Sirkka-Liisa, 74, on ruokkinut ravimiehet ja jakanut välillä neuvojakin – "Olen minä niitä tässä vähän koulinut"

Sirkka-Liisa Toivosen ravintola Seinäjoen raviradan tallialueella sulkee ovensa parin viikon päästä. Vuosien aikana raviohjastajat ovat oppineet tuntemaan topakan yrittäjän ja hänen ohjeensa: hevosia ei lyödä.

Seinäjoki
Sirkka-Liisa Toivonen
Aisakellon omistaja Sirkka-Liisa ToivonenMerja Siirilä / Yle

Sirkka-Liisa Toivonen on omistanut jo 25 vuoden ajan Seinäjoen raviradan lähellä olevan lounasravintola ja kahvila Aisakellon. Mukana ravintolan toiminnassa ovat olleet vuosien varrella sisarukset perheineen aina lapsenlapsia myöten. Vuodet ravintolassa ovat kuluneet nopeasti, Toivosen mukaan jopa liiankin nopeasti.

Yksi ajanjakso on nyt päättymässä: Aisakello sulkee ovensa ravi-ihmisten harmiksi marraskuun alussa. Toiminta siirtyy täysin Seinäjoella Minimanin yläkertaan.

– Ikä rupeaa sanomaan tehtävänsä. Enhän mä tästä luovu, vaan tämä siirtyy toiseen paikkaan. Surullisin mielin kyllä siirrytään toiseen paikkaan, 74-vuotias Toivonen kertoo.

Lounasravintola Aisakello
Aisakello sulkee ovensa raviradan vierelläMerja Siirilä / Yle

Paikan siirtyminen muualle on jokapäiväisessä keskustelussa asiakkaiden kanssa. Haastattelunkin aikana vakiasiakkaat päivittelevät, mihin nyt mennä kahville. Toiveissa olisi, että myös raviradan vieressä oleva paikka saisi jatkajan. Asiakkaita paikassa on riittänyt, erityisesti ravien aikaan.

25 vuotta on pitkä aika ravintolalle. Mikä siihen on syynä, että paikka on menestynyt?

– Jaa, mä veikkaan, että mun hyvä ruoka ja hyvä palvelu, Toivonen kertoo.

Aisakellon sisustusta
Aisakellossa näkyy hevosaiheinen sisustusMerja Siirilä / Yle

Eläimiä kohdellaan paremmin nykypäivänä

Suuri osa Aisakellon kävijöistä on aktiivisia hevosihmisiä. Tämä näkyy sisustuksessa, sillä ravintolan seiniä koristavat monet hevosmaalaukset ja -valokuvat. Raviradan tallialueen ravintolasta on muodostunut ohjastajien kantapaikka, jonne saavutaan ravien aikanakin. (siirryt toiseen palveluun)

Toivonen kertoo itsekin olevansa hevosihmisiä, vaikka aivan raviradan katsomossa häntä ei olekaan tavattu. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hän tietäisi mitä raviradalla tapahtuu. Se onkin saanut hänet ohjeistamaan raviohjastajia ja pitämään hevosten puolta.

– Niitä ei saa lyödä, se on minun ensimmäinen neuvo. Olen minä niitä tässä vähän koulinut, Toivonen kertoo topakasti.

Keskusteluita vuosien varrella Toivonen on käynyt monien ohjastajien kanssa. Yksi jääräpäisimmistä on menestynyt raviohjastaja, joka sai Sirkka-Liisalta viestiä tallille.

– Lähetin hänelle viestiä, että sanokaa hänelle, että hän ei saa kohdella hevosta noin. Hän tuli minun kanssani ihan henkilökohtaisesti keskustelemaan ja sen jälkeen hän ei ole lyönyt hevosta, Toivonen kertoo.

Toivonenkin kiittelee, että hevosia kohdellaan nykypäivänä hyvin. Hän uskoo, että vaikka siirtyykin raviradan vierustalta pois, ei hän hevosia hylkää. Kun hevoskärpänen puree, ei siitä pääse eroon.