Xi antoi länsimaissa odotetun viestin puoluekokouksessa: Teräs- ja hiiliyhtiöiden rooli pienenee

Kiinan presidentin mukaan maa pyrki nousemaan "kohtuullisen vauraaksi yhteiskunnaksi" vuoteen 2021 mennessä.

Kiinan kommunistinen puolue
Kiinan presidentti Xi Jinping puhui tänään kommunistisen puolueen 19. puoluekokouksessa.
Kiinan presidentti Xi Jinping puhui tänään kommunistisen puolueen 19. puoluekokouksessa.HOW HWEE YOUNG / EPA-EFE

Presidentti Xi Jinpingin avauspuhe Kiinan kommunistisen puolueen 19. puoluekokouksessa tarjosi vähän yllätyksiä.

Puhe oli kuitenkin eteenpäin katsova ja kommentoi Kiinan tulevaisuutta laajasti.

Xin mukaan Kiinan talouskasvun on jatkuttava, jotta maa voi nousta "kohtuullisen vauraaksi yhteiskunnaksi" vuoteen 2021 mennessä. Presidentti korosti, että Kiinan ovet ovat tulevaisuudessakin auki ulkomaalaisille yrityksille.

Myös korruption vastainen kampanja jatkuu. Xin mukaan kommunistisen puolueen tulee "puhdistautua, kehittyä ja uudistua".

Lisää innovaatioita keksijöiden maahan

Puheessaan Xi luonnehti Kiinaa "keksijöiden maaksi", jonka on pystyttävä tuottamaan lisää kilpailijoita muun muassa ilmailun ja verkkoteknologian alalla. Tämä tapahtuu lisäämällä yhteistyötä yliopistojen, valtiollisten tutkimusinstituuttien ja yritysten välillä.

– Vahvistamme perustutkimusta soveltavissa tieteissä, käynnistämme suuria kansallisia tiede- ja teknologiaprojekteja ja nostamme innovoinnin etusijalle tärkeimmillä teknologian aloilla, Xi sanoi kolmituntisessa puheessaan.

Kansainväliset suuryritykset ovat 2000-luvulla siirtäneet tuotantoa Kiinaan, mutta tutkimusyksiköt esimerkiksi IT-sektorilla ovat toistaiseksi pysyneet pitkälti Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Huoli vakoilusta ja teknologian siirtymisestä kiinalaisille kilpailijoille on rajoittanut kansainvälisten yritysten haluja investoida Kiinassa tapahtuvaan tuotekehitykseen.

Xin mukaan yksi Kiinan suurimmista ongelmista onkin talouden kehityksen yksipuolisuus. Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu on hidastunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Tällä hetkellä Kiinan bruttokansantuote asukasta kohden on noin neljännes Yhdysvaltojen bkt:stä asukasta kohden.

– Samalla kun Kiinan tuotantovoimat ovat merkittävästi parantuneet ja monilla aloilla meidän tuotantokapasiteettimme on maailman paras, ongelma on, että kehitys on epätasapainoista ja puuttellista, Xi arvioi.

– Tästä on tullut merkittävin este, kun yritämme vastata ihmisten kasvavaan paremman elämän tarpeeseen, presidentti jatkoi.

Puoluekokouksessa avajaisissa presidentti Xin vierellä istuivat maan entiset presidentit Hu Jintao (vas.) ja Jiang Zemin.
Puoluekokouksen avajaisissa presidentti Xin vierellä istuivat maan entiset presidentit Hu Jintao (vas.) ja Jiang Zemin.HOW HWEE YOUNG / EPA-EFE

Markkinavoimille enemmän valtaa

Xi ei puheessaan esitellyt uusia julkisen talouden hankkeita, mutta hän korosti tarvetta kehittää maan julkista sektoria, joka kriitikkojen mukaan hidastaa Kiinan taloudellista kasvua.

Xin mukaan maan pankkisektorin tulee jatkossa toimia entistä markkinalähtöisemmin. Myös valtion omistamien teräs- ja hiiliyhtiöiden roolia tullaan pienentämään.

Länsimaissa etenkin jälkimmäinen lupaus on toivottu, sillä Kiinan ylituotanto on jo pitkään painanut alas eurooppalaista ja amerikkalaista terästeollisuutta. Se on kiristänyt idän ja lännen välisiä kauppasuhteita.

Turvallisuus kaikki kaikessa

Xin mukaan Kiinan kommunistinen puolue on onnistunut parantamaan maan sisäisistä ja ulkoista turvallisuutta. Presidentti toisti usein kuullun näkemyksen yhdestä, jakamattomasta Kiinasta, joka pitää sisällään myös Taiwanin.

Xi korosti Kiinan ulkopolitiikan tähtäävän rauhaan.

– Kiinan kehittyminen ei ole uhka millekään maalle. Riippumatta siitä, miten paljon Kiina on kehittynyt, se ei koskaan pyri ylivaltaan tai laajentumiseen.

Samassa yhteydessä Xi toi kuitenkin esille, että Kiina myös pitää kiinni oikeuksistaan ja kansallisesta edustaan.

Lue myös:

Tarkkaile eläkeikää ja puoluekirjan tekstin nimiä – kuinka lukea Kiinan puoluekokousta ja nähdä, onko Xi matkalla Maoksi

Lähteet: AP