1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet marssivat "Somalian 9/11" -iskun takia – lauantain tapahtumien kulku alkaa selvitä

Somalian historian ehkä pahimman terrori-iskun suunniteltuna kohteena saattoi olla Mogadishun lentokenttä. Yli 300 ihmistä on kuollut.

Somalia
Mielenosoittajat marssivat Mogadishussa 18.lokakuuta.
Mielenosoittajat marssivat Mogadishussa 18.lokakuuta.Mohamed Abdiwahab / AFP

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa tuhannet ihmiset ovat marssineet terroristijärjestö al-Shabaabia vastaan. Al-Shabaabin uskotaan toteuttaneen lauantain autopommi-iskun.

Räjähteillä lastattu kuorma-auto räjäytettiin Mogadishun vilkkaimpiin kuuluvalla paikalla. Muun muassa tunnettu Safari-hotelli ja useita muita rakennuksia tuhoutui kokonaan. Uhreja yritti lauantaina auttaa muun muassa suomensomalialainen Hussein Ali.

Keskiviikkona pääosin nuorista miehistä ja naisista koostuva joukko kokoontui Mogadishun urheilustadionille huutaen al-Shabaabin vastaisia iskulauseita.

– Allah rangaiskoon niitä, jotka teurastavat kansalaisiamme, sanoi yliopisto-opiskelija Zainab Muse.

Poliisi yritti hajottaa iskupaikalle marssivien mielenosoittajien joukkoa, kertoo uutistoimisto AP. Ainakin kolme ihmistä sai vammoja.

Kukaan ei ole vieläkään ilmoittautunut iskun tekijäksi

Al-Shabaab ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. On arvioitu, että kuorma-auto saatettiin räjäyttää toisessa paikassa, kuin alun perin oli suunniteltu.

On arvioitu myös, että al-Shabaab on hiljaa, koska se pelkää kansan vihaa iskun valtavan siviiliuhrien määrän takia.

Ihmiset kantavat räjähdyksen uhria Mogadishussa.
Lauantain räjähdyksessä kuoli yli 300 ja loukkaantui yli 400 ihmistä.Said Yusuf Warsame / EPA

Jotkut somalialaiset ovat kutsuneet lauantain iskua nimellä "Somalian 9/11" ja ihmetelleet, miksei maan historian ehkä tuhoisin isku ole herättänyt voimakkaampaa kansainvälistä reaktiota. Synkimpien arvioiden mukaan iskussa kuoli jopa 500 ihmistä. Lähes 400 haavoittui.

Räjähdyksen aiheuttamista raunioista etsitään yhä uhreja.

Tapahtumien kulku alkaa täsmentyä

Somalian tiedustelupalvelu on selvittänyt lauantain tapahtumia. Tiedustelupalvelun mukaan tilanne eteni seuraavanlaisesti:

Pressulla peitetty kuorma-auto lähestyi tarkastuspistettä lauantaiaamuna. Pölyn verhoama ajoneuvo herätti sotilaiden epäilyksiä ja auton kuljettajaa kehotettiin tulemaan ulos autosta.

Rauhallisesti käyttäytynyt kuljettaja soitti jollekin ihmiselle Mogadishussa, ja antoi puhelimen sotilaalle. Puhelimessa oli tunnetuksi kuvattu henkilö, joka taivutteli sotilaat päästämään auton tarkastuspisteen läpi.

Saatuaan luvan jatkaa matkaa, auto alkoi ajaa erittäin kovaa. Toisella tarkastuspisteellä olevat sotilaat ampuivat puhki yhden auton renkaista, mutta autoa ei saatu pysäytettyä. Auto räjäytettiin vilkkaassa risteyksessä. Lähes kaikki alueen talot tuhoutuivat.

Autossa oli 600–800 kiloa räjähteitä. Auton matkaa puhelimessa puolustanut mies on pidätetty.

Poliisin mukaan auto oli todennäköisesti matkalla Mogadishun lentokentälle, missä sijaitsee useita ulkomaisia lähetystöjä. Terroristi räjäytti pommin todennäköisesti ennen suunniteltua määränpäätä, koska viranomaiset olivat alkaneet seurata autoa, sanoo Somalian tiedustelupalvelu.

Samaan aikaan kaupungissa yritettiin myös toista terrori-iskua. Sen tekemiseen tarkoitettu pakettiauto räjähti, mutta kuljettaja saatiin kiinni.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi