Hyppää sisältöön

Aku Hirviniemi laittoi uusiksi Tuntemattoman käsikirjoitusta kesken kuvausten: "Ujutin sinne välillä, mitä Linna oli kirjoittanut"

Näyttelijä Aku Hirviniemi turvautui kuvauksissa välillä Väinö Linnan Tuntemattomaan, jota hän kantoi leipälaukussaan. Hirviniemi arvelee Hietasen roolin olevan yksi hänen tähän astisen uransa tärkeimmistä.

Kuva: Tommi Hynynen © Elokuvaosakeyhtiö

Uudessa Tuntemattomassa on iso panos hämäläistä osaamista.

Väinö Linnan Sotaromaaniin pohjautunutta käsikirjoitusta on yhteistyössä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa tehnyt riihimäkeläinen käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala ja Hietasen roolin näyttelee niin ikään Riihimäeltä ponnistava Aku Hirviniemi.

Elokuvassa on rooli myös Hämeenlinnan teatterista tutulla näyttelijä Mikko Töyssyllä. Elokuvassa esitellään monta Suomen kolkkaa, mutta osa kuvauksistakin tehtiin Suomen Kasarmeilla, Hämeenlinnassa.

– Ketä ei kiinnostaisi olla mukana tekemässä Tuntematonta sotilasta, onhan se produktiona todella merkittävä, sanoo näyttelijä Aku Hirviniemi.

Linnaa leipälaukussa

Vainö Linnan kirjallinen tuotanto toi äänen sotakokemusten mykistämälle sukupolvelle. Linnan Sotaromaani ja Tuntematon sotilas ovat teoksia, joihin ei suhtauduta ilman tunteita.

Minusta elokuvan suuria teemoja on pelko, ennen kaikkea kuolemanpelko

Aku Hirviniemi

Aku Hirviniemi ujutti Linnan näkemystä Hietasesta elokuvaan myös ohjaajan ja käsikirjoittajan ohi. 

– Kannoin leipälaukussani mukana romaania, ja seurasin, missä kohtaa kirjaa nyt kuvataan. Käsikirjoituksessa oli tietysti omat repliikit, mutta ujutin sinne välillä jotain, mitä Linna oli kirjoittanut. Kesäkuussa raakaleikkausta katsoessa ilahduin, kun ohjaaja oli ottanut mukaan tätäkin materiaalia.

Kun uuden Tuntemattoman henkilövalinnat julkistettiin, kritisoitiin erityisesti viihdeohjelmissa näkyvästi tehneiden Aku Hirviniemen ja Jussi Vatasen valintoja tärkeisiin rooleihin.

– Viihdeohjelmilla on suuret yleisöt, ja sekä minun että Jussin niin sanotut vakavammat roolit ovat jääneet julkisuudessa taka- alalle. Luotimme itseemme ja niin luotti ohjaajakin. Hietasen rooli on yksi tähänastisen urani tärkeimmistä, sanoo näyttelijä Aku Hirviniemi.

Kuvauskokemus oli rankka

Hirviniemestä tuli järjestyksessään kolmas Hietanen, Heikki Savolaisen ja Pirkka- Pekka Peteliuksen jälkeen.

Suoraan sanoen se oli aivan saatanan rankka produktio.

Aku HIrviniemi

Tuntemattoman sotilaan edellisestä, Rauni Mollbergin ohjaamasta elokuvaversiosta on kulunut 32 vuotta. Sinä aikana elokuvan teossa on muuttunut monta asiaa, mutta myös se, kuinka lähellä sotakokemukset uutta sukupolvea ovat.

Se mitä ei muisteta tai josta ei ole kerrottu, ei juuri tiedetä. Elokuvassa piti näyttää mahdollisimman tarkasti, millaista rintamalla oli.

– Taistelutoveri Vatasen sanoin: "Ei se mikään elämysretki ollut". Suoraan sanoen se oli aivan saatanan rankka produktio. Kokemus oli erittäin intensiivinen ja kokonaisvaltainen, kertoo Aku Hirviniemi.

Muille kahvia, näyttelijöille kyykkyhyppyjä

Kun muu tuotantoryhmä piti kuvauksissa kahvitaukoa, tekivät näyttelijät kyykkyhyppyjä ja punnerruksia. Kuvausviikkojen aikana väsymystä kerrytettiin teltoissa nukkumalla ja kipinävuorossa istumalla. Aseet olivat aitoja ja ne piti osata huoltaa, kantaa ja käsitellä oikein.

Aku Hirviniemi näyttelee uudessa Tuntemattomassa Hietasta ja Eero Aho Rokkaa. Kuva: Tommi Hynynen © Elokuvaosakeyhtiö Suomi

– Minusta se näkyy realistisena ja tiputettuna ilmaisuna. Pyrimme, että elokuva vaikuttaa mahdolliisimman realistiselta.

Sota ei kasvata lihaksia, vaan väsyttää ja pelottaa. Pelko ja sen kokeminen on Tuntemattoman sotilaan keskiössä.

– Minusta elokuvan suuria teemoja on pelko, ennen kaikkea kuolemanpelko. Nykyihmisen on onneksi ollut vaikea samaistua siihen, millainen kokemus sodasta on. Elokuva tarjoaa samaistumispisteitä siihen kuinka hirveä, mahdoton ja absurdi asia sota on, pohtii Aku Hirviniemi.

Kokemus käsikirjoittajallekin

Uuden Tuntemattoman käsikirjoitusta ryhdyttiin tekemään jo viime vuosikymmenen puolella. Nyt toteutui sekä käsikirjoittaja Jari Olavi Rantalan että ohjaaja Aku Louhimiehen monivuotinen haave.

– Elokuvan kuvausvaiheessa käsikirjoittaja on yleensä siirtynyt jo uusiin projekteihin, mutta nyt olin mukana miltei koko kuvausten ajan. Kuvausten seuraaminen oli elämys ja avarsi myös ajatuksia siitä, kuinka voisin tehdä oman työni paremmin, kertoo Rantala.

Rantalan kertoo miettivänsä jatkossa tarkemmin kohtauksen rakenteita ja niiden käytännön toteutusta.

Halusimme päästä lähelle yksittäisiä sotilaita sekä mennä tilanteisin hahmojen kautta ja heidän näkökulmistaan

Jari Olavi Rantala

– Pitää kirjoittaa niin tarkasti, että oma näkemys tulee selvästi esille, se helpottaa muiden tekemistä kuvausvaiheessa.

Miten sota meitä muutti?

Tuntematon sotilas on päätynyt lukuisia kertoja filmille, ääniaalloille ja teatteriin. Rantala sanoo tuoreen elokuvan olevan yksi monista tulkinnoista.

– Halusimme tuoda teoksen yleisön nähtäville niillä keinoin kuin se tässä ajassa on mahdollista. Edellisestä filmatisoinnista on sen verran aikaa. Halusimme päästä lähelle yksittäisiä sotilaita sekä mennä tilanteisin hahmojen kautta ja heidän näkökulmistaan. Ei kertomalla millaista sota on, vaan kuinka se heitä muutti, pohtii Rantala.

Jari Olavi Rantala ja Aku Hirviniemi kiinnostavat kaikkia elokuvan ensi- illan kynnyksellä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Sekä Aku Hirviniemi että Jari Olavi Rantala toivovat uuden elokuvan tuovan uusia ystäviä myös Vainö Linnan kirjoille.

– Tietysti toivon mahdollisimman monipuolista keskustelua kirjasta, sen annista ja kirjallisuuden merkityksestä ylipäätään, pohtii Rantala.

Monella mittakaavalla uusi Tuntematon on suuri elokuva. Tuotannossa mukana olleiden omistautuneisuus teki vaikutuksen käsikirjoittajaan.

– Suomessa elokuva- alan pienuudesta johtuen elokuvia on jouduttu tekemään pienillä budjeteilla ja sitä kautta on opittu tuomaan ammattitaito erittäin korkealle tasolle pärjätäksemme kansainvälisessä kilpailussa. Omistautuneisuus ja ammattitaito ovat korkealla tasolla, sanoo käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala.