1. yle.fi
  2. Uutiset

Kisa Amazonin jättimäisestä päämajasta ratkeamassa USA:ssa – voittajalle miljardi-investointi ja tuhansia työpaikkoja

Parikymmentä kaupunkia havittelee verkkojätin kakkospäämajaa, josta on tulossa Pentagoniakin suurempi.

Amazon.com
Kirjakauppa, jonka yllä on suuri amazonbooks-logo.
Amazon aloitti kirjojen verkkokauppana, mutta on viime vuosina laajentanut toimintaansa voimakkaasti kaikkeen verkkokauppaan. Kuvassa kirjakauppa, jonka Amazon avasi New Yorkissa toukokuussa.Justin Lane / EPA

WASHINGTON Denver, Atlanta, Miami, Boston, Austin, New York, New Jersey, San Francisco, Washington D.C., Tucson, Birmingham, Grand Rapids, Washington….

Joku näistä kaupungeista tai mahdollisesti listan ulkopuolelta tuleva yllättäjä saa torstaina päävoiton. Verkkokaupan suuryritys Amazon ilmoittaa silloin, minkä kaupungin se on valinnut HQ2:n eli ”kakkospäämajansa” asemapaikaksi.

Amazonin varsinainen pääkonttori säilyy Seattlessa, mutta yhtiö haluaa perustaa toisen keskuksen jonnekin Yhdysvalloissa.

Miljardien investointeja

Alun perin kirjojen verkkokauppana aloittanut Amazon on viime vuosina laajentanut toimintaansa voimakkaasti kaikkeen verkkokauppaan. Yhtiö työllistää jo yli 340 000 ihmistä.

Amazonin liikevaihto oli viime vuonna 136 miljardia dollaria eli noin 115,5 miljardia euroa. Kasvuvauhti on kova. Kesäkuussa Amazon osti 13,4 miljardilla dollarilla eli vajaalla 8,5 miljardilla eurolla luomuelintarvikkeisiin erikoistuneen ruokakauppaketju Whole Foodsin.

Whole Foods Market -ruokakauppa.
Nykyisin Amazon omistaa myös Whole Foods -ruokakauppaketjun. Kuvan kauppa on Brooklynissa New Yorkissa.Andrew Gombert / EPA

Valtavat toimitilat 

Amazonin tarjouskilpailu on ollut kova, sillä myös palkinto on suuri. Amazon aikoo investoida kakkospääkonttoriinsa viisi miljardia dollaria eli reilut 4,2 miljardia euroa. Investointi luo kaupunkiin jopa 50 000 työpaikkaa.

Uudet toimitilat ovat suunnitelmien mukaan yli 740 000 neliömetrin kokoiset eli Amazon-rakennus on suurempi kuin esimerkiksi suurena maamerkkinä tunnettu puolustusministeriö Pentagon.

Tiukat vaatimukset    

Amazon on asettanut listan vaatimuksia, jotka tarjouskilpailuun osallistuvien kaupunkien on täytettävä.

Talousalueen on oltava riittävän suuri. Esimerkiksi Washington D.C.:ssa on vajaat 700 000 asukasta, mutta koko pääkaupunkiseudulla asuu kuusi miljoonaa ihmistä. Muidenkin pääehdokkaina pidettyjen kaupunkien talousalueella on useita miljoonia asukkaita.

Liikenneyhteyksien on oltava hyvät. Amazon haluaa, että sen pääkonttorikaupungissa on kansainvälinen lentokenttä, josta pääsee vaivattomasti Seattleen, San Franciscoon, New Yorkiin ja Washingtoniin.

Myös paikallisliikenteen ja kunnallistekniikan on oltava kunnossa. Kunnallispolitiikan on oltava hankkeelle myötämielistä: Amazon edellyttää rakennuslupien järjestyvän voittajakaupungin vastalahjana.

Lue seuraavaksi