1. yle.fi
  2. Uutiset

Tadžikistan laati rekisterin seksuaalivähemmistöistä "testejä varten"

Lehtitietojen mukaan rekisterissä on satoja homomiehiä ja kymmeniä lesbonaisia.

seksuaalivähemmistöt
Sateenkaarilippua revitään moneen suuntaan.
Homoseksuaalien asema on vaikea monissa osissa entistä Neuvostoliittoa. Tässä osoitetaan mieltä Moskovassa toukokuussa 2015.

Keski-Aasiassa sijaitsevan Tadžikistanin viranomaiset sanovat laatineensa erityisen rekisterin homo- ja lesbokansalaisistaan. Asiasta kertoo Tadžikistanin valtionsyyttäjäviraston julkaisema lehti Zakonnost.

Lehden mukaan rekisterissä on 319 homoa ja 48 lesboa. Listan laatiminen on seurausta maassa viime vuonna aloitetuista"Moraali" ja "Puhdistus" -nimisistä operaatioista, kirjoittaa Zakonnost.

Lehden mukaan rekisterin laatimista edelsi seksuaalivähemmistöjen yhteisöjä koskeva tutkimus.

Ihmisoikeusaktivistit ovat jo aiemmin olleet huolissaan seksuaalivähemmistöjen syrjinnästä autoritaarisessa Tadžikistanissa.

Testeistä ei ole kerrottu tarkemmin

Lehti ei kerro minkälaisia testejä rekisteröidyille ihmisille aiotaan tehdä, mutta sanoo, että niitä tarvitaan "sukupuolitautien leviämisen ehkäisemiseksi".

Tadžikistan on muslimienemmistöinen maa, jota on johtanut vuodesta 1992 yksinvaltainen Emomalii Rahmon.

Homous ei ole Tadžikistanissa laissa kiellettyä, mutta sitä paheksutaan yleisesti. Muun muassa uskonoppineet ovat puheissaan kutsuneet homoutta "tuhoisaksi".

Seksuaalivähemmistöjen asema on vaikea useissa entisissä neuvostotasavalloissa. Esimerkiksi Tšetšeniassa homoja on pistetty vankilaan ja jopa kidutettu. Yksi uhreista tuli julkisuuteen tällä viikolla.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi