Hyppää sisältöön

Työntekijä vammautui sähköiskusta – rakennusyhtiön maksettava yli 100 000 euron korvaukset

Työntekijä sai sähköiskun Lappeenrannan Marian aukion pysäköintihallin työmaalla, kun hän katkaisi sähkökaapelia kulmahiomakoneella.

Lappeenrannan Marian aukion pysäköintihallin työmaalla sattui vakava työtapaturma kesällä 2015. Arkistokuva aukiolta syyskuulta 2016. Kuva: Yle Petri Kivimäki

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on määrännyt rakennusyritys Kreaten maksamaan korvauksia entiselle työntekijälleen.

Kokematon työntekijä sai esimieheltään määräyksen katkaista sähkökaapeleita kulmahiomakoneella Lappeenrannan Marian aukion pysäköintihallin rakennustyömaalla vuonna 2015. Työntekijän epäonneksi yhdessä kaapelissa oli vielä jännite ja hän sai sähköiskun.

Työntekijän toinen käsi vammautui pahoin sähköiskusta. Hän ei ole tapahtuneen jälkeen pystynyt tekemään maanrakennustöitä.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan työmääräyksen antanut esimies ei ollut huolehtinut, että kaapeleissa ei varmasti ollut jännitettä.

Korvauksia työntekijälle, sakkoja esimiehelle

Kreaten on maksettava entiselle työntekijälle korvauksia noin 60 000 euroa. Summa koostuu kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta, pysyvästä haitasta sekä ansionmenetyksestä maksettavista korvauksista.

Lisäksi yhtiön on maksettava tulevia ansiomenetyksiä vuoden 2019 loppuun asti yhteensä noin 60 000 euroa.

Esimiehen on oikeuden päätöksellä maksettava 35 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Oikeuden päätöksestä kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Käräjäoikeuden päätöksestä voi vielä valittaa, joten tuomio ei ole lainvoimainen.