1. yle.fi
  2. Uutiset

Tarkkaile eläkeikää ja puoluekirjan tekstin nimiä – kuinka lukea Kiinan puoluekokousta ja nähdä, onko Xi matkalla Maoksi

Kiinassa alkaa tänään maan tärkein poliittinen kokous, kommunistisen puolueen puoluekokous. Kokosimme oppaan sen seuraamiseen.

puoluekokoukset
Pekingissä alkoi tänään Kiinan kommunistisen puolueen 19. puoluekokous.
Pekingissä alkoi tänään Kiinan kommunistisen puolueen 19. puoluekokous. Wu Hong / EPA

PekingMitä Kiinan puoluekokouksessa kannattaa seurata ja miksi kokouksesta kannattaa kiinnostua? Tai mistä edes on kyse? Vastasimme asiantuntijoiden avulla keskeisiin kysymyksiin.

1. “Kuin Yhdysvaltain presidentinvaalit” – Kuka päättää, ja mitä?

Kiinassa valta on käytännössä kommunistisella puolueella. Siksi puolueen joka viides vuosi järjestettävä puoluekokous on maan tärkein poliittinen tapahtuma. Kokouksessa valitaan puolueen johto eli Kiinan johto seuraaville viidelle vuodelle.

– Kokous on hyvin tärkeä. Se on täysin rinnastettavissa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, sanoo Asian Insitute of Management -johtamiskorkeakoulun dosentti Robert Wihtol.

Toki kansa ei äänestä, vaan johtajat valitaan suljettujen ovien takana. Kokous kestää noin viikon tai puolitoista riippuen siitä, kuinka nopeasti asioista päästään sopuun.

Tällä kertaa kyseessä on niin sanottu välikokous. Presidentti Xi Jinping on jatkamassa toiselle kaudelleen puolueen johdossa. Nykytavan mukaan puolueen johtaja istuu kaksi kautta ja hänet nimitetään myös Kiinan presidentiksi.

Keväällä kokoontuva kansankongressi nuijii puoluekokouksen päätökset käytäntöön. Se on teoriassa maan korkeinta valtaa käyttävä elin, mutta käytännössä vain kumileimasin puolueen päätöksille.

Tästä syystä nyt alkava puoluekokous on se, joka määrää Kiinan suunnan.

Presidentti Xi Jinpingin odotetaan vahvistavan asemaansa puoluekokouksessa.
Presidentti Xi Jinpingin odotetaan vahvistavan asemaansa puoluekokouksessa. WU HONG / EPA-EFE

2. “Juoruja liikkuu paljon”  – Mitä lopputulemasta tiedetään?

Varmaa on, että presidentti Xi jatkaa puolueen johdossa toiselle kaudelle. Eniten arvuutellaan sitä, keitä muita nimitetään puoluekoneiston korkeimmille paikoille, politbyroon pysyväiskomiteaan.

Juoruja on paljon liikkeellä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Ne koskevat henkilövalintoja ja politbyroon pysyväiskomitean kokoa. Muun muassa pääministeri Li Keqiangin kohtaloa arvuutellaan. Huhutaan myös, että komitean koko olisi kutistumassa seitsemästä viiteen jäseneen. Kallion mukaan juoruja voi tulkita kahdella vastakkaisella tavalla.

– Osa viittaa siihen, että Xi on hyvin vahvoilla ja pystyy miehittämään politbyroon pysyväiskomitean omilla kannattajillaan. Toiset huhut viittaavat siihen, että Xi kohtaa vielä paljonkin vastustusta, Kallio sanoo.

Päätöksiä pohjustetaan ja politiikkaa hierotaan kulisseissa koko ajan. Kuitenkin vasta kokonaisuus kokouksen jälkeen kertoo, mitä oikeastaan on tapahtunut, Kallio muistuttaa.

3. “Xi on keskittynyt valtapeliin” – Mitä kannattaa seurata?

Kiinan politiikkaa joutuu usein lukemaan rivien välistä. Kokousta seuraavat tutkijat kiinnittävät huomiota erityisesti kahteen asiaan.

Ensinnäkin, kuinka paljon tukijoitaan Xi saa nimitettyä politbyroon pysyväiskomiteaan ja toiseksi, saako Xi nimeään kantavan aatteen puolueen peruskirjaan.

Xi on pyrkinyt koko kautensa keskittämään valtaa itselleen ja kokous näyttää, kuinka hyvin hän on onnistunut.

– Xistä ollaan leipomassa pitkästä aikaa poikkeuksellisen vahvaa johtajaa, Kallio sanoo.

Nimitysten lisäksi pitää tulkita tekstiä. Jos Xi saa kirjattua mukaansa nimetyn aatteen puolueen peruskirjaan, hän nousee Mao Zedongin ja Deng Xiaopingin rinnalle Kiinan teorian luojaksi. Kaksi edellistä puoluejohtajaa ovat jääneet ilman mainintaa.

Tämä ei tapahdu helposti, arvioi kiinalainen historioitsija Zhang Lifan.

– Xi on ollut virassa viisi vuotta, mutta hänellä ei ole merkittäviä saavutuksia valtion asioissa. Hän on keksittynyt lähinnä valtapeliin, Zhang sanoo.

