1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Sananvapaus esillä Ylen kanavilla, pörssiromahduksesta 30 vuotta, etelässä jopa +10 astetta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Epätoivoa Lontoon pörssissä lokakuussa 1987. Kuva: AOP

Sananvapaus esillä Ylen kanavilla

Sananvapaus on tänään esillä laajasti Ylen kanavilla. Illalla TV1-kanavalla lähetettävässä suorassa Yle Forum -erikoislähetyksessä sananvapautta lähestytään vieraiden omien tarinoiden kautta. Verkkosivuiltamme voit jo lukea muun muassa vastamedian toiminnasta. Vastamedioita syntyy nyt nopeaa tahtia, ja niitä yhdistää se, etteivät ne välitä journalismin eettisistä pelisäännöistä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylen hakukone kertoo, mitä poliitikot jakavat Facebookissa

Keskusta jakaa linkkejä paikallismediaan, perussuomalaiset iltapäivälehtien uutisiin. Mutta eniten poliitikot rakastavat omaa ääntään. Yle kävi läpi 6 998 linkkiä, jotka suomalaispoliitikot ovat julkisilla tileillään jakaneet tänä vuonna.

May puhuu brexitistä Brysselissä – Yle koosti avaintermit

Britannian pääministeri Theresa May lähdössä toimistoltaan Downing Street 10:stä Lontoossa. Kuva: Facundo Arrizabagala / EPA

Britannian pääministeri Theresa May selittää maansa tilannetta Euroopan johtajille tänään Brysselissä. Huomenna johtajat tapaavat ilman Mayta ja keskustelevat neuvotteluista ja brexitin jälkeisestä elämästä. Avasimme uutisista tuttuja ja tulevina viikkoina paljon käytettäviä Brexit-termejä.

Pörssiromahdukset tapahtuvat usein lokakuussa – vaaniiko vaara myös nyt?

Musta maanantai Lontoon pörssissä 17. lokakuuta 1987. Kuva: Mike Goldwater / AOP

Maailman ehkä tunnetuimmasta pörssiromahduksesta, mustasta maanantaista tulee tänään torstaina kuluneeksi 30 vuotta. Viime aikoina on puhuttu pörssiosakkeiden yliarvostuksista. Voisivatko 30 vuoden takaiset tapahtumat toistua? Mitä yhtäläisyyksiä on 1980-luvun lopun ja nykypörssin välillä?

Aluehallinnon lähde: Katalonia julistaa itsenäisyyden vaikka Espanja peruisi alueellisen itsemääräämisoikeuden

Mielenosoitus kahden separatistijohtajan pidätystä vastaan Barcelonassa 17. lokakuuta. Kuva: Lluis Gene / AFP

Katalonian aluehallinnon johtaja kertoi puoluetapaamisessaan, että hän voi julistaa itsenäisyyden, jos Espanja aloittaa alueen autonomian perumisen, kertoi Katalonian hallituksen lähde keskiviikkona. Espanja on antanut Katalonialle torstaihin asti aikaa perua itsenäistymisaikeet.

Maastopalot jatkuvat Kaliforniassa

Maastopalojen tuhoja Santa Rosassa 14. lokakuuta. Kuva: David Mcnew / AFP

Kalifornian maastopaloissa on kuollut 42 ihmistä, kertovat Kalifornian viranomaiset. Viranomaiset kertovat, että lähes 10 000 palomiestä taistelee tulta vastaan. Yli 22 000 ihmistä on evakuoitu eivätkä he ole vielä päässeet palaamaan koteihinsa.

Pilvistä luvassa suureen osaan maata

Kuva: Yle

Yöllä lämpötila on käväissyt pakkasella pohjoisessa ja lännessä. Päivällä on melko pilvistä – selkeintä on Lounais-Suomessa sekä etelässä. Maan keskiosassa ja Länsi-Lapissa voi tulla vähäisiä sateita. Etelässä lämpötila kohoaa vielä lähelle 10 astetta. Pohjoisessa lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin.

Lue lisää osoitteessa yle.fi/saa.