1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olkiluodon ydinvoimalaitos

Ydinvoimalan reaktorista poistetaan vioittunutta polttoainetta Olkiluodossa

Olkiluodon ykkösreaktorin polttoaineesta osa on saattanut vioittua. Poistotyö tehdään keskiviikosta alkaen.

TVO:n ydinvoimalat sijaitsevat Eurajoen Olkiluodossa. Kuva: Yle

Eurajoen Olkiluodossa sijaitsevan ydinvoimalan ykkösreaktorista poistetaan keskiviikosta alkaen polttoainetta, joka on saattanut vioittua. Teollisuuden Voima kertoo, että vioittumisesta on saatu viitteitä, joten laitosyksikkö irrotetaan sähköntuotannosta.

Tehonlasku tapahtuu keskiviikkona, ja laitosyksikkö palaa arvion mukaan käyttöön viikon päästä torstaina.

TVO toteaa, että vioittuneesta polttoaineesta vapautuu jonkin verran radioaktiivista ainetta reaktoriveteen. Tästä ei ydinvoimayhtiön mukaan aiheudu vaaraa ympäristölle.

Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa sanoo, että vastaavia tilanteita sattuu voimaloissa ajoittain. Esimerkiksi viime vuoden keväällä jouduttiin vaihtamaan viallisia polttoainesauvoja. Säteilyturvakeskus tutkii sauvojen poiston jälkeen, mikä on aiheuttanut vian.

Luottoluokitus voi laskea

Teollisuuden Voima sai tiistaina ikäviä uutisia myös rahoitusmarkkinoilta.

​Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's ilmoitti asettavansa TVO:n pitkäaikaisen luottoluokituksen tarkkailuun mahdollista luottoluokituksen laskua varten. Tällä hetkellä luottoluokitus on BB+. Jo tämä luokitus tarkoittaa, että yhtiön taloustilanne on keskimääräistä heikompi.

S&P perustelee tarkkailua Olkiluodon kolmosreaktorin valmistumisen viiveillä. TVO kertoi viime viikolla, että voimalan valmistuminen lykkääntyy taas puolella vuodella. Myös voimalaa rakentavan Arevan ja TVO:n ison omistajan Fortumin taloustilanne vaikuttaa TVO:n luottoluokitukseen.

18.10. korjattu Mista on kyse -laatikkoon, että kyse on vioittuneesta polttoaineesta, ei polttoainesauvoista.