1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Sateenkaaripapit vihamielisellä maaperällä – "Tulin tänne tukemaan niitä, jotka joutuvat edelleenkin pelkäämään"

Seinäjoella järjestettiin jalkapuumielenosoitus samaan aikaan kun Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli pohti homopareja vihkineiden pappien rangaistuksia.

mielenosoitukset
jalkapuukulkue
Hiljainen kulkue kulki Lakeuden ristiltä Tuomiokapitulin edustalle keskelle Seinäjoen kaupunkia.Jarkko Heikkinen / Yle

Kaksi pappia Helsingin Kalliosta kantoi keskiviikkona jalkapuun Seinäjoella Lakeuden ristin juurelle. Kai Sadinmaa ja Ilkka Sariola kutsuivat paikallista väkeä osoittamaan mieltä sateenkaariparien ja -pappien puolesta.

– Tottakai hieman jännittää, minkälaisen vastaanoton täällä saamme.

Sadinmaa ja Sariola tähdentävät, että mielenilmauksella ja jalkapuuperformanssilla Seinäjoella on kaksi tarkoitusta. Lapuan hiippakunnan kollegoille halutaan osoittaa tukea, mutta varsinkin rohkaisua halutaan osoittaa sateenkaariväelle.

Lapualta maailmalle lähtenyt Ilkka Sariola tuntee kotiseutunsa ajattelutapaa. Hän sanoo, että Pohjanmaa on edelleen konservatiivista aluetta verrattuna esimerkiksi Helsingin Kallioon.

– Olen kuullut, että meidän tulemisemme tänne on herättänyt aggressiota ja toisaalta ymmärränkin sen, mutta olen täältä kotoisin ja ajattelen, että sillä valtuutuksella tulin tänne tukemaan niitä, jotka joutuvat edelleenkin pelkäämään.

Sariola sanoo, että sateenkaariväellä pitää olla tilaa kirkossa, "ihan kaikkinensa".

Ilkka Sariola ja Kai Sadinmaa toivat jalkapuunsa Seinäjoelle Laukeuden ristin juurelle.
Ilkka Sariola ja Kai Sadinmaa toivat jalkapuunsa Seinäjoelle Laukeuden ristin juurelle.Jarkko Heikkinen / Yle

– Sen asian takia olen täällä.

Ihmisoikeuskysymys

Jalkapuuta lähdettiin lyhyessä kulkueessa kantamaan muutaman sadan metrin päähän kohti Kalevankatua. Siellä Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli oli päättämässä, saavatko nurmolaispappi Henna Salo ja jyväskyläläispappi Eeva-Kaisa Rossi rangaistuksen siitä, että he ovat vihkineet homopareja.

Kulkueeseen liittyi myös seinäjokelainen Arja Rahikka. Hän kertoi osallistuvansa mielenosoitukseen aivan tavallisena seurakuntalaisena. Heitä tavallisia seurakuntalaisia ei kulkueessa monia näkynyt.

– Kyllä meitä on monta muutakin, mutta kaikki eivät vaan uskalla lähteä mukaan.

Rahikka sanoo, että sateenkaariväen oikeuksien puolustaminen vaatii vielä rohkeutta seudulla, jossa ilmapiiri homoja kohtaan ollut ainakin aikaisemmin hyvinkin tuomitseva.

Arja Rahikka itse näkee homoparien vihkimisasian ihmisoikeuskysymyksenä. Hän osallistui nyt mielenosoitukseen ensimmäisen kerran elämässään.

– Tämä on sen verran arvokas asia, että siksi halusin tulla tänne. Kun meillä pohjalaisilla on niin huono maine tuolla maailmalla, niin haluan vähän rikkoa sitä kuvaa, että kyllä täällä on paljon muutakin.

Jalkapuussa Laupuan hiippakunnan tuomiokapitulin edessä.
Jalkapuumielenosoitus Laupuan hiippakunnan tuomiokapitulin edessä.Elina Kaakinen / Yle

Vastamielenosoitus

Ilkka Sariolan mukaan on aivan totta ja todellisuutta, että homot joutuvat pelkäämään. Vihamielinen asenne tuli näkyviin myös Seinäjoen mielenosoituksessa, kun mielenosoittajille huudeltiin ja heidän päälleen heitettiin pahvilappuja.

– Mutta vielä tulee aika, että Seinäjoellakin mies ja nainen yhtä lailla kuin nainen ja nainen tai mies ja mies voivat kulkea käsi kädessä, sanoo Sariola.

Tuomiokapitulin edustalla jalkakäytävällä istuivat jalakapuuhun lukittuina Mico Ylimäki, Taru Yli-Panula ja Immanuel Grönlund.

– No, tällaiselle valkoiselle heteronaiselle tämä on aika helppoa, mutta uskon, että monelta muulta tämä vaatii rohkeutta, totesi Taru Yli-Panula.

Immanuel Grönlund toivoi, että kirkko tekisi nopeasti ratkaisun homoparien vihkimisasiassa. Grönlundin mielestä tilanne on tällä hetkellä aivan kohtuuton, kun vastuu on sysätty ylhäältä alas.

– Kirkko antaa ristiriitaisia ohjeita työntekijöilleen. Kun kirkkojärjestys ja -laki antavat yhdenvertaisen oikeuden kaikille seurakunnan jäsenille saada palveluita, on kohtuutonta asettaa papit siihen asemaan, että he joutuvat kieltäytymään tästä [homoparien vihkimisestä].

Lue seuraavaksi