Hyppää sisältöön

Tuukka Temosella on hankalan tyypin maine – "Sauli Niinistöä ei olisi kannattanut ärsyttää"

Kulttuurivieras Tuukka Temonen osaa provosoida ja pyytää anteeksi. Kaikki alkoi Presidentintekijät-dokumenttielokuvasta, joka suututti kokoomuspuolueen ja Suomen tasavallan presidentin.

Kuva: Nella Nuora / Yle

– Rasittava tapaus.

Anonyymi kirjoittaja analysoi Tuukka Temosta vauva.fi-foorumilla lokakuussa 2016.

– Tuntuu riitautuvan kaikkien kanssa.

– On kyllä harvinaisen ärsyttävä ukko.

Jotkut ärsyttävät pelkällä olemuksellaan. Ohjaaja Tuukka Temonen on yksi heistä. Vaikuttaa siltä, että joka toisella suomalaisella on hänestä mielipide.

Tätä juttua varten Temonen seisoo Helsingin Itäkeskuksen parkkihallissa kuvattavana. Hän kaivaa taskustaan tulitikun ja pistää sen hampaidensa väliin.

– Yksi pyyntö mulla on jutun suhteen. Onhan sävy sellainen, että mä en luovuta, Temonen pyytää.

Dokumenttielokuva ei ole mainos

Apulanta-yhtyeen entinen basisti Tuukka Temonen tunnetaan elokuvaohjaajana, jonka ympärillä kuohuu. Aikanaan riidat saattoivat syntyä tarpeesta viihdyttää, mutta eivät enää.

– Kyllä mä tiedän, mikä suututtaa ja provosoi, mutta nykyään yritän välttää kaikkea sellaista. Tuntuu hirveältä olla erikoisen tyypin maineessa, Temonen sanoo.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Kohukierre sai alkunsa Temosen dokumenttielokuvasta Presidentintekijät (2014), jossa seurataan Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjaa vuosina 2011–2012. Temonen istui samaan aikaan kokoomuksen ääniharavana Iitin kunnanvaltuustossa.

Pääosassa ei ole Sauli Niinistö vaan hänen vaalitiiminsä, joka lopulta teki puoluesihteeri Taru Tujusen johdolla ennakkosuosikista presidentin. Kokoomus ei pitänyt elokuvasta, vaan puolue yritti estää sen julkaisemisen kokonaan.

– Siinä ei ole mitään sellaista, mitä olisi pitänyt jättää julkaisematta. Teidän uutishuoneenne on taatusti pahempi, Temonen viittaa dokumentin paikoittaiseen roisiin kielenkäyttöön.

Tujunen oli ainoa, joka käytti oikeuttaan nähdä elokuva etukäteen. Pari kohtausta poistettiin. Sitten alkoi kahdeksan kuukauden mykkäkoulu.

– He eivät suostuneet keskustelemaan asiasta. Se on mulle täydellinen mysteeri, miksi tätä ei voitu sopia ja hoitaa. Tein heille selväksi, että elokuva julkaistaan joka tapauksessa.

Elokuva julkaistiin maaliskuussa 2014. Temonen erosi kokoomuspuolueesta saman vuoden toukokuussa. Tapaus varjostaa yhä Temosen elämää, mutta palataan siihen myöhemmin.

Temoselle ei riitä perusteluksi, että "niin on aina tehty"

Apulanta palaa Temosen mieleen joka kesä. Mitä jos hän olisi vieläkin mukana bändissä?

– Festareilla oli kiva soittaa, ja niitä oli kiva kiertää.

Suomessa kesä on ikävä kyllä lyhyt. Vuonna 2005 tehty päätös lähteä bändistä oli ainoa vaihtoehto.

– Kaikki sen tajusivat, että mun oli aika lähteä. Tykkään esimerkiksi nukkua jokaisen yön kotona, kun taas siinä maailmassa pitää luuhata ympäri maakuntia. Se ei maistunut.

Kamerat ja elokuvat sen sijaan maistuivat. Reilut kymmenen vuotta lähdön jälkeen sai ensi-iltansa Temosen ensimmäinen fiktiivinen elokuva, Apulannasta kertova Teit meistä kauniin.

Pian huomattiin, ettei Temoselle riitä perusteluksi "koska niin on aina tehty".

Temonen oli tehnyt sopimuksen Elisa Viihteen kanssa. Yhtiö alkoi levittää elokuvaa digitaalisesti vain kuukausi ensi-illan jälkeen eli samaan aikaan elokuvateattereiden kanssa. Yleisen käytännön mukaan teatterit saavat Suomessa näyttää elokuvia yksinoikeudella noin neljän kuukauden ajan.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Jupakkahan siitä syntyi. Elokuvateatteriketjut vetivät Finnkinon johdolla teoksen pois valkokankailta. Alalla kohistiin samalla voimalla kuin tällä hetkellä Finnkinosta, Nordisk Filmistä ja Yösyötöstä.

