Yaya puolusti perhettä käärmeeltä, Swabby pelasti häkämyrkytykseltä – Lue viiden ihmishenkiä pelastaneen koiran tarinat

Kennelliiton mukaan eniten sankarikoiran arvoja myönnetään koirille, jotka ovat löytäneet apua tarvitsevan ihmisen.

sankarikoira
Myly, Masi, Nuppu, Swabby ja Yaya.
Myly, Masi, Nuppu, Swabby ja Yaya.Yle / Suomen Kennelliitto

Kennelliitto kertoo myöntävänsä tänä vuonna sankarikoiran arvon 18 koiralle. Sankarikoiran arvo myönnetään koiralle, jonka ansiosta on pelastunut ihmishenkiä.

Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen ja Kennelliiton valtuuston puheenjohtaja Eeva Anttinen palkitsevat sankarikoirat koiramessuilla Helsingissä joulukuussa.

Eniten sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka löysivät apua tarvitsevan ihmisen. Koirat myös pelastivat henkiä varoittamalla sairauskohtauksista ja vaarallisista tilanteista kuten tulipalosta tai häkämyrkytyksestä. Jotkut koirat myös auttoivat pelastamaan ihmisiä hukkumiselta.

Alla olevat tarinat on poimittu Kennelliiton tiedotteesta.

Masi auttoi aivoinfarktin saanutta omistajaansa

Masi
MasiSuomen Kennelliitto

Kooikerhondje-rotuisen Masin omistaja oli yksin kotona hänen miehensä ollessa työmatkalla. Keskellä yötä omistaja sai aivoinfarktin ja putosi sängystä makuuhuoneen lattialle kykenemättä liikkumaan. Oli yö ja omistaja tunsi itsensä väsyneeksi. Ajatus ei kulkenut kirkkaasti, eikä hän tiedostanut tilanteen vakavuutta. Hän tunsi vastustamatonta halua jäädä nukkumaan lattialle ja kokeilla liikkumista uudelleen aamulla.

Masi kuitenkin ryntäsi omistajansa luokse. Masi raapi, vinkui ja tökki omistajaa kuonollaan. Koiran reaktiosta omistaja sai voimia pysytellä hereillä ja kieriä puhelimen. Hän onnistui ottamaan kiinni laturin johdosta, vetämään puhelimen lattialle ja soittamaan apua. Kennelliiton mukaan Masin vaistot ja sinnikkyys pelastivat omistajan.

Nuppu reagoi omistajansa puolison sairauskohtaukseen

Nuppu
NuppuSuomen Kennelliitto

Tiibetinspanieli Nupun omistajan puoliso sairastaa ykköstyypin diabetesta. Eräänä yönä puoliso heräsi matalan verensokerin tuntemuksiin. Hän nousi sängystä ja lähti keittiöön syömään nostaakseen verensokeriaan. Verensokeri oli kuitenkin jo niin alhaalla, että hän menetti tajuntansa olohuoneen sohvalle. Nuppu huomasi tilanteen ja herätti omistajansa. Omistaja löysi puolisonsa olohuoneen sohvalta tiedottomana ja hälytti paikalle ambulanssin. Kennelliitto kertoo tiedotteessaan ambulanssihenkilökunnan arvelleen, että Nuppu pelasti omistajan puolison hengen.

Myly löysi kaatuneen naisen

Myly
MylySuomen Kennelliitto

Welsh corgi cardigan -rotuinen Myly oli omistajansa äidillä hoidossa. Päivälenkillä Myly kiinnitti huomionsa korkeakasvuiseen pieneen peltoon. Koira pysähtyi ja alkoi vetää pellon suuntaan haukkuen. Pellolta kuului hiljainen ääni, joka pyysi apua. Maassa oli nainen, joka oli kaatunut, eikä päässyt omin avuin ylös. Mylyn ulkoiluttaja haki naiselle apua. Ilman puhelinta ulkona ollut nainen arvioi maanneensa pellolla ainakin tunnin, kerrotaan Kennelliiton tiedotteessa.

Yaya kuoli puolustaessaan perhettään käärmeeltä

Yaya
YayaSuomen Kennelliitto

Yorkshirenterrieri Yayan omistaja oli taputtelemassa hiekkakakkuja oman ja naapurin lapsen kanssa, kun hän havahtui sihinään. Omistaja alkoi tutkia viereistä lelulaatikkoa, ja löysi sieltä käärmeen. Samalla Yaya hyökkäsi käärmeen kimppuun ottaen osumat itseensä. Se pelasti näin omistajansa ja perheen pienen lapsen, jotka molemmat olivat iskuetäisyydellä käärmeestä, kerrotaan Kennelliiton tiedotteessa. Yaya vietiin eläinlääkäriin, mutta mitään ei ollut tehtävissä ja se menehtyi.

Swabby pelasti isäntäväen häkämyrkytykseltä

Swabby
SwabbySuomen Kennelliitto

Newfoundlandinkoira Swabbyn isäntäväki lähti kuumana kesäpäivänä veneelleen Yhdysvaltain Marylandissa. Swabby meni emäntänsä kanssa alahyttiin nauttimaan viileästä ilmastoinnista ja ottamaan torkut. Isäntä alkoi katsoa televisiota. Hän oli nukahtamaisillaan, kun Swabby tuli ylös hytistä ja päästi itkunomaisen valituksen. Tämän jälkeen Swabby lyhistyi isännän jalkoihin.

Isäntä lähti hakemaan vaimoaan apuun alahytistä ja huomasi tämän makaavan lattialla. Mies raahasi vaimonsa ulos ja kutsui ambulanssin. Kennelliiton mukaan pariskunnalla todettiin häkämyrkytys, joka johtui veneeseen vuotaneesta hiilimonoksidista eli häästä.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna lisäksi saksanpaimenkoira Riesa, novascotiannoutaja Sissi, monirotuinen Tico, karjalankarhukoira Aaba, leonberginkoira Manta, labradorinnoutaja Otto, belgianpaimenkoira Kössi, novascotiannoutaja Säde, jämtlanninpystykorva Kuuno, Papillon Juuso, barbet Valka, norfolkinterrieri Weikko ja cairnterrieri Tyyne.