Hyppää sisältöön

Keskustan kansanedustajan kuppi meni nurin sote-kiemuroissa: "Kokoomus ei kuuntele ketään"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen kommentoi asiaa Facebookissa.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen on tuskastunut soteuudistuksen uusimpaan vaiheeseen. Niin sanottuun valinnanvapauteen liittyvät pykälät pitäisi saada tällä viikolla hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsittelyyn, mutta Heikkisen Facebook-kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun) perusteella tilanne on vielä levällään.

– En voi enää olla hiljaa tästä taistelusta kulissien takana. Soteuudistuksen alkuperäisenä tarkoituksena oli vahvistaa perusterveydenhuoltoa, jossa on ollut suuria ongelmia muun muassa lääkäriin pääsyssä, Heikkinen kirjoittaa.

Heikkinen toimii eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana.

Heikkisen mukaan keskustan tavoitteena on sosiaali- ja terveyshuollon nykyistä tiiviimpi yhteistyö sekä peruspalvelujen ja erikoistason palvelujen tiiviimmät hoitoketjut.

Kokoomus on ajanut sote-uudistukseen valinnanvapautta, joka avaisi terveyspalveluita entistä enemmän yksityisille terveystuottajille. Keskustan Heikkisen mielestä ajatus valinnanvapaudesta on sinänsä aivan ok, jos se parantaa sote-palveluita ja hillitsee niiden kustannusten kasvua.

– Nyt ollaan pattitilanteessa, kun kokoomus ei kuuntele ketään, ei terveydenhuollon asiantuntijoita, ei perustuslain asiantuntijoita eikä virkavastuussa lakia valmistelevia virkamiehiä. Neuvottelut ovat pelkkää farssia, kun tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä, Heikkinen tylyttää.

Yle kertoi eilen Suomen Kirurgiyhdistyksen kannasta. Kirurgien mukaan valinnanvapauslakiin kaavaillut asiakassetelit ja niiden laajentaminen erikoissairaanhoitoon sisältävät huomattavia riskejä.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kirjoitti tänään, että asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä nykyistä versiota valinnanvapauslaista eteenpäin.