– Minähän en riidellyt Finnkinon kanssa vaan yleisesti kaikkien kanssa, Temonen toteaa.

Temonen nöyrtyi ja kävi pyytämässä anteeksi

Digitaalisen jakelun sopimus oli kokeilu, joka ei sitten onnistunut. Temosen haaveissa oli saada dataa katsojamäärien kehityksestä, kun elokuva on katsottavissa yhtä aikaa sekä digiboksilta että teattereiden valkokankailta.

Nyt hän pitää toimintaansa selkeänä virhearviointina, eikä vähiten siksi, että elanto on kiinni elokuvissa.

– Olen käynyt kahdelta isommalta ja monilta pienemmiltä toimijoilta pyytämässä anteeksi. Se on tapani toimia. Koetan saada ihmisiin kontaktin, jos jokin on mennyt pieleen.

Temonen vakuuttaa, että tarkoitus oli palvella kuluttajia. Kyse on mahdollisuudesta nähdä uutuuselokuvia tasapuolisesti.

Temosen visiossa digitaalinen jakelu pitäisi huolen siitä, että syrjäseudullakin asuvat ihmiset näkisivät uutuuselokuvat tuoreeltaan. Samaan aikaan teatterit voisivat hinnoitella lippunsa porrastetusti.

– Meillä on todella paljon ihmisiä, jotka eivät pysty ostamaan elokuvalippua. Huonot paikat katsomossa pitäisi pystyä ostamaan halvemmalla. Nautinto ei ole salin reunoilla sama kuin parhailla paikoilla.

Viimeinen silaus olisi kopioida dollarielokuvajärjestelmä Yhdysvalloista.

– Se on todella hyvä konsepti. Kuukauden vanhat elokuvat tulevat halpisteattereihin dollarilla tai kahdella. Elokuvahan on periaatteessa vanha jo viiden viikon kuluttua julkaisusta. Tuottajien ja levittäjien (Temonen on omien elokuviensa tuottaja ja levittäjä) pitäisi antaa periksi omasta osuudestaan siinä kohtaa.

Näin tekijät, teatterit ja yleisöt saisivat Temosen mukaan enemmän.

– Se on ainut tapa, miten taidemuoto pysyy voimissaan ja ihmiset kuluttavat sitä, Temonen väittää.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Temonen ja Sarasvuo – mikä voisi mennä pieleen?

Media repi Apulanta-elokuvasta kaiken kohun irti nimikkohampurilaisen markkinointikampanjaa myöten. Lopulta Temonen antoi Facebookissa epäkorrektin lausunnon, jota siteerattiin ahkerasti.

Iltalehden otsikko kirkui (siirryt toiseen palveluun): "Tuukka Temonen hermostui taas – tällä kertaa hampurilaisesta".

– Suurimmat esikuvani ovat Noel ja Liam Gallagher. He viihdyttivät ihmisiä värikkäillä lausunnoilla.

– Ja välillä on kivaa olla vähän hullu, Temonen naurahtaa.

Lopulta fiktiivisestä elokuvasta rakennettiin symbolia Temosen ja Apulannan tulehtuneille väleille. Temosen mielestä Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin sanoutuminen irti elokuvasta oli ymmärrettävää.

– Se oli heidän linjavetonsa. Jos elokuva olisi epäonnistunut, niin se ei olisi tuhonnut arvokasta brändiä. Toni ja Sipe tekivät mun mielestä oikean ratkaisun.

Kohu ehti tuskin laskea, kun Temonen kertoi seuraavasta projektistaan. Jari Sarasvuon elämäkerrallinen mutta fiktiivinen Valmentaja-elokuva saa ensi-iltansa vuonna 2018.

Heti alkuunsa Temosen ja Sarasvuon välille hierottiin kitkaa. Sarasvuo sanoi kuitenkin, ettei hänellä ole mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mistä aiheista elokuvia tehdään.

Tilanne on joka tapauksessa herkkä: ristiriitainen ja tunteita herättävä ohjaaja tekee elokuvaa ristiriitaisesta henkilöstä, jota rakastetaan ja vihataan kiihkeästi. On siis todennäköistä, että jonkinlainen kohu siitä vielä syntyy.

Temosen mukaan tämä ei ole tarkoitus.

– Suomalaisille ei tuota ongelmia katsoa elokuvia Mandelasta, Gandhista tai Hitleristä, mutta sitten kun kuvataan elokuvaa kotimaisesta, kiistellystä henkilöstä, niin heti ollaan riitelemässä. Se luo elokuvan ympärille huonon fiiliksen.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Elämän mittaiset seuraukset, jotka Tujunen kiistää

Tänä syksynä elokuva-alan kohut eivät ole liittyneet Temoseen vaan Finnkinoon ja levittäjä Nordisk Filmiin. Mitä mieltä Temonen on lipputulojen jakoa koskevasta riidasta?

– Kyse on kahdesta jättiläisestä, jotka kinaavat marginaalisista prosenteista, Temonen sanoo.

