Punainen matto ja kultaiset liljapatsaat tuovat glamourin Turkuun – parhaat teot ja tekijät palkitaan Vuosisadan Kulttuurigaalassa

Vuosisadan Kulttuurigaalassa palkitaan keskiviikkona muun muassa vuosisadan kulttuuripersoona. Yleisöäänestys jatkuu TV1:llä nähtävän gaalalähetyksen lopulle saakka.

kulttuuri
Kulttuurigaalan harjoitukset
Kulttuurigaalaa harjoiteltiin Turun Logomossa tiistaina. Minna Rosvall / Yle

TurkuTaiteilija Jukka Rintala vetelee esiin upeita iltapukuja vaaterekiltä. Tapahtumakeskus Logomon aulaan on jo levitetty punainen matto. Siinä liitelevät keskiviikkoiltana iltapukuiset vieraat. Jukka Rintala on tuonut iltapukunäyttelynsä luomaan tapahtumalle lavasteet.

– Mukana on 20 juhlapukua. On kunnianosoitus suomalaiselle vaatesuunnittelulle, että olen mukana. Olen ollut alalla 41 vuotta, kertoo Rintala.

Jukka Rintala valmistelee punaiselle matolle pukunäyttelyä.
Jukka Rintala valmistelee punaiselle matolle pukunäyttelyä.Minna Rosvall / Yle

Iltapukuiset nuket nostetaan kultakorokkeille. Lisäksi Rintalan vaatettama kukkaistyttö osallistuu palkintojenjakoon.

– Tämä on Suomen Hollywood ja sen catwalk, riemuitsee Rintala.

Kultalilja-patsaita jaetaan kymmenkunta

Vuosisadan kulttuurigaalassa palkittavat saavat omakseen Wäinö Aaltosen Kultalilja-patsaan pienoismallit. Patsas oli vuosia kadoksissa. Se hankittiin Turun kaupungin taidekokoelmaan vuonna 2014.

Kultalilja-veistos Wäinö Aaltosen museossa
Petra Ristola / Yle

– Aivan upeaa, että saimme tämän patsaan takaisin Suomeen. Jos Oscar-patsas on haluttu esine, sitä on varmasti myös kultalilja. Patsaat saapuvat Turkuun erikoiskuljetuksella keskiviikkona. Iso patsas tulee mukaan, ja siitä huolehtii museon edustaja koko ajan, kertoo tapahtumakoordinaattori Kimmo Hyyppä Turun kaupungilta.

Naisfiguuri on pienoiskopio Wäinö Aaltosen alkuperäisteoksesta. Veistosaihe on toteutettu tarkkana 3D-mallinnoksena. Se on kiinnitetty kivialustaan.

Lavalla huippuartistit

Vuosisadan kulttuurigaala toteutetaan suuren maailman tyyliin. Artisteiksi on nimetty maamme kärkiartisteja. Lavalle nousevat muun muassa Katri Helena, Paula Koivuniemi sekä oopperalaulajat Matti Salminen ja Helena Juntunen. Turun filharmonista orkesteria johtaa Leif Segerstam.

Mikko Leppilampi ja Irina esiintyvät Kulttuurigaalassa.
Mikko Leppilampi ja Irina esiintyvät Kulttuurigaalassa.Minna Rosvall / Yle

Mikko Leppilampi ja Irina laulavat yhdessä.

– Onhan tämä jännittävää, ja vielä, kun puikoissa on Leif Segerstam, naurahtaa Leppilampi.

Kaksikko pohtii, että heille itselleen vuosisadan kulttuuripersoonan valinta on vaikea.

– On mahdoton sanoa, kuka maininnan ansaitsee. Sanon suosikikseni Tove Janssonin, kertoo Irina.

– Kyllä se on Jean Sibelius, onhan hän aika kova tekijä ollut, pohtii Leppilampi.

Kuka tahansa voi osallistua Vuosisadan Kulttuuripersoonan yleisöäänestykseen. Äänestää voi Kulttuurigaalan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Äänestys jatkuu keskiviikkoon klo 22.25 saakka. Vuosisadan Kulttuuripersoonan valinta julkistetaan keskiviikkona ennen iltayhtätoista.