1. yle.fi
  2. Uutiset

Hollywood-tähdet palaavat tv-rooleihin – Catherine Zeta-Jones lihotti itsensä kokaiinikummitädiksi

Catherine Zeta-Jones esittää pääosaa huumekuningatar Griselda Blancosta kertovassa tv-elokuvassa Cocaine Godmother. Televisiotuotannot elävät uutta kultakauttaan ja yhä useampi elokuvatähti tekee uudestaan tv-rooleja.

Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones
"Kummasti hyvä onni lisääntyy sitä enemmän, mitä enemmän olen tehnyt töitä!" kommentoi Catherine Zeta-Jones kunnianhimoaan tv-alan MipCom-messuilla Cannesissa.Valentin Desjardins / mipcom

Cannesin kuuma syysilma jää turvamiesten taakse, kun lehdistö kerääntyy kuuntelemaan Catherine Zeta-Jonesia tv-ohjelmiin keskittyvillä Mipcom-messuilla. Zeta-Jones esittää pääosaa tositapahtumiin perustuvassa Lifetimen elokuvassa kokaiinikummitädistä, Griselda Blancosta.

Lehdistötilaisuudessa korostetaan naisenergiaa ja sen perään kyselee myös ensimmäinen toimittaja: Mitä naiset voivat oppia Blancolta puolustautuaakseen miesten maailmassa?

– Ampukaa niitä päähän! Niin Griselda tekisi, huudahtaa Catherine Zeta-Jones.

– Totta puhuakseni hänellä ei ollut paljoakaan hyviä ominaisuuksia, mutta ihailen, kuinka hän pystyi vastustamaan miehiä miesten maailmassa. Sellaisesta kunnianhimosta pitäisi ottaa oppia.

Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones esittää kokaiinikummitätinä tunnettua Griselda Blancoa tv-elokuvassa Cocaine Godmother. Elokuvaa esiteltiin Cannesissa tv-alan tapahtumassa.Valentin Desjardins / mipcom

Zeta -Jones on päässyt selvästi lempiaiheeseensa. Elokuvatähti emännöi Cannesin tv-festivaaleilla power lunchin naisille samasta teemasta.

– Naisia mollataan ja heitä tönitään pois, jos he ovat kunnianhimoisia. Naisten ei pitäisi piilottaa kunnianhimoaan. Se on kuin vertailu urheilumaailman ja näyttelemisen välillä. Ajattele, kun voittaisi Oscarin ja menisi lavalle pitämään samantyyppisen puheen, kuin urheilijat voittonsa jälkeen: Suoritukseni oli huippua!

– Nöyryys on toki myös hyvä asia, mutta siitä tulee tylsää. Ihmiset sanovat minulle, että minulla on ollut hyvää onnea. No varmasti sitäkin, mutta kummasti hyvä onni lisääntyy sitä enemmän, mitä enemmän olen tehnyt töitä!

Zeta-Jones paasaakin tyttärelleen, että joka päivä pitää yrittää olla uudestaan paras. Koulumaailman jälkeen kaikille ei jaeta mitaleja vain osallistumisesta.

– Olen kova kilpailemaan. Olen aivan hirveä Monopolissa, jos en voita. Suutun, jos mieheni voittaa minut golfissa, Zeta-Jones nauraa.

Catherine Zeta-Jones.
"Olen todella kilpailuhenkinen. Olen aivan hirveä Monopolissa, jos häviän!" paljasti Catherine Zeta-Jones tiedotustilaisuudessa Cannesissa.Satu Nurmio / Yle

Televisio ei ole enää elokuvatähtien uran hautausmaa

Walesilaissyntyinen 48-vuotias Catherine Zeta-Jones aloitti jo lapsena näyttelemisen ja esiintyi nuorena varsinkin musikaaleissa. Silloin viihdemaailmaa leimasi viela selvä erottelu teatteri-, televisio- ja elokuvanäyttelijöiden välillä.

– Minulla oli West End -musikaalien takia erityinen stigma show girlina eli musikaalinäyttelijänä. Ennen kuin tein ensimmäisen ison tv-roolin, pysyin siinä roolissa.

Zeta-Jonesin läpimurto oli 17-vuotiaana tv-sarja Oi ihana toukokuu. Siksi tähti muisteleekin televisiomaailmaa nostalgisesti.

– Yksi tunti televisiota muutti elämäni täysin. Niin hyvässä kuin pahassa.

Sarjaa seurasi pian elokuva Zorron naamio (1998). Zeta-Jonesista tuli elokuvatähti. Näyttelijän mukaan erottelu elokuva, tv- ja teatterinäyttelijöiden välillä on nyt vanhentunutta.

– Ennenhän se meni niin, että elokuvamaailman jälkeen ei enää palattu televisioon, sanoo Zeta-Jones ja tarkoittaa, että jos niin kuitenkin kävi, ura oli kuopattu.

Catherine Zeta-Jones
Cocaine Godmother -elokuvaa esiteltiin Mipcom-tapahtumassa Cannesissa. Pääosaa esittää Catherine Zeta-Jones.Valentin Desjardins / mipcom

Nyt televisioyhtiöiden ja esimerkiksi Netflixin ja HBO:n kaltaisten toimijoiden sarjat ja elokuvat houkuttelevat tekijöitä elokuvamaailmasta.

