Unohda mansikkakakkuviipale – kolmiulotteinen leivos on nykyherkku

Leivosmaailmassa haetaan nykyään näyttävyyttä esittävillä tai geometrisillä muodoilla. Muottiin tehty leivos vaatii 30 asteen pakastamisen.

Makeat leivonnaiset
Toni Rantalan tekemät mandariinin muotoiset leivokset.
Tältä näyttää valmis lopputulos: Toni Rantalan tekemät mandariinin muotoiset leivokset.Olli Koski/Yle

Kondiittoreiden Suomen mestari Toni Rantala napsuttelee jäätyneitä leivoksia irti kolmiulotteisista silikonimuoteista. Leivontapöydälle ilmestyy päärynän, mansikan ja mandariinin muotoisia leivoksen alkuja.

Aiemmin tällaiset leivokset olisi pitänyt tehdä mantelimassasta tai marsipaanista.

– Tässä on vain taivas, aika ja asiakkaan budjetti rajana. Kaikki muodot, mitä on pyydetty, on tehty. Sitä villeintä muotoa ei voi tässä kertoa ääneen, toteaa yrittäjänä toimiva ja Suomen kokkimaajoukkueen valmennustiimiin kuuluva Rantala.

Muotissa tehtyjä leivoksia ilman koristelua ja kuorutusta.
Muotissa tehdyt leivokset ovat tässä vaiheessa vielä vailla koristelua ja kuorrutusta.Olli Koski/Yle

Helpompi tehdä ja hävikki nollassa

Kolmiulotteiset muodot puskevat tällä hetkellä täyttä häkää leivosmaailmaan. Toni Rantala kertoo, että esimerkiksi kansainväliset konditoriakilpailut käydään jo kokonaisuudessaan muotteihin tehdyillä kolmiulotteisilla leivoksilla.

Rantalan oma leipomo on valmistanut jo parin vuoden ajan kolmiulotteisilla muoteilla tehtyjä leivoksia. Ne edustavat neljäsosaa yrityksen leivonnaisista. Suurimmat tilaukset saattavat kasvaa jopa 20 000 kappaleeseen kerrallaan.

– Näitä on helpompi tehdä ja näistä tulee tasalaatuisempia. Lisäksi hävikki on todella pieni perinteisten leivosten tekoon verrattuna, summaa Rantala.

Toni Rantala leivontapöydän äärellä.
Toni Rantala leivontapöydän äärellä.Olli Koski/Yle

Vaatii kunnon pakkasen

Kolmiulotteinen leivos rakennetaan silikonimuottiin pursottamalla ja latomalla esimerkiksi crème brûléetä, moussea ja paistettu taikinapohja päällekkäin. Kun sisältö on kasassa, muotti laitetaan pakkaseen noin 30 miinusasteeseen.

– Pakkanen on aivan ehdoton. Silloin leivos irtoaa muotista hyvin ja oikea muoto säilyy. Pakastuksen jälkeen leivoksen voi kuorruttaa ja koristella, selittää Rantala.

Toni Rantalan tekemä kolmiuloitteinen leivos.
Toni Rantalan tekemä kolmiuloitteinen leivos.Olli Koski/Yle

Rantala veikkaa, että tulevaisuudessa leivosten muodot tulevat olemaan entistä villimpiä ja monipuolisempia. Luonnollisten muotojen lisäksi myös geometrisiä muotoja tulee lisää ja muottivalikoima tulee kasvamaan, kun 3D-tulostimet yleistyvät ja muotteja valmistavia yrityksiä tulee lisää.

Henkilökohtaisesti Rantala pitää pyöreistä muodoista.

– Onnistunein muoto on pyöreä muoto, kuten koko pallo. Olen tehnyt esimerkiksi golf-pallon ja maalannut sen valkoiseksi. Siihen on sitten vihreäksi värjätty kookosta ruohoksi ja teos näyttää hyvin luonnolliselta. Tällainen leivos yllättää syöjän, sanoo Rantala.

Toni Rantalan tekemät mansikan muotoiset leivokset.
Toni Rantalan tekemät mansikan muotoiset leivokset.Olli Koski/Yle