Herätys: Unettomuuteen mullistava täsmälääke, ikäautoilijat vaaraksi poliisille, Kiinassa puoluekokous

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nainen nukkuu.
AOP

Uusi täsmälääke mullistaa unettomuuden hoitoa lähivuosina 

Unettomuudesta kärsiville on tulossa täysin uusia lääkeitä, niin sanottuja oreksiiniantagonisteja. Uudet lääkkeet eivät lamaa keskushermostoa kuten nykyiset unilääkkeet vaan pyrkivät palauttamaan ihmisen normaalin vuorokausirytmin. Uusia lääkkeitä ei voi myöskään väärinkäyttää.

VATT:n tutkimus: Suuret kunnat kahmivat kuntaliitoksissa sote-alojen työpaikat

Isot kunnat ottivat myös hallinnon työpaikoista leijonan osan. Kuntaliitokset eivät tuoneet myöskään toivottuja säästöjä. Vuonna 2009 tehtiin 32 kuntaliitosta, joihin osallistui 99 kuntaa. Tutkimuksen mukaan liitoskuntien menot kehittyivät liitoksen jälkeen kuuden vuoden aikana lähestulkoon samalla tavalla kuin muuten vastaavien kuntien menot, jotka eivät tehneet liitosta.

Kuntien vaakunoilla koristeltu käytävä Suomen Kuntaliiton tiloissa Helsingissä.
Kuntien vaakunoilla koristeltu käytävä Suomen Kuntaliiton tiloissa Helsingissä.Yle

Legendaarisella Kätilöopistolla synnytetään viimeistä päivää

Vuonna 1960 nykyisiin tiloihinsa muuttanut Helsingin Kätilöopiston sairaala vastaanottaa tänään viimeiset synnyttäjät. Sairaalaan voi hakeutua synnyttämään kello 14.00 saakka. Tämän jälkeen synnytystoiminta jatkuu pääkaupunkiseudulla Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa Espoossa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri luopuu Kätilöopiston tiloista sisäilmaongelmien vuoksi. Kätilöopiston tilojen jatkokäytöstä ei ole vielä tietoa.

Vauva
Paula Showen / AOP

Poliisi on vaarassa tulla jyrätyksi lähes jokaisessa ratsiassa

Lähes jokaisessa ratsiassa poliisi uhkaa jäädä pysäytettävän auton alle, kerrotaan Itä-Suomen poliisista.

Usein ratissa on iäkäs ihminen, joka ei näe huomioliiveihin sonnustautunutta poliisia. Tapaukset ovat lisääntyneet viime vuosien aikana. Muun muassa korkea ikä, huono näkö ja heikentynyt reaktionopeus aiheuttavat sen, että poliisit uhkaavat jäädä vanhuksien autojen alle liikenteessä.

Vanha mies puristaa auton rattia käsillään.
Sakari Partanen / Yle

Näin luet Kiinan puoluekokousta

Kiinassa alkaa tänään kommunistisen puolueen puoluekokous. Kyseessä on maan tärkein poliittinen kokous. Mistä tapahtumassa on kyse? Kokosimme asiantuntijoiden avulla oppaan puoluekokouksen seuraamiseen.

Xi Jinping
Xi JinpingLanx Hongguang / AOP

Amnesty: Myanmarin armeija syyllistynyt järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan

Amnestyn uusi raportti osoittaa, että Myanmarin armeija on syyllistynyt järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan Rakhinen osavaltiossa. Hirmutekojen taustalla on armeijan tavoite ajaa rohingya-vähemmistö pois Myanmarista. Seitsemän viikon aikana Myanmarn armeijan toimet ovat ajaneet 530 000 rohingyaa pois maasta.

Sateet väistyvät itään

Aamulla sataa itäisimmässä osassa maata, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Iltapäivään mennessä yhtenäisemmät sateet väistyvät itään ja Itä-Suomessa tulee paikoin sadekuuroja. Lapissa sataa räntää. Lounais-Suomeen luvassa on puolipilvistä tai aurinkoista.

Lue lisää osoitteessa yle.fi/saa.

Sääkartta keskiviikolle 18. lokakuuta.
Sääkartta keskiviikolle 18. lokakuuta. Yle