– Käsikirjoittaminen tämän päivän televisiossa on upeaa. Ohjaajat haluavat tehdä nämä tarinat. Televisiossa tekijät voivat saada haluamansa luovan vapauden, Zeta-Jones selittää.

Zeta-Jonesin tähdittamä Cocaine Godmother on A+E:n ja Lifetimen tuotantoa. Zeta-Jonesin kanssa lehdistölle puhuneet tv-pomot ovat hyvin samoilla linjoilla.

– Elämme television kulta-aikaa. Jos menemme vaikka 15 vuotta taaksepäin, televisio ja elokuva kilpailivat keskenään. Nyt meillä on televisiossa aivan uudenlaista kerrontaa, esimerkkinä voisi mainita vaikka True Detectiven. Meillä on ihan uusi, korkea standardi, sanoo Patrick Vein, A+E:n toimitusjohtaja.

– Televisiota ei rajoita enää mikään. Me voimme kertoa tarinat sarjoina, elokuvina, ihan minkä pituisina vaan.

Zeta-Jonesin mukaan televisioelokuvalla on myös etuja filmiteollisuuteen verrattuna.

– Kun lähdin tähän projektiin mukaan, en halunnut, että tämän elokuvan näkee vain joku viisi ihmistä. Elokuvamaailmassa tähdätään laajaan yleisöön eikä elokuva julmasta huumekuningattaresta välttämättä olisi sinne sopiva. Mutta televisiossa on monipuolisempi yleisö ja ikähaarukka.

Näyttelijä Catherine Zeta-Jones.
Catherine Zeta-Jones sanoo ihailevansa roolihahmonsa päättäväisyyttä: "Hän tiesi alusta lähtien, että voisi tehdä kaiken paremmin kuin muut. Paremmin kuin miehet."A+E Networks

Huumemaailman ikuinen kiinnostavuus

Cocaine Godmother ei ole suinkaan ainoa viime aikoina huumemaailmaa kuvannut tv-ohjelma. Netflixin sarja Narcos käsittelee yhtä lailla Kolumbian huumemaailmaa, samoin Netflixin ja Univisionin tuottama El Chapo.

Huumeiden ja rikollisperheiden kiinnostavuuteen tarinankerronnassa on Zeta-Jonesin mukaan syynsä.

– Griselda Blanco nimesi poikansa Kummisetä-elokuvan mukaan Michael Corleoneksi. Ei tällaista voi käsikirjoittaa!

Griselda Blancon eli Kokaiinikummitädin tai Mustan Lesken elämä ja kuolema oli todellakin kuin suoraan elokuvista. Blanco vaikutti Kolumbian ja Miamin huumemaailman huipulla 1970- ja 80-luvuilla. Hänen on arvioitu olleen osallinen jopa kahden sadan ihmisen murhaan. Miamin 80-luvun huumesodat johtuivat pitkälti Blancon valta-asemasta. Vaikka Blanco jäi kiinni Yhdysvalloissa, hän jatkoi huumekartellin pyörittämistä vankilasta käsin. Hän vapautui 2000-luvun alussa ja kuoli 2012 - murhattuna.

– Hän tiesi että hän voisi tehdä kaiken paremmin kuin miehet. Ja minä tiesin alusta lähtien, että vaikka Griselda syyllistyi kaikkiin noihin murhiin ja teki kamalia asioita, saan ihmiset myös pitämään hänestä. Minulla on synkkä huumorintaju, jota olen piilotellut koko ikäni ja hänessä se pääsi esiin, naureskelee Zeta-Jones.

Catherine Zeta-Jones
Griselda Blanco näytti tosielämässä hyvin erilaiselta kuin Catherine Zeta-Jones. Siksi näyttelijä lihotti itseään ja muutti ryhtiään rooliaan varten.James Dittiger / A+E Networks

Griselda Blancosta ei ole paljoa kuvamateriaalia, mutta pidätyskuvassaan hän näyttää kaikelta muulta kuin Hollywood-glamourista tutulta Catherine Zeta-Jonesilta.

– Jos käsikirjoituksessa lukee kaunis ja seksikäs se ja se, tiedän heti, että joudun istumaan kamalan pitkään meikissä ja kampaajalla tuotannossa. Nyt sain jättää kaiken tuon ja keskittyä vain olemaan Griselda.

– Lihotin itseäni. Heitin pois Alexander-tekniikkaan perustuvan ryhtini, työnsin lantioni eteen, olin köyryssä. Olin kuin mies. Kuljeskelin kuvauspaikoilla näin. Viikko myöhemmin selkäni meni aivan sijoiltaan tämän takia, mutta en välitä.

Elokuvasta lehdistölle näytetyissä kohtauksissa Zeta-Jonesilla on turvonneet ja punoittavat silmät ja köyry ryhti.

– Griselda ei välittänyt ihmisten mielipiteistä. Hän piti itseään kauniina. Hän oli loistokas. Hänellä oli huone täynnä kenkiä ja laukkuja, vaikkei hän koskaan käynyt ulkona. Paitsi tappamassa ihmisiä.

Ja tiedotustilaisuuden yleisö nauraa taas. Elokuvatähti tai tv-tähti, tähden valovoimaa Zeta-Jonesilla on.

Lue seuraavaksi