Timo Jutila muistelee pitkää jääkiekkouraansa: "Mikään ei mene vuoden 1995 voiton edelle"

Jääkiekkolegenda Timo Jutila pitää uransa hienoimpana hetkenä Ruotsin kaatumista Globenissa vuonna 1995.

Timo Jutila
Ylen aamu-tv: Mennään eteenpäin, sanoi Jutilan Timo
Ylen aamu-tv: Mennään eteenpäin, sanoi Jutilan Timo

Timo Jutilan jääkiekkouraan mahtuu paljon voittoja mutta myös karvas pettymys.

Eletään vuotta 1994 ja Suomi on jääkiekon maailmanmestaruuskisojen loppuottelussa Milanossa. Kaikki menee suunnitelmien mukaan kunnes kanadalainen Rod Brind'Amour kampittaa Suomen Jari Kurrin ja Kanada onnistuu vielä tasoittamaan pelin.

Peli ratkaistaan rankkarikisalla, jonka Suomi häviää.

– Kopissa oli aika hiljaista.

Mutta ne voittohetket. Ylen Aamu-TV:ssä Jutila muistelee, miltä tuntui kun hän vuonna 1995 jääkiekon maailmanmestaruuskisojen loppuottelussa laukoi Suomelle 4-0.

– Silloin tiesi, ettei ruottalaiset tuosta enää ohi tuu. Meillä oli niin fantastinen joukkue kasassa ja maalissa Myllys, joka otti kaikki fantomina kiinni.

Jutila sanoo epäröimättä, että mikään ei mene Globenin tapahtumien edelle vaikka toisinkin voisi olla. Suomi oli sentään noussut jo moneen kertaan arvokisojen mitalipeleihin: oli hopeaa Galgarystä ja Tsekkoslovakiasta, pronssia Lillehammerista ja tietysti hopeaa Milanosta (mistä oikeasti Suomelle olisi kuulunut kultaa), ja muutakin.

Myös vastaanotto Tukholman kisojen jälkeen Suomessa yllätti täysin. Kun mestaruusjoukkue palasi kotiin, lentoasema oli täynnä väkeä.

– Se oli todellinen jysäri kun näki, mikä määrä on kentällä. Oli hieno nähdä Helsinki sinivalkoisena ja seuraavana päivänä vielä Tampere.

Jutilan maajoukkueura alkoi 1980 luvun alussa ja kesti yli 15 vuotta. Se oli Jutilalle tärkeää aikaa, jota pohjusti jo lapsuus Tampereen Tesomalla.

– Kun tuli perinteinen Izvestija-turnaus, koulun luokan kanssa katsottiin Suomen pelit, missä isot Leijonat pelasi. Siitä se syke lähti päälle.

Jutila muistelee, kuinka hän myöhemmin meni nuorten maajoukkueen leirille Vierumäelle. Siellä hänet valittiin maajoukkueeseen.

– Se arvostus, että saa edustaa omaa maataan on huiman suuri. Se on säilynyt näihin päiviin asti.

Kotimaan liigassa Jutila pelasi yli 560 peliä, joka ikisen Tapparan paidassa. Joukkuevalinta tuntui tulevan jo synnytyslaitoksella.

– Isä vei peleihin ja Marjamäen Pekasta tuli idoli, pelikaveri ja hyvä ystävä, niin kyllä se oli selkeä juttu.

Ensimmäinen Jutilan liigaottelu oli Ässiä vastaan. Ässien riveissä pelasi myös Veli-Pekka Ketola.

– Kyllä mietin monta kertaa, mitä teen kun tuo iso musta tulee tuohon.

Joukkuekaveri sentään vinkkasi, että astu sen lavan päälle, jos et muuta keksi.

– Hienoja muistoja kaiken kaikkiaan.

Jutilan urasta on juuri ilmestynyt urheilutoimittaja Mika Saukkosen kirjoittama kirja.