Amnesty: Myanmarin armeija syyllistynyt järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan

Myanmarin armeijan toimet ovat ajaneet 530 000 rohingyaa pois maasta.

Rohingyat
Rohingya-pakolaiset jonottivat kaatosateessa saadakseen ruokaa Ukhiyassa Bangladeshissa 6. lokakuuta.
Rohingya-pakolaiset jonottivat kaatosateessa saadakseen ruokaa Ukhiyassa Bangladeshissa 6. lokakuuta. Abir Abdullah / EPA

Amnestyn uusi raportti osoittaa, että Myanmarin armeija on syyllistynyt järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan Rakhinen osavaltiossa. Hirmutekojen taustalla on armeijan tavoite ajaa rohingya-vähemmistö pois Myanmarista.

Seitsemän viikon aikana Myanmarn armeijan toimet ovat ajaneet 530 000 rohingyaa pois maasta. Myanmarin joukot ovat surmanneet ainakin satoja rohingyoja, sekä syyllistyneet raiskauksiin ja muuhun seksuaaliseen väkivaltaan. Laajamittaisilla ja järjestelmällisillä tuhopoltoilla armeija on ilmeisesti pyrkinyt ajamaan rohingyat pois Rakhinen osavaltiosta.

Rakhinen väkivaltaisuudet käynnistyivät, kun aseellinen roghingya-ryhmä Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) iski 30 Myanmarin poliisin toimipisteeseen elokuun lopulla. Sen jälkeen Myanmarin turvallisuusjoukot saartoivat useita rohingyojen kyliä Rakhinen osavaltion pohjoisosissa. Useassa tapauksessa poliisit ja sotilaat ampuivat kodeistaan pakenevia rohingyoja. Satoja rohingyoja kuoli tai haavoittui.

Raportin mukaan Myanmarin armeija on syyllistynyt ainakin murhiin, karkotuksiin, pakkosiirtoihin, kidutukseen sekä vainoon ja ruuan ja lääkeavun eväämiseen. Raportti perustuu Rakhinesta paenneiden silminnäkijöiden ja avustustyöntekijöiden lausuntoihin. Lisäksi raportissa on käytetty satelliittikuvia sekä valokuva- ja videomateriaalia. Amnestyn mukaan elokuun jälkeen on tapahtunut ainakin 156 suurta tulipaloa.

Myös YK on aiemmin ottanut kantaa Myanmarin tilanteeseen.

Lähteet: STT