Ihmisten auttamishalu yllätti asunnottomien yönä – tänään ei tarvitse palella

Jokainen satakuntalainen asunnoton voi pukea tänään päälleen lämpimän takin, pipon ja hanskat. Siitä kiitos maakunnan asukkaille.

kodittomuus
pusseja ja laatikoita pakettiautossa
Mari Kahila / Yle

Ihmiset ovat valmiita antamaan niille, jotka apua tarvitsevat. Se tuli jälleen todistettua.

Yle Pori käynnisti vajaa viikko sitten vaate- ja petivaatekeräyksen maakunnan asunnottomille. Neljän päivän aikana toimituksen aula täyttyi lahjoituksista.

vaatteita muovipusseissa
Kuvassa on vain pieni osa Yle Porin toimitukseen tuoduista lahjoituksista.Päivi Meritähti / Yle

Lahjoitukset ohjattiin Porissa tukiasumispalveluja ja ensisuojaa tarjoavaan Sininauhaan ja työttömien yhdistyksen järjestämään asunnottomien yö -tapahtumaan.

vaatteita lahjoituspöydillä
Porin seudun työttömät jakoi asunnottomien yö -tapahtumassa ruokaa ja vaatteita.Päivi Meritähti / Yle

Raumalla hyväntekeväisyyden kohteena oli asunnottomia auttava Rauman seudun katulähetys.

– Tästä tuli vähän positiivinen ongelma. Lahjoituksia tuli niin paljon, ettemme millään ehdi jakaa kaikkia tänään. Talvi on kuitenkin pitkä ja ovet ovat onneksi avoinna muulloinkin, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Rantala.

Rantala kertoo, että ihmisten auttamishalu pääsi yllättämään. Toisaalta, huono-osaisuus koskettaa kaikkia. Jokainen tuntee jonkun, joka tarvitsee apua. Ehkä nyt vain tarjoutui mahdollisuus tehdä hyvää muillekin.

Ilo antaa, kun on annettavaa

Säkyläläinen Söderlundin pariskunta ajoi varta vasten Poriin keräyksestä kuullessaan. Heidän kaappeihinsa oli kertynyt vuosien varrella paljon ylimääräisiä vaatteita. Suvussa kierrätetään, eikä mitään ole tohdittu heittää pois.

– Pitäisi ymmärtää ajatella, että jos jotain ei ole tullut käytettyä kolmeen vuoteen, kuuluu se pistää pois. Roskiin tällaiset eivät missään nimessä kuulu. Onkin hyvä, että ne pystyy antamaan sellaiselle, joka tarvitsee, Timi Söderlund toteaa.

Ei tästä mitään synninpäästöä saa, mutta tulee kuitenkin pieni apu annettua.

Timi Söderlund

Sari Söderlund nyökyttelee vieressä. Hän myöntää, että kaapit ovat täynnä turhaa tavaraa.

– On ihan typerää pitää niitä kaapin nurkassa ja hyllyn pohjalla.

Säkyläläisessä lahjoituskuormassa oli kymmeniä talvitakkeja ja puoli säkillistä kenkiä. Niistä riittää vaatetta monelle.

Omaa hamstraamistaan harmitellut pariskunta iloitsee siitä, että edes tänä talvena he pystyvät auttamaan.

– Olemme me toki ihmisiä ennenkin auttaneet. Ei tästä mitään synninpäästöä saa, mutta tulee kuitenkin pieni apu annettua. Ja hienoa, että pystymme auttamaan lähellä olevia, suomalaisia heikko-osaisia, Timi Söderlund toteaa.

Apua voi tarjota ympäri vuoden

Niin apua tarvitsevien kuin sitä antavienkin taustalta löytyy oma tarinansa.

Sattumalta kuulin radiosta, että teille voi tuoda maakunnan asunnottomille vaatteita yms. Minä keräsin kynttilän valossa puolisoni vaatekaapeista ne vaatteet, joissa ei ole talossa leijuvaa ikävää puolisoni poismenon jälkeen, kirjoitti eräs leski kirjeessään.

kirje pahvilaatikoiden päällä
Päivi Meritähti / Yle

Moni vei lahjoituksensa suoraan asunnottomille, koska halusi kohdata avuntarpeen silmästä silmään. Viime päivinä järjestetty tempaus olikin vain yksi tapa auttaa. Tukipalveluiden ovet ovat avoinna ympäri vuoden kaikille, jotka haluavat apua antaa tai saada.

Eikä sen tarvitse olla vain vaatetta. Siitä saatiin hyvä esimerkki tänään.

– Yksityishenkilö soitti ja kertoi, että hänellä on ylimääräisiä asuntoja. Hänelle tuli asunnottomien yönä mieleen, että niitähän voisi tarjota asunnottomille, Porin Sininauhan toiminnanjohtaja Johanna Huhtala iloitsee.