1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnkinon toimitusjohtaja vastaa elokuvien lippukiistaa koskeviin syytöksiin: "Maailma on muuttunut"

Toimitusjohtaja Veronica Lindholm kommentoi tilannetta ensi kertaa Yle Uutisten haastattelussa.

elokuvat
Finnkino
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen suurin elokuvateatteriketju Finnkino ja levittäjäyhtiö Nordisk Film riitelevät edelleen. Viimeisin käänne tarinaan saatiin, kun Nordiskin levittämän amerikkalaisen American Assassin -toimintaelokuvan ensi-ilta siirrettiin tämän viikon perjantailta hamaan tulevaisuuteen.

– Se kertoo ikävä kyllä siitä, ettei näitä neuvotteluja valitettavasti ole vielä ratkaistu, Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm sanoo.

– Olemme jatkuvasti yhteydessä, olemme yrittäneet olla mahdollisimman joustavia ja haluamme päästä ratkaisuun mahdollisimman nopeasti, hän jatkaa.

Lindholm kommentoi nyt ensimmäistä kertaa melkein kaksi viikkoa jatkunutta riitaa.

Mistään pienestä kinasta ei ole kyse. Finnkino on Suomen suurin elokuvateatteriketju, joka hallitsee lähes 70 prosentin markkinaosuutta Suomen elokuvateattereista. Nordisk Film puolestaan on toinen kahdesta isoimmasta Suomessa toimivista elokuvien levitysyhtiöistä. Toinen on SF Films.

Kiistely lipputulojen jakamisesta on aiheuttanut sen kummallekin osapuolille jo satojen tuhansien eurojen tappiot.

– Tämä on tietenkin erittäin ikävä tilanne. Ajattelen ensisijaisesti meidän asiakkaita, jotka ovat odottaneet näitä elokuvia. Tämä on Suomessa melko harvinaista. Finnkinolle taitaa olla ensimmäinen kerta, kun näin on käynyt. Maailmalla se on kuitenkin suht yleistä, Lindholm sanoo.

Kiistan taustalla investoinnit

Riita leimahti viikko ennen kotimaisen Yösyöttö-elokuvan ensi-iltaa. Nordisk Film kertoi, ettei se myönnä Finnkinolle elokuvan esityslupaa, koska Finnkino vaatii neuvotteluissa entistä isompaa osuutta lipputuloista.

Siitä seurasi Suomen elokuva-alalla ennennäkemätön riita.

Lindholm ei kommentoi elokuva-alan väitteitä siitä, että Finnkino haluaa laskea sitä osuutta, joka elokuvalipuista maksetaan levittäjille ja tuottajille. Syyksi hiljaisuuteen kerrotaan, että yhtiön politiikka on, ettei kesken olevista neuvotteluista puhuta julkisesti.

Toimitusjohtaja suostuu kuitenkin valottamaan syitä sille, miksi Finnkino pitää uutta tulonjakosopimusta Nordisk Filmin kanssa tarpeellisena. Maailma on muuttunut, hän perustelee.

– Me olemme viimeisten viiden vuoden aikana investoineet yli 20 miljoonaa euroa uusiin elokuvateattereihin, uusiin saleihin ja uuteen tekniikkaan. Myös ensi vuonna tulemme avaamaan kaksi uutta teatteria, Finnkinon toimitusjohtaja sanoo.

– On aika itsestäänselvää, että kun maailma muuttuu niin on luonnollista, että on tarve käydä kumppaneitemme kanssa tai Nordisk Filmin kanssa sitä tilannetta läpi.

Syyslomalta tavoitettu Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman huomauttaa, ettei Finnkino ole ainoa taho, joka investoi elokuvaan.

– Levittäjän ja elokuvatuottajan tekemät mittavat investoinnit ovat hyödyttäneet Finnkinoa aivan valtavasti. Investoinnit markkinointiin ja levitykseen ovat nostaneet markkinan sille tasolle, jolla se tänä päivänä on.

– Katsojat tulevat teatteriin katsomaan elokuvaa eikä elokuvateatteria, hän sanoo.

Kuristuuko kotimainen elokuva?

Puheet Finnkinon uusista vaatimuksista saivat myös Suomen elokuvasäätiön ottamaan kantaa riitaan lipputulojen jakamisesta. Säätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen totesi tuottajien pienenevän palkkion vähentävän halukkuutta riskien ottamiseen. Tilanne voi hänen mukaansa vaarantaa ennen pitkää koko kotimaisen elokuvan tekomahdollisuudet.

Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman komppaa elokuvasäätiön kannanottoa.

– Täytyy muistaa, että elokuvatuottajat saavat rahaa vain lipputuloista. Kuitenkin juuri hänen elokuvansa tuovat Finnkinon elokuvateatteriin valtavan määrän popcornin ja mainonnan kuluttajia, joista saadun tuoton Finnkino pitää kokonaan itsellään, Nyman sanoo.

Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm sanoo kotimaisen elokuvan olevan yritykselle sydämenasia.

– Tehtävämme on tarjota asiakkaillemme elokuvaelämyksiä. Me välitämme aidosti ja paljon kotimaisista elokuvista. Haluamme, että ne jatkavat hyvää kehitystään, Lindholm sanoo.

Kaksi menestyjää tukkanuottasilla

Finnkinon Veronica Lindholm huomauttaa myös, ettei Nordisk Filmin kanssa käydyssä kiistassa ole kyse kotimaisesta elokuvasta.

– Tämä sopimusneuvottelu ei liity ensisijaisesti kotimaiseen elokuvaan. Nordisk Film tuo Suomeen enemmän ulkomaisia kuin kotimaisia elokuvia.

Nordisk Film edustaa Suomessa isoja Hollywood-studioita Foxia ja Lionsgatea. Samalla yhtiö levittää kuitenkin myös monia kotimaisia elokuvia. Niitä ovat tänä vuonna olleet Yösyöttö, Ikitie, Napapiirin Sankarit 3, Miami, Saattokeikka sekä Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen.

Elokuvatuottajien voitot ovat viime vuosina laskeneet muun muassa DVD-myynnin romahduksen takia. Finnkino sen sijaan teki viime vuonna yli 11 miljoonaa euroa voittoa. Tästä näkökulmasta kiista voi helposti näyttää ulkopuoliselle enemmän ahneudelta kuin pakon sanelemalta.

– Pitää paikkansa, että meillä oli hyvä vuosi viime vuonna. Mutta on myös vastuullista, että yritys tekee liikevoittoa. Tällä tavalla pystytään turvaamaan työpaikkoja, tekemään investointeja ja maksamaan veroja. Minusta on vain hieno asia, että yritykset menestyvät.

Lindholm huomauttaa, että kiistaa käsittelevissä artikkeleissa on keskitytty vain Finnkinon tulokseen vaikka se ei ole kiistan ainoa menestynyt yritys.

– Myös tanskalainen Nordisk Film on tehnyt muutaman viime vuoden aikana ennätystulosta.

Toive paremmasta huomisesta

Pienet elokuvateatterit ovat rientäneet hätiin esittämään Nordisk Filmin levittämiä elokuvia, joita Finnkinolla ei kiistan takia nähdä. Esimerkiksi Helsingissä Yösyöttöä ja Borg McEnroeta ovat esittäneet muun muassa Korjaamo Kino, elokuvateatteri Orion, Riviera ja Suomen elokuvasäätiön K13-elokuvateatteri.

Näytöksiin on ollut ruuhkaa. Teatterit ovat iloinneet. Silti Yösyöttö keräsi ensi-iltaviikonloppunaan noin 25 000 katsojaa, mikä jättää sen joka tapauksessa kauas tavoitellusta 200 000 katsojan kokonaismäärästä, johon se olisi Finnkinon teattereissa voinut yltää.

Yhdestä asiasta sekä Finnkino että Nordisk Film ovat yhtä mieltä: kauan tämä ratkaisu ei toimi.

– Pitkällä tähtäimellä näin ei voi toimia. Tämä on kuitenkin meidän mielestä merkittävä asia, emmekä voi antaa Finnkinon vaatimuksille periksi.

Nordiskilta on lähiaikoina tulossa sellaisia elokuvia kuin Human Flow, Jigsaw, Idän pikajunan arvoitus ja kotimainen Joulumaa. Tällä hetkellä niiden näkyminen Finnkinon teattereissa riippuu siitä, miten neuvottelut etenevät.

– Toivottavasti pääsemme pian neuvottelupöytään takaisin ja saamme asian nopeasti ratkaistua, Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm sanoo.

Myös Nordisk Filmin Katarina Nyman sanoo toivovansa, että yhtiön levittämät elokuvat nähtäisiin pian myös Finnkinon elokuvateattereissa. Toive on kuitenkin varautunut:

– Tämän kiistan on Finnkino laittanut alulle ja vain heillä on avaimet sen ratkaisemiseen.

Lue seuraavaksi