1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finnkino

Finnkinon ongelmat satavat pienen teatterin laariin – naapurikaupungista ajetaan bussikuljetuksella elokuviin

Perinteiset teatterit lopetettiin Lappeenrannassa ja erikoiskuljetukset vievät katsojia Imatralle, koska Lappeenrannassa kaikkia elokuvia ei Finnkinon saleissa näytetä.

Finnkino
Elokuvajulisteita Bio Vuoksessa Imatralla.
Pieni yksityinen elokuvateatteri on ainakin hetkeksi saanut paljon uusia asiakkaita Finnkinon ongelmien takia.Yle / Ville Toijonen

Keltainen linja-auto pysäköi imatralaisen elokuvatetatteri Bio Vuoksen edustalle. Bussin edessä, ylhäällä lukee Yösyöttö. Kotimaisen elokuvan ystävät tulivat Imatralle Lappeenrannasta, koska Finnkino ei näytä Yösyöttöä teattereissaan. Lappeenrannassa ei ole enää kuin Finnkinon saleja.

– Kyllä se keltainen bussi oli kuin valon pilkahduksia pimeään syksyyn, sanoo Bio Vuoksen yrittäjä Sanna Ilonen.

Ilonen on seurannut hämmentyneenä Finnkinon asioita tämän vuoden aikana. Finnkino osti keväällä Lappeenrannan yksityiset teatterit ja lopetti ne. Nyt elokuvateatteriketjulla on neuvottelut kesken elokuvalevittäjä Nordisk Filmin kanssa.

– Ei tässä itse voi tehdä muuta, kun näyttää leffoja niille, jotka eivät näiden ongelmien takia niitä muuten näe. Odotan, että mitä merkitsee, jos Finnkino antaa periksi tai mitä, jos Nordisk antaa periksi. Erikoinen tilanne, sanoo Ilonen.

Lisää näytöksiä, jopa toinen sali olisi tarpeen

Kun selvisi, ettei Finnkino näytä Yösyöttöä, eikä Borg/McEnroe -elokuvia, alkoi Bio Vuoksen yrittäjäkin katsoa ohjelmistokalenteriaan uusiksi.

– Meillä on vain yksi kangas teatterissa ja nyt viikko-ohjelman suunnittelu on pitänyt miettiä todella tarkkaan.

Bio Vuoksen yrittäjä Sanna Ilonen poikansa kanssa ja elokuvakerho Pennittömien sihteeri Kari Salmela.
Yrittäjä Sanna Ilosen poika on myös lähes päivittäin mukana elokuvateatterissa. Elokuvakerho Pennittömien sihteeri Kari Salmela (oik) sanoo kerhon esittävän syksyn aikana 7 elokuvaa Bio Vuoksessa.Yle / Ville Toijonen

Ilosen mukaan Imatralla olisi ainakin tällä hetkellä tarvetta jopa toiselle elokuvasalille, sen verran paljon on kysyntää.

– Olen joutunut jättämään jotain ohjelmistosta pois ja sanomaan levitysyhtiölle, että en pysty lupaamaan, näytetäänkö meillä jotain elokuvaa nyt ensi-illassa. Ei vain ole tilaa, Ilonen sanoo.

Finnkino on ollut Etelä-Karjalassa tänä vuonna näkyvästi esillä, ostettuaan perinteikkäät elokuvateatterit Nuijamiehen ja Kino-Aulan Lappeenrannassa. Yhtiö sulki teatterit kesällä. Finnkino ei ole kysellyt Imatran elokuvateatterin perään.

– Ei onneksi. En myisi, nauraa Ilonen.

Leffoissa mielenkiintoinen loppuvuosi

Elokuvateattereissa odotetaan mielenkiinnolla loppuvuotta. 27. päivä lokakuuta ensi-iltaan tulee Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas. Imatralla elokuvan ensimmäinen viikko pyhitetään kokonaan sille, muu ohjelmisto saa tehdä tilaa.

– Ensimmäisen viikon jälkeen jatkamme muitakin elokuvia. Ja loppuvuonna on tulossa muun muassa uusi Star Wars ja kotimainen Joulumaa sekä lätkäfaneille 95-elokuva, Ilonen mainitsee tulevasta.

Lue seuraavaksi