1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun toriparkin toteutuminen yhä lähempänä – rakennuslupahakemus vetämässä, torilla katselmus naapureille

Jos toriparkille myönnetään rakennuslupa, valmistelevat työt voidaan aloittaa vuodenvaihteessa. Torimyynti siirtyy väliaikaiseen paikkaan rakennustöiden jaloista.

Turku
yleisä ja kaupungin edustajia torilla
Johanna Manu / Yle

Turun toriparkin rakennustyöt käynnistyvät mahdollisesti ensi vuoden alussa, kun rakennuslupa on myönnetty. Rakennuslupahakemus on vireillä Turun ympäristötoimialan rakennusvalvonnassa.

Lupa voisi olla myönnettävissä marras-joulukuun vaihteessa. Maanalaista pysäköintilaitosta suunnittelevan T-Park Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Pölönen arvioi, että valmistelevat työt voidaan aloittaa jo ensi vuoden alussa.

Jos kaikki menee kuten on suunniteltu, sukeltavat autot torin alle vuonna 2020. Lähikuukaudet, jopa viikot, tulevat näyttämään paljon. Jari Pölönen on toiveikas.

– Uskomme, että jotain tapahtuu. Jos mennään näin kun kerroin, 2020 sinne voi ajaa autoja, mutta missä kuussa, siihen en osaa ottaa kantaa, Pölönen lisää.

Haastava maaperä arveluttaa

Turun rakennusvalvonta järjesti keskiviikkona torilla katselmuksen. Tilaisuudessa esiteltiin asemakaavaa, ja yleisö sai esittää kysymyksiä T-Parkin ja kaupungin edustajille.

Rakennusvalvonnan lupa-arkkitehti Perttu Nieminen ei dottanut suurta yleisöryntäystä, sillä hänen mielestään toriparkin naapurit tietävät missä mennään ja mitä suunnitellaan.

Jos mennään näin kun kerroin, niin 2020 sinne voi ajaa autoja, mutta missä kuussa, niin siihen en osaa ottaa kantaa.

Jari Pölönen

Asukkaitakaan tapahtuma ei erityisesti kiinnostanut. Muutamat paikalle saapuneet kannattavat parkkia säilyttääkseen keskustan eloisuuden. Pelkona on, että sivummalla olevat kauppakeskukset hiljentävät keskustan.

Tilaisuudessa esitettiin asukkaiden puolesta oikeastaan vain yksi huolestunut kysymys: Miten savimassaan rakentaminen vaikuttaa ympäröiviin rakennuksiin?

Rakennusvalvonnassa ollaan tietoisia haastavasta maaperästä. Edessä ovat tarkat selvitykset ja suunnitelmat. Nieminen vastasi, että tässä vaiheessa ei ole täsmällisiä toteutussuunnitelmia, mutta ne tullaan vaatimaan ennen varsinaista toteutusta.

Torielämä jatkuu väliaikaisessa paikassa

Jos vuodenvaihteen jälkeen päästään valmistelevien töiden pariin, tartutaan alkuvaiheessa muun muassa torikaupan siirtämistä edellyttävien töiden pariin. Torimyynti on tarkoitus siirtää Yliopistonkadun puolelle.

Turun kiinteistöliikelaitoksen rakennuttamispäällikkö Janne Laine toivoo, että torialue voi olla väliaikaisella paikallaan koko rakennushankkeen ajan ja ihmiset tottuvat siihen, mistä tori löytyy. Tori palaa omalle paikalleen, kun parkkiluola valmistuu.

– Tällä hetkellä tehdään suunnittelutyötä sen eteen, että voitaisiin Yliopistonkadun osuus uudistaa ensi vuoden keväällä. Tähtäimenä on se, että torikauppaa voidaan tarvittaessa siirtää toimimaan Yliopistonkadun puolelle sillä aikaa, kun tätä toria aletaan kunnostaa ja arkeologisia tutkimuksia käynnistetään, Laine tarkentaa.

Kaikkiaan edessä on noin kolmen vuoden työmaa. Kun varsinainen toriparkki valmistuu, alkavat torin pintatyöt ja katujen kunnostaminen.

asemakaava tulevasta toriparkista
Johanna Manu / Yle

Lopulliset omistajat odottavat vielä esilletuloa

T-Park on kehitysvaiheen omistaja ja lopulliset omistajat todennäköisesti tulevat julkisuuteen, kun rakennuslupa on selvä.

– Neuvottelut ovat hyvin pitkällä, mutta he tulevat julkisuuteen, kun ovat omat päätöksensä tehneet. Uskon, että rakennuslupa vaikuttaa myös siihen, että koska näitä asioita julkistetaan, Jari Pölönen arvioi.

Rakennuslupahakemuksen asiakirjat ja suunnitelmat ovat nähtävillä Turun rakennusvalvonnassa Puolalankadulla. Kirjalliset huomautukset pitää jättää marraskuun 7. päivään mennessä.

Lue seuraavaksi