Lisäksi kokouksesta yritetään poimia merkkejä siitä, onko Xillä aikeita jatkaa puolueen johdossa toisen kauden jälkeen. Se olisi tapojen vastaista mutta mahdollista.

Yksi merkki tästä olisi vakiintuneiden eläköitysmismallien muuttaminen. Puolueessa johtajat väistyvät yleensä, jos he ovat täyttäneet 68 vuotta uuden kauden alkaessa.

Xin läheinen liittolainen Wang Qishan on täyttänyt 69 vuotta. Jos hän jatkaa politbyroon pysyväiskomiteassa, Xin voi katsoa olevan valmis rikkomaan tapoja.

Myös Kiinan asevoimien johto osallistuu puoluekokoukseen.
Myös Kiinan asevoimien johto osallistuu puoluekokoukseen.ROMAN PILIPEY / EPA-EFE

4. “On vaikeampi tehdä jumalia” – Tuleeko Xistä uusi Mao?

Historioitsija Zhangin mukaan ei.

– Xin poliittisia saavutuksia ei voi mainita samassa lauseessa Mao Zedongin tai Deng Xiaopingin kanssa, hän sanoo.

Zhang on tunnettu suorapuheisuudestaan ja kriittisestä suhtautumisestaan Xihin.

Hän muistuttaa, että myös maailma on muuttunut. Maon aikaan Kiina oli aidosti suljettu yhteiskunta eikä muita totuuksia ollut tarjolla. Nyt internet on avannut Kiinaa.

– Maon aikana oli helpompi tehdä jumalia. Xin on mahdotonta nousta hänen kaltaiseksi henkiseksi johtajaksi, Zhang sanoo.

Mutta jos Xi nostettaisiin Maon rinnalle Kiinan toiseksi suurimmaksi teorian luojaksi, se olisi vahva merkki, että hänelle ollaan rakentamassa poikkeuksellista asemaa, Kallio sanoo.

Kansan keskuudessa Xin kannatus on vahva. Häntä kutsutaan usein “isä-Xiksi” ja lempinimi pehmentänyt hänen julkisuuskuvaansa, mutta samalla luonut mielikuvan henkilökeskeisestä johtajasta.

– Xi on ollut paljon näkyvämpi johtaja ja hänellä on ollut kansanomainen ote. Kiinalaiset pitävät siitä, Withol sanoo.

Xitä pidetään on taitavana populistina ja kiinalaiset muistavat hänet erityisesti korruption vastaisesta kampanjasta.

– Toisaalta sillä kampanjalla Xi on luonut itselleen valtavan määrän vihollisia. Nyt nähdään, onko hän asemassa, jossa tästä ei tarvitse piitata, Jyrki Kallio sanoo.

Tarjoilijoilla riittää kiirettää. Puoluekokous tuo Pekingiin tuhansia päättäjiä ja virkamiehiä.
Tarjoilijoilla riittää kiirettää. Puoluekokous tuo Pekingiin tuhansia päättäjiä ja virkamiehiä.HOW HWEE YOUNG / EPA-EFE

5. “Merkitystä myös Suomelle” –  Miksi kokouksesta kannattaa kiinnostua?

Kokouksen tärkein anti on lopulta se, mitä Kiina päättää tulevaisuudestaan. Miten se aikoo taata talouskasvun jatkumisen ja mihin se keskittyy politiikassaan.

– Ne on kaikki tekijöitä, joilla on iso merkitys koko maailman talouteen ja myös Suomelle, Kallio sanoo.

Kiinalla on sylissään useita ongelmia. Asuntomarkkinat kuplivat ja kannattamattomat valtionyritykset ovat kiihtyvässä velkakierteessä. Talouteen on väläytelty suuriakin rakenteellisia muutoksia.

Moni pelkää, että ellei taloutta uudisteta, edessä on finanssikriisi. Sen vaikutus ei jäisi Kiinaan.

Mutta puolueen kannalta ongelmiin puuttumisessakin on ongelmansa. Jos talouskasvu laskee entisestään, kritiikki uutta johtoa kohtaan tulee olemaan äänekkäämpää.

Kallio uskookin, että suuria eleitä ei Xin toisella kaudella nähdä.

– Pelkona on, että puolueella ei ole tähän valmiutta, koska puolueen 100-vuotisjuhla on neljän vuoden päässä. Nyt ei ehkä haluta ottaa riskejä.

Mutta onko mitään yllätyksiä luvassa?

Aina tulee jotain yllätyksiä, Kallio lupaa.

Kokouksessa tehdään niin paljon lehmänkauppoja ja kompromisseja, että jotain odottamatonta aina sovitaan. Mutta Xin johtoaseman perään ei tarvitse asettaa kysymysmerkkiä

– Mitään palatsivallankumousta ei ole tapahtumassa, Kallio toteaa.

Lue myös:

Kaikki presidentin miehet – Kiinassa naisten vallankumousta saadaan odottaa

"Kuinka ihanaa olisi ilman internetiä" – Kiina hermoilee puoluekokouksen alla ja sulkee netin porsaanreikiä

Lue seuraavaksi