Suomalainen kätilö rohingya-kriisin keskeltä: "Lähes kaikki ovat kuivuneita ja lapsista näkee aliravitsemuksen"

Juuri avatussa Punainen Ristin sairaalassa on hoidettu myös synnytyksiä ja annettu neuvola-apua.

avustustoiminta
Sairaala Bangladeshissä.
Punainen Risti auttaa Myanmarista Bangladeshiin paenneita muslimeja Cox’s Bazarin alueella.Emilia Kangasluoma / SPR

Suomen ja Norjan Punaisten Ristien yhteinen sairaala pakolaisten auttamiseksi eteläisessä Bangladeshissa tulee tarpeeseen. Näin kuvailee suomalainen kätilö, joka työskentelee vasta avatussa kenttäsairaalassa Cox's Bazarin kaupungin lähellä.

– Lähes kaikki tänne saapuneet ihmiset ovat kuivuneita, ja monilla on hengitystieinfektioita, SPR:n avustustyöntekijä Jaana Laine kertoo Ylelle puhelimitse Cox's Bazarista.

– Lapsista näkee, että he ovat aliravittuja.

Cox's Bazar sijaitsee lähellä Myanmarin eli entisen Burman rajaa. Alueelle on paennut Rakhinen osavaltiosta Myanmarista jo yli puoli miljoonaa rohingyaa. Rohingyat ovat sorrettu muslimivähemmistö Myanmarissa.

Pitkä kävelymatka kuivattaa

Tulijoiden tilannetta pahentaa se, että monet ovat kävelleet jopa satoja kilometrejä Myanmarin puolelta Bangladeshin rajalle.

Liikkuminen on hankalaa myös pakolaisleirien alueella. Pienelle alueelle on pakkautunut jopa 1,2 miljoonaa ihmistä, ja sen läpi johtaa vain yksi tie.

Laine kertoo, että tiistaina kenttäsairaalaan tuli hoidettavaksi esimerkiksi yksi kaoottisessa liikenteessä sattuneen onnettomuuden uhri.

Kätilö Jaana Laine
Kätilö Jaana Laine on kuukauden ajan SPR:n avustustyöntekijänä Cox's Bazarin kenttäsairaalassa.Emilia Kangasluoma / SPR

Monet pakolaiset asuvat leireillä kaukana päätiestä. He joutuvat kävelemään useiden kilometrien matkan kenttäsairaalaan.

– Huonoimmassa kunnossa olevat joudutaan kantamaan.

Keskenmenot ja sikiökuolemat yleisiä

Kolmessa päivässä sairaalassa on ollut hoidettavana 160 ihmistä. Avun tarve on todella suuri.

Hoitoonpääsyn vaikeus on johtanut muun muassa siihen, että monilla synnyttämään tulijoilla on takanaan esimerkiksi keskenmenoja ja sikiökuolemia. Kätilö joutuu antamaan synnyttämään tulevalle äidille ensimmäistä kertaa myös neuvola-apua.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

– Monet hakeutuvat hoitoon liian myöhään ja ovat tehneet kotisynnytyksiä alkeellisissa majoissa. Eräs tänne synnyttämään tullut äiti oli aiemmin synnyttänyt kaksi lasta, joista molemmat olivat kuolleet, Laine kertoo.

Osa Kansainvälisen Punaisen Ristin operaatiota

Norjan ja Suomen Punaisten Ristien yhteissairaala avattiin tänä maanantaina. Sen avaamisessa oli Laineen mukaan omat vaikeutensa mutaisten olosuhteiden takia.

Nyt 60 vuodepaikan sairaalassa työskentelee 45 paikallista lääkäriä ja kätilöä sekä 30 kansainvälistä avustustyöntekijää eri maista.

Sairaala Bangladeshissä.
Suomalaiset avustustyöntekijät Paula Kamppu-Oporta ja Inari Listo tekivät tarkastusta 7-vuotiaalle pojalle Punaisen Ristin vasta avatussa kenttäsairaalassa Rubber Gardenissa Kutupalongissa.Emilia Kangasluoma / SPR

Kyseessä on pakolaisleirialueen ensimmäinen sairaala. Se toimii ympäri vuorokauden ja jossa on leikkaussali. Suomesta lähti sairaalaan keskiviikkona seitsemän uutta avustustyöntekijää vahvistamaan paikalla olevien kymmenen rivejä.

Lähin paikallinen sairaala on yli tunnin matkan päässä Cox's Bazarin keskustassa.

Auttamisen halu motivoi

Kuukauden työkeikka on avustustyöntekijöille raskas. Olosuhteet ovat rankat sekä paikallisille että ulkomaalaisille, sillä kosteus liimaa paidan kiinni ihoon ja kuumuus saa hikoilemaan.

Laine on haastattelua antaessaan tehnyt juuri yön yli kestäneen vuorokauden mittaisen työvuoron.

– Kun on halu auttaa, niin jollain ihmeen voimalla jaksaa. Kun tehdään töitä niin tehdään, sitten kun levätään niin levätään, Laine kertoo.

Lisää aiheesta:

YK: Myanmar haluaa estää pysyvästi rohingyojen kotiinpaluun – "miinoja rajalla, kulttuuria ja maamerkkejä tuhotaan"

Myanmarista paennut rohingya-äiti käveli lapsineen päiväkausia ilman ruokaa: "Näin omin silmin, kun talomme syttyi tuleen"