Kolmelle Suomen kansalaiselle syytteet terrorismirikoksen valmistelusta

Syytettyjen epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön vierastaistelijoina.

terrorismi
Sähköjohtojen sekamelska Aleppossa.
Youssef Badawi / EPA

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet kolmea Suomen kansalaista vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti asiasta tänään (siirryt toiseen palveluun).

Yhtä heistä syytetään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Syytteet liittyvät Syyrian konfliktiin. Epäillyt rikokset on tehty loppuvuoden 2012 ja kesän 2013 välisenä aikana Suomessa. Syytettyjen epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön vierastaistelijoina.

Vastaajien epäillään rahoittaneen toimintaansa tekemällä talousrikoksia. Tämä rikoshaara käsitellään omana prosessinaan ennen terrorismirikosasian käsittelyä.

Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä teki yhden henkilön osalta syyttämättäjättämispäätöksen terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Henkilön syyllisyydestä ei löytynyt näyttöä.

Syytetyt odottavat oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla

Keskusrikospoliisi on kertonut aiemmin, että joukko suomalaismiehiä oli päättänyt lähteä keskelle Syyrian sotaa ja perustanut avustusyhdistyksen. Avunviennin epäiltiin peiteltävän matkan todellista tarkoitusta.

Joukkiosta neljä päätyi lopulta Syyriaan kesäkuussa 2013. Heistä kolmea syytetään nyt terroristiryhmien toimintaan osallistumisesta ja yksi on kuollut. Toinen tapaukseen liityvä epäilty on yhä tavoittamatta ja hänet on etsintäkuulutettu.

Miehistä kolme pidätettiin vuonna 2014 pääkaupunkiseudulla tai lähellä sitä.

Syytetyt ovat tällä hetkellä vapaina, ja heille aiemmin asetetut matkustuskiellot kumottiin tutkinnan valmistuttua.