Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei nosta syytettä kaksoiskansalaisten syrjintää koskevassa rikosepäilyssä

Varusmieslääkärin pääsyä terveystietoihin päätettiin rajoittaa. Syytettä ei nosteta, koska varusmieslääkäri kotiutui ennen kuin rajoitukset ehtivät vaikuttaa.

varusmiehet
Varusmieskolmikko
Keskusrikospoliisi aloitti syrjintätutkinnat sen jälkeen, kun Yle uutisoi viime keväänä kaksoiskansalaisten kohtelusta Puolustusvoimissa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei nosta syytettä rikosepäilyssä, joka koski kaksoiskansalaisen syrjintää Puolustusvoimissa.

Lääkintäeverstin epäiltiin toimineen määräysten vastaisesti, kun hän oli määrännyt rajoittamaan varusmieslääkärinä palvelleen varusmiehen tehtäviä ja oikeuksia.

Lääkintäeversti rajoitti varusmieslääkärinä toimineen varusmiehen pääsyä terveystietoihin, koska hänen luultiin olevan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen.

Syytettä ei nosteta, sillä varusmieslääkäri kotiutui ennen kuin rajoitukset ehtivät vaikuttaa. Palvelusrikoksen tunnusmerkistö jäi näin ollen täyttymättä.

Kävi vähän niin kuin entiselle nyrkkeilijälle: kello pelasti.

Jukka Rappe, apulaisvaltakunnansyyttäjä

– Kävi vähän niin kuin entiselle nyrkkeiljälle: kello pelasti. Epäillyn toimenpiteet eivät ehtineet aiheuttaa tunnusmerkistön kannalta välttämätöntä seurausta, selvittää apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Palvelusrikoksen yritystä ei ole säädetty rangaistavaksi.

Taustalla väärä tieto kaksoiskansalaisuudesta

Rajoitusten määrääminen perustui siihen, että lääkärieversti oli saanut tiedon, jonka mukaan varusmieslääkäri olisi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen.

Lääkintäeversti kertoo esitutkinnassa saaneensa tiedon turvallisuusupseerilta puhelimitse.

Lääkintäeversti lähetti sähköpostia varusmiehen otaksutusta kaksoiskansalaisuudesta useille henkilöille ja esitteli viestissä ratkaisun ongelmaan. Hän huomautti, että varusmieslääkärit näkevät tietojärjestelmästä laajasti tietoa.

Varusmieslääkäri kertoi kuitenkin esitutkinnassa, että hän on syntynyt Suomessa eikä hänellä ole koskaan ollut muuta kansalaisuutta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rapen mukaan aineistosta ei aivan tarkalleen ottaen selviä, mistä luulo kaksoiskansalaisuudesta oli alkujaan syntynyt.

Toinen tutkinta käynnissä

Keskusrikospoliisi aloitti syrjintätutkinnat sen jälkeen, kun Yle uutisoi viime keväänä kaksoiskansalaisten kohtelusta Puolustusvoimissa.

Keskusrikospoliisilla on edelleen tutkinnassa yksi syrjintäpäily, joka kohdistuu Vekaranjärven varuskuntaravintolaan, jonka toiminta on ulkoistettu Leijona Catering -yhtiölle.