Suomen suurin synnytyssairaala otti vastaan viimeiset synnyttäjät: "Tässä saa olla tippa linssissä vielä pitkään"

Viimeiset synnyttäjät otettiin Kätilöopistolle sisään tänään keskiviikkona. Kävimme seuraamassa viimeistä aamua synnytysosastolla.

Kätilöopiston sairaala
Äiti ja vastasyntynyt lapsi.
Tanja Jämsénin esikoislapsi lempinimeltään "Pikkuköntys" syntyi puoli yhden aikaan yöllä keskiviikkoyönä. Hän on Kätilöopiston historian viimeisiä vauvoja. Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin Kätilöopiston synnytysosaston aamukahvipöydässä on tänään tavallista paremmat herkut. Kahvin kylkeen on tarjolla montaa sorttia makeaa vohveleista makupopcorneihin – kaikkea, mitä kaapista on löytynyt.

Työntekijät tietävät, että keittiökaapit kannattaa tyhjentää nyt, sillä kohta tämän pöydän äärellä ei enää kahvitella.

Tunnelma on apea. Apulaisosastonhoitaja Kirsi Marja Mattila kertoo itkeneensä jo viikon.

– Ihmettelin, että kumman reippaita me jaksoimme olla vaikka kuinka kauan, mutta viime viikolla se iski, että me todellakin lähdemme täältä eikä Kätilöopistoa enää ole, Mattila sanoo.

Mattila on ollut töissä Kätilöopistolla 32 vuotta. Sinä aikana synnytyssairaalasta on tullut hänelle kuin koti ja työkavereista perhe.

Kun synnytystoiminta Kätilöopistolla lakkaa tämän viikon jälkeen, henkilökunta siirtyy kuka minnekin. Moni jatkaa työtään Naistenklinikalla Meilahdessa. Niin myös Mattila.

– Meidän täytyy saada surra rauhassa, jotta voimme sitten hitsautua uuteen paikkaan, hän sanoo.

Tämän viikon lauantaina myös lapsivuodeosastojen toiminta loppuu. Valojen sammuttaminen laittaa pisteen Kätilöopiston liki 60-vuotiselle synnytyshistorialle.

Mattila on ostanut lauantaita varten hautakynttilän. Tulitikutkin. Kuohuviinin hän jättää Alkon hyllyyn.

– Se on meille ihan oikeasti hautajaispäivä. Kilistelemme ehkä sitten joskus myöhemmin, Mattila sanoo.

Nainen katsoo kukkapakettia.
Apulaisosastonhoitaja Kirsi Marja Mattila vilkaisee, minkälaisen kimpun kätilö Ville Tuppurainen on hankkinut Kätilöopiston historian viimeisen vauvan perheelle.Henrietta Hassinen / Yle

Oksasten vauvalla oli hyvä ajoitus

Muutaman metrin päässä syntymähuone ykkösessä ollaan elämän alun äärellä. Ensimmäistä lastaan odottavat Liisa ja Mika Oksanen saapuivat Kätilöopistolle yöllä yhden aikaan.

Lähellä asuva pariskunta toivoi, että ehtisi vielä synnyttää lapsensa Kätilöopistolla.

Ei tässä pysty enää edes jännittämään, kun on prosessoinut tätä niin pitkään. Nyt on vaan huojentunut, kun se viimein tapahtuu.

Liisa Oksanen, tuleva äiti

Toive toteutuu, sillä lapsi ilmoitti saapumisestaan eilen tiistaina.

Tulevalle äidille on jo laitettu puudutus. Se saa raukeaksi. Nyt voi vaan odottaa.

– Pitkän kivuliaan yön jälkeen saa levätä ja ehkä nukahtaa. Jatkaa sitten itse h-hetkeen, vastaanottamaan vauvaa, Oksanen sanoo.

Hän myöntää olevansa jo malttamaton tapaamaan uuden tulokkaan, kun takana on yhdeksän kuukautta ja viikko raskautta ekstraa.

– Ei tässä pysty enää edes jännittämään, kun on prosessoinut tätä niin pitkään. Nyt on vaan huojentunut, kun se viimein tapahtuu, Oksanen sanoo ja lisää vielä:

– Olisihan se hieno juttu, jos meidän lapsi olisi se Kätilöopiston viimeinen.

Todennäköisesti viimeisen vauvan tittelin saa joku muu kuin vauva Oksanen, sillä heidän jälkeensä Kätilöopistolle ilmoittautui iltapäivällä yhden aikaan vielä yksi synnyttäjä.

