Päähän ammuttu Malala Yousafzai ärsyttää taas tiukan linjan muslimeja – nyt syynä "tiukat farkut ja korkokengät"

Tyttöjen koulutuksen puolesta puhunut Yousafzai haavoittui viisi vuotta sitten vakavasti äärimuslimin luodista. Nykyisin hän on Nobel-palkittu Oxfordin yliopiston opiskelija ja monen tytön idoli.

sukupuolten tasa-arvo
Malala Yousafzai tervehtii kättään nostaen. Toisessa kädessä on mikrofoni.
Malala Yousafzai elokuisella Meksikon-vierailullaan.Sashenka Gutierrez / EPA

Äärimuslimien viisi vuotta sitten päähän ampuma pakistanilainen tyttöjen oikeuksien puolustaja Malala Yousafzai on jälleen saanut tiukan linjan muslimit ärsyyntymään, kertovat tiedotusvälineet.

Tällä kertaa syynä on kuva, jossa Yousafzaiksi väitetty nuori nainen on pukeutunut tiukkoihin farkkuihin ja korkeakorkoisiin umpikenkiin. Naisella on huivi päässä.

20-vuotias Yousafzai on juuri aloittanut opiskelun Oxfordin yliopistossa Britanniassa.

Kuvan aitoutta ei ole varmistettu, mutta se on nostattanut arvostelu- ja puolustusryöpyn sosiaalisessa mediassa, toteavat muun muassa pakistanilainen The Daily Times (siirryt toiseen palveluun), intialainen The Indian Express (siirryt toiseen palveluun) sekä brittilehti The Daily Mirror (siirryt toiseen palveluun).

Twitterissä ja Facbookissa käydyssä keskustelussa (siirryt toiseen palveluun) Yousafzaita on syytetty häpeämättömäksi ja kyselty, milloin huivikin lähtee.

– Katsokaa tätä typerää Malalaa. Sanoo rakastavansa Pakistania ja nauttii elämästä Yhdysvalloissa, tviittaa Muhammad SA Khan.

Yousafzain puolustajat ovat syyttäneet arvostelijoita tekopyhyydestä, ja todenneet, ettei tämän asussa ole mitään vikaa. Moni on myös sanonut olevansa ylpeä Yousafzaista sekä puolustanut tämän oikeutta pukeutua miten haluaa.

– Mitä erimielisyyksiä meillä onkin Malalan kanssa, meillä ei ole oikeutta kyseenalaistaa hänen pukeutumistaan. Se on ehdottomasti hänen henkilökohtainen asiansa, tviittaa Naila Waqar.

Hän voi käyttää mitä kenkiä haluaa, mitä vaatteita haluaa ja elää millaista elämää haluaa. Hän ei ole omaisuuttanne eikä vanki, kommentoi keskustelua Adrienne Grierson.

Yousafzai itse ei ole osallistunut some-keskusteluun. 9. lokakuuta hän tviittasi:

– 5 vuotta sitten minua ammuttiin, jotta lopettaisin tyttöjen koulutuksen puolesta puhumisen. Tänään menen ensimmäisille luennoilleni Oxfordissa.

Malala Yousafzai (siirryt toiseen palveluun) alkoi 11-vuotiaana pitää Britannian yleisradioyhtiön BBC:n sivuilla urdunkielistä blogia, jossa hän otti kantaa muun muassa tyttöjen kouluttamisen puolesta. Hän oli 15-vuotias, kun ääri-islamilaiseen Taliban-järjestöön kuulunut mies ampui häntä päähän.

Malala Yousafzai kävelee yhdessä muiden naisten kanssa.
Malala Yousafzai (kuvassa keskellä) on totuttu näkemään perinteisessä pakistanilaisnaisen asussa salwar kamizissa. Tässä hän tapaa syyrialaispakolaisia Libanonissa toissa vuonna. Osa some-keskustelijoista on epäillyt, onko somessa julkaistun kuvan nainen oikeasti Yousafzai. / EPA

Yousafzai haavoittui vakavasti ja hänet vietiin sairaalaan Britanniaan. Perhe on nyt asettunut asumaan Britanniaan.

Yousafzai sai 17-vuotiaana vuonna 2014 Nobelin rauhanpalkinnon. Hän on kaikkien aikojen nuorin Nobel-palkittu (siirryt toiseen palveluun).