Kukaan ei tunnustanut kutsuneensa koolle Kittilän kunnanhallituksen kokousta – kiireelliset asiat jäivät taas pöydälle

Kittilässä koettiin taas yksi kummallinen episodi, kun hallitus kutsuttiin kokoukseen mutta kukaan ei tunnustanut kutsuneensa kokousta.

Kittilä
Kittilän kunnan vaakuna kunnantalon seinässä.
Kittilän kunnantalo.Otto Ponto / Lehtikuva

Tiistaina 17.10. Kittilän kunnanhallituksen oli määrä käsitellä kolmea asiaa: aloitetta kunnanhallituksen kokousten nauhoittamisesta "pöytäkirjanpidon turvaamiseksi", kunnanvaltuuston ylimääräisen kokouksen koollekutsumisesta sekä esittelijän määräämisestä hallintojohtaja Esa Mäkisen vuosiloman keskeyttämisasiassa.

Kokouksessa kuitenkaan kukaan ei tunnustanut olevansa vastuussa koollekutsumisesta, joten kokous jäi pitämättä kokonaan. Sen sijaan kunnanhallitus kokoontunee ensi viikolla, tiistaina 24.10.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) sanoo, että hallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala oli luvannut hänelle, että hallitus käsittelee pöydälle jääneet asiat seuraavassa kokouksessaan. Tällä viikolla Rajala on ollut ulkomaille, mutta ensi viikon kokoukselle hän toimii taas virallisena koollekutsujana.

Koollekutsujan puuttuminen ihmetyttää, sillä jonkun on täytynyt tehdä käytännön työ kokouksen esityslistan tekemiseksi ja kutsujen lähettämiseksi. Kittilän kunnan vs. hallintojohtaja ja nyt myös vs. vt. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa ei kuitenkaan suostu kertomaan Ylelle, kuka on käytännössä vastuussa ylimääräisen kokouksen kutsumisesta.

Kunnanvaltuusto pääsee koolle viimeistään 6. marraskuuta

Kokoustekniset ongelmat tulevat kiusalliseen aikaan, sillä Kittilän kunnan pitäisi kiirehtiä päätöksiä siitä, mitä tehdään raskaita syytteitä saaneille valtuutetuille. Nykyisessä valtuustossa on 11 sellaista valtuutettua, jota syytetään viime vaalikaudella tehdyistä virkarikoksista.

Valtiovarainministeriö tiedotti viime viikolla, että ministeriöllä on valmius käynnistää "poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevaa kuntaa koskevan selvitysmenettelyn valmistelu" eli ns. Lex Kittilän toimeenpano nopealla aikataululla. Kunnanvaltuuston pitää ministeriön mukaan käsitellä esitys "ilman viivytystä".

Periaatteessa puheenjohtaja Nevalainen voisi kutsua koolle valtuuston ylimääräisen kokouksen ilman kunnanhallituksen päätöksiäkin. Nevalainen totesi kuitenkin Ylelle tiistaina, että hän ei halua ottaa tässä tilanteessa riskiä mahdollisesta virkavirheestä.

Nevalaisen mukaan kunnanvaltuusto voidaan vielä kutsua koolle jo tämän kuun lopussa. Kunnanhallitus voi periaatteessa päättää ensi viikolla, että valtuusto kokoontuisikin jo 31.10.