Julia Lehto toi presidentille kukkia, onnittelut vauvasta ja lakialoitteen autoillessa syömisestä – Niinistö vihki Karstulassa käyttöön uuden torin

Presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen maakuntavierailu vauvauutisen jälkeen veti Karstulan tapahtumatorin täyteen väkeä.

Sauli Niinistö
Tyttö haastattelussa.
Julia Lehto (vas.) halusi antaa presidentille laatimansa lakialoitteen. Shreya Pinomaa (oik.) onnitteli vauvasta.Jani Aarnio / Yle

Suomen satavuotisjuhlavuoden vierailut toivat presidentti Sauli Niinistön keskiviikkona Keski-Suomeen. Ensimmäinen maakuntavierailu vauvauutisen jälkeen veti Karstulan uuden tapahtumatorin täyteen väkeä.

Niinistö vihki Karstulassa kuntalaisten kohtaamispaikaksi tarkoitetun, Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnitteleman, torin käyttöön juhlamenoin.

Osalta väestä presidentti jäi tungoksen vuoksi jopa näkemättä.

– Oltiin liian kaukana, ihan jo senkin takia, ettei jääty jalkoihin. Tungos yllätti, tuumi karstulalainen Tiia Mäkelä.

Niinistö vierailee Karstulassa.
Jani Aarnio / Yle

Jenni Haukiota ei Karstulan vierailua odotuksista huolimatta nähty.

– Ei se pettymys ole, kyllä pelkkä presidenttikin meille riittää, sanoi karstulalainen Maire Vilkas.

Häntä lämmitti erityisesti viimeviikkoinen presidenttiparin vauvauutinen.

– Se on meille vähäsen mainostakin. Ihan mukava uutinen!

Presidentinkanslian mukaan opintovapaalla työstään tänä vuonna oleva Haukio on osallistunut maakuntamatkoihin mahdollisuuksiensa mukaan. Jo tehdyistä 15:stä vierailusta Haukio on ollut mukana suurimmalla osalla.

Niinistö itse totesi yleisölle, ettei puoliso lähtenyt mukaan, koska matka taittui pomppivalla helikopterikyydillä.

Niinistö tervehtii yleisöä.
Niinistöä tervehtivät muun muassa karstulalaiskoululaiset.Virpi Kotilainen / Yle

Niinistö on kansansuosiossaan murskaavassa nosteessa. Ylen tuoreimman presidenttikyselyn mukaan 76 prosenttia suomalaisista haluaa presidentin jatkavan tehtävässään. Karstulassa Niinistön vierailusta oltiin ylpeitä.

– Ei täällä kovin usein näin kova vilinä käy. Tällä on meille suuri merkitys, että kansa pääsee näkemään presidentin täällä maakunnissakin, totesi järjestyksenvalvojana torilla työskennellyt karstulalainen Juha Reini.

Marja Salonen tuli tapaamaan presidenttiä kolmenkymmenen kilometrin päästä Saarijärveltä.

– On harvinainen tilaisuus, että tällaiseen tilaisuuteen saadaan presidentti. Maaseudun asia on meille täällä tosi tärkeä, siksi on hienoa, että presidenttikin on mukana, Salonen summasi torin avajaisten tunnelmaa.

Nainen puhuu yleisölle.
Virpi Kotilainen / Yle

Kirsti Siekkinen tuli paikalle mukanaan presidentin muotokuva.

– Tämä on tehty jo viisi vuotta sitten, mutta nyt aion sen antaa, jos mahdollisuus tulee, Siekkinen toivoi etukäteen.

Julia Lehto ja Shreya Pinomaa tulivat tapaamaan presidenttiä mukanaan kukkia. Aikeena oli myös onnitella presidenttiä vauvauutisesta. Julia Lehdolla oli mukanaan myös liikenteeseen liittyvä lakialoite.

– Toivon, että autoa ajaessa syöminen kiellettäisiin. Siinä voi ajaa kolarin, jos tukehtuu. Se tuli mieleen, kun olimme autolla matkalla Helsingistä Keski-Suomeen, hän kertoo.

Lapset heiluttavat Suomen lippuja.
Virpi Kotilainen / Yle

Presidentti Niinistö kiitteli karstulalaisia lämpimästä vastaanotosta.

– Minä olen kiertänyt Suomen toreja nyt kuudetta vuotta. Tunnelma on ollut hyvin samanlainen läpi vuosien. Ihmisiä on mukava tavata, kun he ovat kovin iloisia ja ystävällisiä.

Vauvauutista Niinistö kommentoi niukasti kysyttäessä presidentin virka-asuntoihin lapsen vuoksi tarvittavista muutoksista.

– Kyllä Mäntyniemen bunkkeriin väkeä mahtuu. Ei sinne valtavia fasiliteetteja tarvita.

Runsaan 4000 asukkaan Karstula isännöi presidenttivierasta ensimmäistä kertaa. Vierailun syynä on muun muassa kunnan 150-vuotisjuhlavuosi. Samalla Niinistö vieraili ensi vuonna 60-vuotisjuhlaansa viettävän hirsitalovalmistaja Honkarakenteen tehtaalla.

– Tämä on meille ikimuistoinen tapahtuma. Vierailua on valmisteltu tammikuusta saakka, kertoo kunnanjohtaja Hilkka Hakala.

Lahjaksi reput ja verkkarit

Karstulan kunta lahjoitti vierailun yhteydessä presidenttiparille kunnan 150-vuotisjuhlareput, jotka on suunnitellut karstulalaislähtöinen muotoilija Harri Koskinen ja tehnyt Finn-Savotta. Reppuja on tehty kunnan juhlavuodeksi 150 kappaletta.

Yleisö ympäröi presidenttiä.
Virpi Kotilainen / Yle

Rouva Jenni Haukion reppuun pakattiin paikallisen runoilijan Mika Ilmari Lehdon tuore runokirja Taskuvaloa ja Niinistön reppuun Karstula-kirja. Molemmille urheiluseura Karstulan Kiva pakkasi mukaan myös verryttelytakit.

Karstulasta Niinistön maakuntamatka jatkui keskiviikkona Äänekosken biotuotetehtaan vihkiäisiin.

Loppuvuonna Niinistön ohjelmassa on vielä kolme maakuntavierailua Ahvenanmaalle, Uudellemaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Lisätty presidentin kommentit klo 16.08.