Hänen sympatiansa menevät tällä kertaa Finnkinolle, joka leimataan määräävän markkina-asemansa vuoksi lipputulojen jakamisesta syntyneen riidan pahikseksi. Temonen muistuttaa, että Nordisk Film on osa Egmont-konsernin miljardibisnestä.

– On liikuttavaa kuulla monikansallisen jätin eli Nordisk Filmin suusta, että se ajattelee suomalaista elokuvaa. Mutta en mä usko sitä.

Kommentti kuvastaa tämän päivän Tuukka Temosta. Läpi paistavat epäluulo ja kyynisyys. Ne ovat Presidentintekijät-kohun peruja. Dokumentissa äänessä olleet Kirsi Piha ja Taru Tujunen ovat tätä nykyä viestintätoimisto Ellun Kanojen johtoportaassa. Viestintätoimistot puolestaan ohjaavat Temosen mukaan meidän kaikkien ajatuksiamme.

– Mielelläni kerron näkemyksiäni, mutta ne kaikki pystytään kumoamaan sanomalla, etteivät ne pidä paikkaansa.

– Kaikki sen ymmärtävät, mitä tapahtuu, kun heinolalaisen ex-punkkarin sana on viestintätoimiston sanaa vastaan. He hoitavat sen homman todella taidokkaasti. Tulen kärsimään siitä koko elämäni.

Vaikutukset ovat Temosen mukaan konkreettisia.

– Kerran parissa kuukaudessa joku tulee sanomaan, ettei voi tehdä yhteistyötä kanssani, Temonen paljastaa.

Syyslomaa viettävä Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen vastaa tätä juttua varten jätettyyn soittopyyntöön.

– Tuukka Temonen sanoo haastattelussa, että vaikutatte yhä hänen elämäänsä Presidentintekijöistä syntyneen riidan vuoksi. Miten haluatte kommentoida?

– Totean sen verran, että se on ihan höpöhöpöä. Allekirjoittanut ei ole tavannut Temosta moneen vuoteen. Toivotan hänelle onnea ja menestystä, Taru Tujunen sanoo.

"Tasavallan presidenttiä ei kannata ärsyttää"

Raha ratkaisee. Sen Temonen oppi viimeistään kokoomusvuosinaan.

– Riitojen motiivina on 99-prosenttisesti raha, ja siihen perään voi laittaa vielä sen pilkku yhdeksän, hän julistaa.

Poliittinen kenttä on täynnä osuvia esimerkkejä. Eduskunta tuhoaa vieraslistat päivittäin, koska kyse on rahasta.

– Listoilla on ihmisiä viestintätoimistoista, ammattiliitoista, firmoista ja järjestöistä. Kaikki haluavat itselleen rahaa toisten kustannuksella. Ei sitä pitäisi kierrellä.

Myös Temoseen liittyvissä kohuissa kyse on lähes aina rahasta. Poikkeuksena on Presidentintekijät.

– Maailmassa on kourallinen ihmisiä, joita ei kannata ärsyttää. Yksi niistä on Sauli Niinistö.

Istuvaa presidenttiä ei arvostella, on Temosen mukaan kirjoittamaton sääntö jo Kekkosen ajoilta. Presidentintekijät  julkaistiin Niinistön presidenttikauden aikana, vaikka dokumentissa puhutaan ehdokkaasta. Mukana olleet saattoivat tuntea olonsa monella tapaa huijatuksi.

Ulkopuolisen näkökulmasta dokumentti ei ole loukkaava, mutta eipä se myöskään noudata yleisiä käytäntöjä. Tuskin löytyy toista tapausta, jossa puolueen jäsen kuvaa rehellisen dokumentin omasta väestään ilman sopimuspapereita. Elokuvaa koskevat asiat sovittiin suullisesti.

– Olin puku päällä Niinistön kanssa samassa kokoushuoneessa. Olisiko minun pitänyt antaa tulevalle presidentille paperi eteen, että siitä, allekirjoitus kiitos?

Kuva: Nella Nuora / Yle

Nyt jatkokautta tavoitteleva Niinistö on suosionsa huipussa. Ylen presidenttikyselyssä 76 prosenttia haluaa hänen jatkavan presidenttinä. Lisäksi vauvauutinen toi lämmintä inhimillisyyttä politiikan kylmälle kentälle. Dokumentin avainhenkilöt ovat edenneet näyttävästi työurillaan.

Jokin meni silti pahasti vikaan. Temonen ei osaa sanoa edes sitä, kenen kanssa hän riitelee. Sen hän tietää, että nyt ei riidellä rahasta vaan kunniasta. Hän uskoo, että odotettavissa on vielä monta iskua. 

– Kunniaan perustuvia riitoja on täysin mahdotonta sopia ennen kuin toinen osapuoli on täydellisesti nöyryytetty.

Temosen valtaa haastattelun aikana epäusko.

– Mä en todellakaan ole mikään riitelijä, hän huokaa.