1. yle.fi
  2. Uutiset

Äänekosken biotuotetehdas vihittiin käyttöön – Presidentti Niinistö metsäteollisuudelle: "Uusien tuotteiden kehitystä on jatkettava"

Presidentti Sauli Niinistö totesi juhlapuheessaan Suomen metsäteollisuuden hyötyneen vapaakaupasta. Hänen mukaansa metsien kestävästä kasvusta pitää myös jatkossa pitää huolta.

talous
Äänekosken uusi biotuotetehdas ilmasta.
Isto Janhunen / Yle

Metsäteollisuuden historian suurin investointi pohjoisella pallonpuoliskolla on vihitty juhlallisesti käyttöön Äänekoskella.

Juhlapuheen vihkiäisissä piti Keski-Suomessa maakuntavierailulla oleva presidentti Sauli Niinistö. Presidentin mukaan metsien kasvusta on syytä pitää huolta myös jatkossa.

– Uutta metsää kasvaa enemmän kuin vanhaa hakataan. Se on osoitus onnistuneesta, tutkimukseen perustuvasta ja pitkäjänteisestä metsien hoidosta. Pelkkien kuutiomäärien mittaamisen lisäksi kansallisomaisuuttamme ja sen kestävyyttä pitää vaalia, Niinistö pohti.

Biotuotetehtaan vihkimistilaisuus.
Sanna Savela / Yle

Hän korosti, että perinteinen teollisuus kulkee entistä enemmän käsi kädessä uusien innovaatioiden kanssa.

– Määrätietoista uusien tuotteiden kehitystä on jatkettava. Niillä on käänteentekeviä mahdollisuuksia, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa suomalainen metsäteollisuus on oppikirjaesimerkki siitä miten Suomi on hyötynyt vapaakaupasta.

Presidentti katsoi puheessaan myös menneeseen ja metsäteollisuuden kurimuksen vuosiin. Esimerkiksi hän nosti Voikkaan tehtaan lakkauttamiseen, jolloin uutisoitiin ettei metsäteollisuutta pelasta edes hätäapu.

– Ei tarvittu hätäapua, kiitos uuden tehtaan ja jatkuvan tuotekehittelyn, Niinistö totesi.

Äänekosken uusi biotuotetehdas ilmasta.
Isto Janhunen / Yle

1,2 miljardia euroa maksanut tehdas sovitettiin 40 hehtaarin tontille vanhan, vuonna 1985 perustetun sellutehtaan viereen. Samalla alueella sijaitsee useita muitakin laitoksia.

Tehdas päätettiin yhtiön mukaan tuoda juuri Äänekoskelle, koska seutu on keskeisintä puun hankinta-aluetta.

– Täällä on logistiset verkostot ja pitkä historia 1950-luvulta lähtien. Lisäksi yli 30-vuotias vanha tehdas olisi vaatinut mittavia investointeja, Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan kertoi juhlayleisölle.

Täyteen tuotantoon päästään ensi vuonna

Vanhan sellutehtaan vieressä sijaitseva uusi tehdas käynnistettiin elokuun puolivälissä. Vuonna 1985 rakennettu vanha tehdas ajettiin alas pari päivää aikaisemmin, ja sen purkaminen on jo aloitettu.

Täyteen tuotantoon biotuotetehtaan on määrä päästä ensi kesän lopulla.

Toimitusjohtaja Ilkka Hämälä arvioi Ylelle aiemmin, että tehdas valmistui jopa odotettua hieman parempaan markkinatilanteeseen. Havusellun kysyntä on kasvanut enemmän kuin tehtaan rakentamispäätöstä tehtäessä arvioitiin. Kasvua tulee etenkin Kiinasta, jossa kaupungistuva keskiluokka käyttää yhä enemmän pehmopaperia ja pakkausmateriaaleja.

Tehtaan omistavan Metsä Groupin emoyhtiö on Metsäliitto Osuuskunta. Vuonna 2005 Metsäliitossa aloitettiin voimakas rakennemuutos, jonka satoa nyt korjataan, arvioi osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Martti Asunta juhlapuheessaan.

– Reilut 10 vuotta myöhemmin olemme saavuttaneet kaikki silloin asetetut tavoitteet. Olemme tehneet investointeja 1,5 miljardilla eurolla ja lisänneet vuotuista puunkäyttöä kuudella miljoonalla kuutiolla.

Myös Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan korosti yhtiön tekemän rakennemuutoksen laajuutta.

– Se on Suomen ja maailman mittakaavassa merkittävä. Saneeraus on ohi ja nyt keskitymme liiketoimintojen kasvattamiseen, Jordan totesi.

Biotuotetehdas lisää Jordanin mukaan Suomen vientiä puoli miljardia euroa ja luo koko metsäteollisuuden arvoketjuun 1500 uutta työpaikkaa. Groupin osuus koko bruttovientitulosta on 22 prosenttia.

Kiirittävää silti on.

– BKT on edelleen finanssikriisiä edeltäneen tason alapuolella.

Jordanin mukaan Äänekosken tehdas on hyvä uutinen metsänomistajille lisääntyvän puuntarpeen vuoksi.

– Puuvirrat muuttuvat kaikissa maakunnissa, hän totesi.

Edit. Täydennetty Niinistön puheenvuoroa klo 17.54.

Edit. Korjattu Metsäliitto Osuuskunta Metsä Groupin emoyhtiöksi. 19.10. klo 08:07

Lue seuraavaksi