tämän tyyppisiä vesikaton tai julkisivun vedenpitävyyteen liittyviä reklamaatioita noin parikymmentä vuodessa. Tavoite on päästä nollaan ja sen eteen tehdään jatkuvasti töitä. Ei tällaisia saisi tapahtua lainkaan,  sanoo Soini.

Onko se käytännössä mahdollista, ettei vastaavanlaisia virheitä sattuisi jatkossa enää ollenkaan?

– Kun asiaan kiinnitetään huomiota, niin uskon, että virheitä tulee tapahtumaan hyvin vähän ja tietenkin koko ajan tavoitellaan sitä nollatasoa.

Ankarat sääolot pistävät rakennukset kovaan testiin Jätkäsaaressa

Atlantinkadun tapauksessa vedestä syntyneet vauriot olivat paljon Pitsitaloa pienempiä. Vika oli myös yksinkertaisempi ja löydettiin siksi nopeasti.

AYY:n kiinteistöpäällikkönä toimivan Markkasen mukaan vaativat olosuhteet ovat siinä mielessä onni onnettomuudessa, että mahdolliset rakennusvirheet ilmenevät nopeasti.

– Syksyiset myrskykelit ovat vaikeita, kun tuuli sattuu painamaan päälle oikeasta suunnasta. Kyllä näitä tulee ajoittain vastaan myös vanhoissa taloissa. Näillä keleillä onneksi kaikki viat paljastuvat heti ja menevät siten urakoitsijan takuuseen, toteaa Markkanen.

Sekä Markkanen että Soini painottavat molemmat, ettei vesivahinkoja pidä vähätellä. Pienikin virhe voi kasvaa isoksi vaurioksi, ellei sitä korjata ajoissa. 

Lue myös: