Analyysi: Hajaantukaa, täällä ei ole mitään sote-kriisiä

Sote-uudistus kiristi jälleen päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen välit äärimmilleen. Uutinen tässä on vain se, että joko taas.

sote-uudistus
Petteri Orpo ja Juha Sipilä, kuvayhdistelmä.
Mikko Stig / Lehtikuva

Sote-uudistus on Juha Sipilän hallituksen ylivoimaisesti tärkein yksittäinen hanke. Vaikka taloudessa pyörät pyörivät ja valtion velkavuorikaan ei kasva enää entiseen tahtiin, mitataan Sipilän hallituksen menestys lopulta tämän valtavan uudistuksen onnistumisessa.

Matkaa on vielä maaliin. Sitä todistaa se, että keskusta ja kokoomus ovat toistensa kimpussa kuin pahimmatkin riitapukarit.

Viimeisin sanasota leimahti, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) puki tuskansa sanoiksi aamulla Facebookissa.

Heikkinen kirjoitti, että "nyt ollaan pattitilanteessa, kun kokoomus ei kuuntele ketään, ei terveydenhuollon asiantuntijoita, ei perustuslain asiantuntijoita eikä virkavastuussa lakia valmistelevia virkamiehiä".

Keskusta ja kokoomus ovat vääntäneet viime päivät siitä, kuinka laveasti maakunnissa jaetaan tulevaisuudessa asiakasseteleitä, joilla asiakas voi ostaa palvelunsa yksityisistä yrityksistä. Kokoomus haluaa setelit laajasti käyttöön, keskusta jarruttelee.

Heikkinen alleviivasi vielä erikseen, ketä kokoomus uudistuksessa kuuntelee: "Neuvottelut ovat pelkkää farssia, kun tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä".

Pörriäisillä Heikkinen viittaa kokoomuksen suojeluksessa oleviin yksityisiin terveyspalveluyrityksiin kuten Mehiläiseen.

Harvoin on nähty näin suoraa tykitystä julkisesti kesken neuvotteluiden.

Sipilä sammutti roihun

Keskustalaisten ahdistusta kuvasi myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, joka valitteli kannanotossaan Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) intoa kaivaa maata maakuntauudistuksen alta.

Vapaavuori kestitsi vastikään uudistusta vastaan kapinoivia kaupunginjohtajia Helsingissä.

Keskustalla on hermo pinnassa, koska pelissä on unelma 18 maakunnasta.

Sipilä yritti kaikin tavoin rauhoitella kiistaa. Hän kumosi epäilyt hallituskriisistä ja vakuutti, että soten valinnanvapaus etenee aikataulussaan. Soten aikataulusta ei tosin ole ottanut erkkikään selvää.

Sipilän mukaan pykälät ovat ruodittavana hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä huomenna torstaina.

Neuvotteluja on Sipilän mukaan käyty "hyvässä hengessä".

Suomeksi pääministerin viesti oli tulitusta seuraaville toimittajille: Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää.

Keskustan sote-ministeriltä Annika Saarikolta kysyttiin suoraan, onko hän kyllästynyt kokoomukseen: "En. Ei minulla ole mitään tarvetta tulla julkisuuteen moittimaan kokoomusta".

Ministerin ei tarvinnut tänään käsiä liata. Heikkinen oli jo aamusta asialla.

"Toisilla hermot kestävät paremmin, toisilla huonommin"

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan ilmoitti pian Sipilän jälkeen, että sopu kiistaan on jo itse asiassa löytynyt keskiviikkoaamun neuvotteluissa.

Orpon mukaan erikoissairaanhoito tulee jatkossakin pysymään pääosin julkisena palveluna. Asiakasseteleitä Orpo suositteli esimerkiksi lonkkaleikkauksiin.

Samaan hengenvetoon Orpo huokaisi, että "onhan tämä taas ollut vaikea neuvotteluprosessi". Hän myönsi, että "sotevälit voivat olla vähän jännittyneitä, kun neuvottelupöydässä ollaan.

Keskustan Heikkiselle Orpo ei malttanut olla kuittaamatta, että neuvottelut vaativat istumalihaksia ja hermoja: "Toisilla ne kestävät paremmin, toisilla huonommin".

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Ainakin se tuli taas kerran selväksi, miten ohuessa langassa roikkuu sopu hallituksen majassa. Luottamus on kovilla puolin ja toisin.

Sanotaan, että kunnon riita puhdistaa ilmaa. Näin saattoi käydä tälläkin kertaa, mutta tähän tämä ei jää. Sen on sote opettanut.