Synnyttäjät alkaneet virrata Itä-Uudeltamaalta Kotkaan – "Joinakin päivinä ei synny yhtään lasta, joinakin kymmenen"

Määrän arvellaan nousevan entisestään Kätilöopiston sulkeuduttua.

synnytys
Vauva.
Minna Heikura / Yle

Syntyvyys on laskenut Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen rajusti. Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa tulee kuitenkin olemaan yksi harvoista sairaaloista, joissa synnytysten määrä lisääntyy viime vuodesta. Viime vuonna Kotkassa hoidettiin 1 385 synnytystä. Tänä vuonna määrä tulee olemaan noin 1 400.

Määrän lisääntyminen johtuu lähes yksinomaan siitä, että synnyttäjiä on virranut Kotkaan Kymenlaakson ulkopuolelta, lähinnä itäiseltä Uudeltamaalta.

Porvoon sairaalan synnytystoiminnan loputtua vuodenvaiheessa Kymenlaakson keskussairaalaan arvioitiin siirtyvän Porvoosta, Loviisasta ja Lapinjärveltä 150-200 synnytystä vuodessa. Lokakuun alkuun mennessä synnytyksiä on hoidettu kuitenkin jo noin 200.

– Määrä on enemmän kuin etukäteen osattiin ennustaa. Itäuusimaalaisille tarjotaan Kotkan ohella toisena vaihtoehtona Hyvinkään sairaalaa, mutta kuulemani mukaan siellä synnytykset eivät ole juurikaan lisääntyneet, sanoo Kymenlaakson keskussairaalan naistentautien ja synnytysten yksikön palvelutoiminnan esimies Reija Mylläri.

Kätilöopiston sulkeutuminen lisää synnytyksiä Kotkassa entisestään

Kymenlaakson keskussairaalassa on varauduttu henkisesti synnytysten lisääntymiseen vielä tämän päivän jälkeen. Suomen suurin synnytyssairaala, Helsingin Kätilöopisto, ottaa keskiviikkona vastaan viimeiset synnyttäjät ja sairaalan toiminta loppuu homevaurioiden takia.

– Todennäköisesti synnytyksiä siirtyy meille entistä enemmän, koska moni on valinnut Kotkan jo ennen Kätilöopiston sulkeutumistakin, arvelee palvelutoiminnan esimies Reija Mylläri.

Kymenlaakson ulkopuolelta arvellaan tänä vuonna tulevan Kotkaan jopa yli 300 synnyttäjää. Määrä on noin kolmannes Porvoon sairaalassa vuosittain hoidetuista synnytyksistä.

Ruuhkaa synnytyssaleihin syntyy ajoittain.

– Joinakin päivinä ei synny yhtään lasta. Joskus taas saman päivän aikana voi syntyä kymmenen.

Synnytysten lisääntyminen ei kuitenkaan ole mikään ongelma, sillä joinakin vuosina Kotkassa on hoidettu 1 600 synnytystä.