Mies pitelee naista kädestä.
Liisa ja Mika Oksanen olivat tyytyväisiä ehtisessään vielä synnyttää Kätilöopistolla, jonne on heidän kotoaan lyhyt matka.Henrietta Hassinen / Yle

Viimeinen vauva saa erityiskohtelun

Myös kätilö Ville Tuppuraisen mielestä Kätilöopiston liki kuusikymmentävuotisen synnytyshistorian päättävä vauva on juhlan paikka.

Hän nimittäin saapui tänään töihin kukkapuska kainalossa. Keltaisista kukista sidottu kaunis kimppu on tarkoitus antaa viimeisen "Made in Kätilöopisto" -vauvan perheelle.

– Usein kukilla muistetaan sitä ensimmäistä asiaa maailmassa, mutta ehkä tässä kohtaa myös viimeinen on kukkansa ansainnut, Tuppurainen miettii.

Hänen mielestään sairaalan onnitteluja voisi höystää stadilaiseen tapaan laulamalla ainakin kertosäkeet Nylon Beat -yhtyeen hitistä Viimeinen.

– Siinä lauletaan, että "sä oot viimeinen ja kaikki tietää sen". Se sopisi hyvin tilanteeseen, Tuppurainen veistelee.

Kätilöopiston synnytystoiminnan lopettaminen ei ole ainakaan vielä vetänyt laitoksen ainoan miespuolisen kätilön mieltä matalaksi.

– Kyllä tämä henki ja meininki siirtyy henkilökunnan mukana sitten muualle. En olisi huolissani siitä.

Kaksi naista halaa.
Laitoshoitaja Sara Klaavo saapui Kätilöopistolle 19-vuotiaana. Palveluesimies Anne Forsellista tuli oitis tämän tuki ja turva. "Mä oon tämmönen äitihahmo", Forsell sanoo.Henrietta Hassinen / Yle

Aika katsoa eteenpäin

Lapsivuodeosaston käytävällä vastaan saapuu Anne Forssell, joka näyttää kärrynsä kanssa liikkuvalta kanttiinilta. Tosiasiassa palveluesimies on tyhjentänyt potilasjääkaapin mehukeitot, jogurtit ja leikkeleet metallikärryyn kuljettaakseen ne muualle.

Kaikki jääkaapit eivät enää ole käytössä, koska väkeä on niin vähän. Kahden avoinna olevan lapsivuodeosaston paikoista käytössä on alle puolet. Synnytysosastolla on vielä hiljaisempaa.

Monen "kättäriläisen" työ loppuu tähän viikkoon, mutta Forsell jää vielä vuoden loppuun. Se on kova paikka.

– Me viimeiset näemme tyhjät käytävät. Kyllä tässä saa olla tippa linssissä vielä pitkään. Tämä on ollut maailman paras työpaikka, Forsell miettii ja kuivaa silmänkulmiaan.

Vuosituhanteen vaihteessa Kätilöopistolle laitoshuoltajaksi saapunut Forsell kuvitteli jäävänsä eläkkeelle Kätilöopistolta, mutta sitten kollegoiden sairastelulle selvisi syy ja koko rakennus päätettiin sulkea pahojen sisäilmaongelmien vuoksi.

Täältä löytyi puolisokin. Kaksi vuotta sitten meille syntyi täällä kaksoset ja ensi viikolla olisi kolmannen laskettu aika.

Sara Klaavo, laitoshoitaja, Kätilöopiston sairaala

Todennäköisesti Forsell tekee vielä ainakin vuoden töitä Peijaksen sairaalassa Vantaalla.

– Mä soittelen sitten sulle ja kyselen keikkaa, nuoremman polven laitoshoitaja Sara Klaavo huikkaa lakanoita viikatessaan.

Klaavolla on selkeä suunnitelma. Hän aikoo kokeilla yrittäjyyttä ja perustaa oman toiminimen.

Kymmenen Sofianlehto 5:ssa vietettyä vuotta ovat antaneet Klaavolle täyden kattauksen hyvää elämää.

– Täältä löytyi puolisokin. Kaksi vuotta sitten meille syntyi täällä kaksoset ja ensi viikolla olisi kolmannen laskettu aika. Hänen kanssaan emme enää ehtineet tänne, Klaavo sanoo ja hymyilee.

On uuden aika.

Lue tästä lukijoidemme muistoja Kätilöopiston taipaleelta:

Kätilöopiston synnytyssairaala mullisti monen elämän – Lukijoiden ihanat ja kamalat muistot nostattavat vedet silmiin