Sähköliitolta varoitus työtaistelusta – tuhat vientiyritysten työntekijää menisi lakkoon viikoksi

Teknologiateollisuuden mukaan marraskuun alkuun ajoittuva lakko aiheuttaisi monille yrityksille vakavaa haittaa.

työtaistelut
Rakentaja rakennustyömaalla
Petra Ristola / Yle

Sähköliiton hallitus päätti kokouksessaan tiistaina jättää työtaisteluvaroituksen työnantajaliitto Teknologiateollisuus ry:lle. Liiton mukaan Teknologiateollisuus ei ole suostunut neuvottelemaan sähköalan työntekijöiden yleissitovan työehtosopimuksen jatkamisesta.

Alan voimassa oleva työehtosopimus päättyy 31.10.2017.

Sähköliitto kertoo, että työehtosopimuksen puolustamista koskeva työtaistelu alkaa keskiviikkona 1.11.2017 kello 6.00 ja päättyy keskiviikkona 8.11.2017 kello 6.00.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen kommentoi Sähköliiton toimintaa valitettavaksi.

– Teknologiateollisuus ei ole heikentämässä sähkömiesten työehtoja vaan haluaa tarjota vastakin oikeudenmukaiset ja vastaavan tasoiset työehdot kuin muilla teknologiateollisuuden työntekijöillä. Näin ollen työtaistelun takana ei voi olla muuta kuin järjestöpolitiikkaa, Inkeroinen lausuu järjestön tiedotteessa.

Teknologiateollisuus katsoo, että Sähköliiton toimet varjostavat meneillään olevia työmarkkinaneuvotteluja ja aiheuttavat vakavaa haittaa lukuisille yrityksille ja niiden asiakkaille.

Vientialan yritykset kärsisivät

Työtaistelu-uhka koskee noin tuhatta sähköliittolaista. Liitto kuvailee tiedotteessaan näiden työskentelevän merkittävissä vientiyrityksissä. Lakon piirissä olisi työntekijöitä esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaalta ja Turun telakalta.

Työtaistelu-uhka koskee seuraavia yrityksiä: Arctech Helsinki Shipyard Oy, Boliden Harjavalta Oy, Boliden Kokkola Oy, Caverion Suomi Oy, Konecranes Oyj, Konecranes Finland Oy, Konecranes Global Oy, KONE Hissit Oy, Meyer Turku Oy, Otis Oy, Outokumpu Chrome Oy, Outokumpu Stainless Oy, Ovako Imatra Oy Ab, Pyhäsalmi Mine Oy, Schindler Oy, SSAB Europe Oy ja Valmet Automotive Oy.

Sähköliitto ilmoitti samalla koko Teknologiateollisuuden sopimusalaa koskevasta ylityökiellosta, joka alkaa 1.11.2017 klo 6.00.

Liiton jäsenet teollisuudessa palvelevat teollisuuden prosessien huolto- ja ylläpitotehtävissä sekä muissa vaativissa sähköasennustehtävissä.

*Lue myös *

SAK:n liitot nostavat valmiuttaan – Metsäteollisuuden nollatarjouksesta "aikamoista keskustelua"

Syksyn palkkaneuvotteluissa voi puhjeta ilmiriita – Danske Bank kärjistää: Vastakkain ovat nykypalkolliset ja töihin tahtovat